ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Ο Νίκος Λυγερός και ο Σάββας Καλεντερίδης σχολιάζουν το «Σκοπιανό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Λυγερός
Σάββας Καλεντερίδης
Σκοπιανό

Μεγάλη η κινητοποίηση για τη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μόλις ένα 24ωρο έχει μείνει για την πραγματοποίηση του πολυδιαφημισμένου συλλαλητηρίου που οργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη με στόχο να διατρανώσουν οι Έλληνες την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων, το οποίο εσχάτως συζητιέται και πάλι σε διπλωματικό επίπεδο. 


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός που είναι και ομιλητής στο συλλαλητήριο σχολίασε τη δυναμική του συλλαλητηρίου για να πει ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί μεγάλη και να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων: «Τα συλλαλητήρια λύνουν τα προβλήματα και να ξέρετε, για όσους δεν το ξέρουν, τα κινήματα που προέρχονται από τον λαό προβλέπονται ακόμα και στις διαδικασίες της ΕΕ. Αν κοιτάξετε ακόμα και το σύνταγμά της προβλέπει ότι όταν μαζεύονται ένα εκατομμύριο υπογραφές από τόσα κράτη τότε είναι αναγκασμένη η ευρωπαϊκή επιτροπή να εξετάσει το αίτημα.

Είμαστε μια χώρα δημοκρατίας, είναι δυνατόν ένα συλλαλητήριο να μην έχει αξία; Όταν μου λένε ότι τα συλλαλητήρια είναι της δεξιάς ή της αριστεράς μάλλον είναι πολλοί που δεν θυμούνται καν την ιστορία. Τα συλλαλητήρια χρησιμοποιούνται από τον λαό σε όποιο θέμα και σε όποιο κίνημα, γιατί είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν μια άποψη και να σκεφτεί η εκάστοτε κυβέρνηση αν αντιπροσωπεύει ή όχι αυτή την μερίδα του λαού.


Το συλλαλητήριο όσο και να μην το βλέπουν μερικοί έχει ήδη αποκτήσει μια ιστορικότητα και θα είναι ένα ιστορικό συλλαλητήριο το οποίο θα σημαδέψει την εποχή. Το θέμα είναι ότι όταν θα μιλάτε για αυτό το συλλαλητήριο στην συνέχεια θα λέτε ήσασταν εκεί ή δεν ήσασταν;» λέει χαρακτηριστικά. 


Πίστη στη δυναμική του συλλαλητηρίου εξέφρασε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm και ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων πιστεύει πως «εάν υπάρχει μια ελπίδα να εκτρέψουμε το ρου των εξελίξεων είναι το συλλαλητήριο, το ακομμάτιστο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη»


Επί του θέματος της ονομασίας του κρατιδίου ο κος Καλεντερίδης εκφράζει επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα, μιας και κατά την εκτίμηση του, οι χειρισμοί της χώρας μας επί του θέματος διαχρονικά δεν ήταν σωστοί.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το ζήτημα λύνεται εύκολα αν προταχθεί το αυταπόδεικτο: ότι δηλαδή δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, όπως υποστηρίζουν οι Σκοπιανοί, ενώ μία ενδεχομένως παθητική στάση της Ελλάδας είναι ικανή –κατά τον ίδιο- να σημάνει τρόπον τινά άλωση της Μακεδονίας. 


Ο κος Καλεντερίδης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται ποτέ να απειλήσουν την Ελλάδα, οι Σκοπιανοί θα είναι εργαλείο σε όσους μεγάλους παίκτες έχουν συμφέροντα στην περιοχή και όταν τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται από μια άσκηση πίεσης εναντίον της Ελλάδας θα έχουν αυτό το εργαλείο που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας.

Ο κίνδυνος είναι την επόμενη ημέρα να αρχίσουν να χαϊδεύουν (σ.σ. οι έξωθεν δυνάμεις) τα αυτιά αυτών που έχουν ως μητρική γλώσσα τα σλάβικα στη βόρεια Ελλάδα και όταν δημιουργήσουν σε αυτές τις περιοχές μέσα στο ελληνικό έδαφος τους θύλακες που θέλουν. ‘Εθνικά μακεδόνες’ θα λέγονται μέσα στην Ελλάδα και το επόμενο βήμα είναι να διεκδικήσουν τη Θεσσαλονίκη και έξοδο στο Αιγαίο. Αυτά είναι τα στρατηγικά συμφέροντα που παίζονται πίσω από αυτή την επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων πολιτών». 


Στο εκπορευόμενο από την ιστορία δίκιο της Ελλάδας πιστεύει και ο κος Λυγερός ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο «Στρατηγικού λάθους» από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα όμως υπενθυμίζει ότι η χώρα μας είναι μέλος των μεγάλων σχηματισμών όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, την ασπίδα των οποίων μπορεί να επικαλεστεί, αν η διαπραγμάτευση επί του ονόματος δεν πάει καλά. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κος Λυγερός πιστεύει ότι «η Ελλάδα υπάρχει εδώ και αιώνες όμως η Ελλάδα εδαφικά υπάρχει μόνο από το 1947». Συνεχίζει, λέγοντας: «εγώ δεν θεωρώ ότι αυτό είναι που την καθορίζει, θεωρώ ότι είναι ο ελληνισμός κατά συνέπεια όταν χτυπάν τον ελληνισμό με την εκμετάλλευση της λέξης Μακεδονία, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μου πάρουν μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα. 


Για να μην μπερδευόμαστε επειδή είναι μιας ιδεολογίας αρκετοί Σκοπιανοί επειδή έζησαν αυτά με το καθεστώς που είχαν θεωρούσαν ότι η ιδεολογία είναι κυρίαρχη σε σχέση με την ιστορία, θεωρούσαν ότι η ιστορία

είναι απλώς ένας παράγοντας που μπορούμε να σβήσουμε ή να γράψουμε όποτε γουστάρουμε επειδή κανένας δεν θα μας πει τίποτα.
Επειδή έχουνε βρει ένα άνοιγμα στην σημερινή κυβέρνηση η οποία έχει πολλά ιδεολογικά κενά θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι παραπάνω από όλα αυτά που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Αν η Ελλάδα δεν κάνει λανθασμένες κινήσεις δεν θα υπάρξει κανένα τραγικό λάθος και επειδή έχουμε και εμείς το κλειδί στην πραγματικότητα τα Σκόπια περιμένουν να κάνουμε μείς ένα λάθος γιατί δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα μόνοι τους»


Παράλληλα ο κος Λυγερός υπενθύμισε πώς η Ελλάδα έχει πάντα το δικαίωμα της αρνησικυρίας, όπως είχε κάνει το 2008, ενώ ο κος Καλεντερίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα αυτής της χώρας, έχουν βγάλει στο παζάρι όλα τα υπάρχοντα, πουλάνε σήμερα τη Μακεδονία, αύριο τη Θράκη, μεθαύριο το Αιγαίο και παραμεθαύριο την Ακρόπολη». 


Υπενθυμίζεται ότι αύριο Κυριακή αναχωρεί λεωφορείο με προορισμό το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης μπροστά από την Τσανάκλειο Σχολή. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μπορεί η κυβέρνηση Σύριζα  να επιχαίρετε ότι κατάφερε να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο,  ώστε να μην κοπούν οι συντάξεις,  αλλά η διαδικασία  του επανυπολογισμού  που επεξεργάζονται  εδώ και πολλούς μήνες,  φα