fbpx Η Νομική Κομοτηνής ενώνει τους τοπικούς φορείς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, 2018 - 13:38
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ

Η Νομική Κομοτηνής ενώνει τους τοπικούς φορείς

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
ΕΒΕΡ
Αντώνης Γραβάνης

Συζήτηση και απόψεις περί αποτροπής αποδυνάμωσης του ΔΠΘ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Διευρυμένη σύσκεψη φορέων για την υπεράσπιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την αποτροπή κάθε προσπάθειας αποδυνάμωσης του πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή. Την σύσκεψη προκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης και αυτή έλαβε χώρα από τις 11 το πρωί και για διάστημα δυο ωρών στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Πρώτος ο κος Γραβάνης ανέδειξε τη σημασία του πανεπιστημίου για την περιοχή και έδωσε τον λόγο καταρχήν στον πρύτανη του ΔΠΘ Σταύρο Τουλουπίδη.
Να συντονίσουμε τις ενέργειες μας όσο ακόμα η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής είναι εξαγγελία, ζήτησε από τους τοπικούς φορείς ο κος Τουλουπίδης. Αποκάλυψε ότι σε συνομιλία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, ο κος Γαβρόγλου του είπε ότι η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής μελετάται. Ανέδειξε ακόμα το πρόβλημα που δημιουργεί νομοθετική διάταξη που επιτρέπει σε υπηρετούντες καθηγητές σε περιφερειακά πανεπιστήμια να ζητήσουν μόλις μετά από τρία χρονια τη μετάθεση τους σε πανεπιστήμια των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Ήδη ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί δέκα τέτοιες αιτήσεις από υπηρετούντες στο Δημοκρίτειο. Περί της συνένωσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ ο κος Τουλουπίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχε για αυτό το θέμα. Αυτή η συνένωση θα ευνοήσει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπέρ ενός σχεδιασμού για τη στήριξη, ανάπτυξη και σύνδεση του ΔΠΘ με την τοπική κοινωνία, εμφανίστηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Όσο για την εξαγγελία του υπουργού Παιδείας είπε ότι αυτή έπρεπε να είναι προϊόν διαλόγου με το νομικό και επιστημονικό κόσμο και έτσι όπως εξαγγέλθηκε λογικά προκάλεσε αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Περαιτέρω χαρακτήρισε το ΔΠΘ τον φυσικό χώρο για το ΤΕΙ ΑΜ-Θ σχολιάζοντας τα σχέδια περί συνένωσης.
Πρόταση συζήτησης του θέματος στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέθεσε ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ στη σύσκεψη. Επίσης πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών όπου επίσης λειτουργούν Νομικές Σχολές. Αυτό γίνεται, του απάντησε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Τέλος ο βουλευτής ζήτησε συντονισμό κοινοβουλευτικών δράσεων των βουλευτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεξαρτήτως κόμματος, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον για το ΔΠΘ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Τη στήριξη του στο ΔΠΘ, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία του για διενέργεια περιφερειακής σύσκεψης στην Κομοτηνή την επόμενη Παρασκευή.
Την πρόθεση τους να στηρίξουν κάθε ενέργεια υπέρ του πανεπιστημίου, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης.
Συνυπογράφουμε το ψήφισμα της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, είπε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο κος Παντελεήμων αποκάλυψε επίσης ότι είχε και ο ίδιος επαφές στην Αθήνα για το πανεπιστήμιο σε υψηλό επίπεδο.
Παρόντες ήταν πολλοί στη σύσκεψη και εξέφρασαν απόψεις υπέρ της διατήρησης της δυναμικής του πανεπιστημίου όχι για τοπικιστικούς λόγους αλλά για ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς.

Ανάμεσα τους οι αναπληρωτές πρύτανη ΔΠΘ Φώτης Μάρης και Παντελής Μπότσαρης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και ο καθηγητής της Σχολής Θεοχάρης Δαλακούρας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, ο Ιάκωβος Φραντζής από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Ροδόπης, ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Σταμάτης Σακελλίων, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης Ελένη Λαφτσή, ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης, η Λένα Χατζή εκ μέρους της ΝΟΔΕ Ροδόπης, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου κα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε