ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΣΑΡΡΗΣ*

«Μηχανογραφικό: Το επιστέγασμα της προσπάθειας των υποψηφίων»

ΑΡΘΡΑ
Φροντιστήριο Τούλα Σαρρή
Πανελλαδικές Εξετάσεις

*Φιλόλογος - Σύμβουλος Σπουδών & Σταδιοδρομίας στο φροντιστήριο «Τούλα Σαρρή»

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και η περίσσεια ανησυχία των μαθητών και των κηδεμόνων έχει υποχωρήσει μετά από την ανακοίνωση των βαθμολογιών την Παρασκευή 29/6/2018. Παρά την ανυπομονησία όλων να ξεκινήσουν τις διακοπές τους, υπολείπεται μια πολύ σημαντική και απαραίτητη  διαδικασία: η ορθή συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού ως τις 16 Ιουλίου, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον Τάσο Σαρρή, "το επιστέγασμα της προσπάθειας των υποψηφίων, καθώς η προσεκτική συμπλήρωσή του μπορεί να οδηγήσει σε μια επιτυχημένη και λαμπρή επαγγελματική πορεία για κάθε υποψήφιο".

Το πρώτο που θα πρέπει να αναζητήσει ο υποψήφιος είναι τα ενδιαφέροντα, οι ιδιαίτερες δεξιότητες που διαθέτει (κλίσεις) και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, ώστε να επιλέξει τμήματα που θα του ταιριάζουν. Είναι ζωτικής σημασίας, δηλαδή, να επιλέξει τμήματα των οποίων τα μαθήματα θα του αρέσουν.  Σε αυτήν τη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει η συζήτηση με ένα σύμβουλο σπουδών πάνω στα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων ενδιαφερόντων που ενδεχομένως μπορεί να συμπληρώσει ο υποψήφιος μαθητής. 

Στη συνέχεια, απαιτείται μια εξονυχιστική διερεύνηση του προγράμματος σπουδών (διδασκόμενα μαθήματα) και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που εξασφαλίζει το κάθε τμήμα που περιλαμβάνεται στο πεδίο ή στα πεδία σχολών που πρόκειται να δηλώσει ο υποψήφιος. Πολλές φορές ο τίτλος του τμήματος ή της σχολής είναι παραπλανητικός και δε συνδέεται με το αντικείμενο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνει, όπως για παράδειγμα το τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στη Θεσσαλονίκη, που παρέχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς ως δάσκαλος ειδικής αγωγής. Θα είναι κρίμα να «χάσει» ο υποψήφιος την ευκαιρία να εισαχθεί σε ένα τμήμα που του αρέσει μόνο και μόνο για το λόγο ότι αγνοούσε το περιεχόμενο των σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αποκτούσε.

Ο υποψήφιος συμπληρώνει το μηχανογραφικό σαν να έχει συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων και επιδιώκοντας να δηλώσει σχολές και με υψηλότερα μόρια και με χαμηλότερα μόρια σε σχέση με αυτά που έχει συγκεντρώσει, ώστε να καλύψει το ενδεχόμενο πτώσης ή ανόδου των βάσεων. Με αυτόν τον τρόπο διεκδικεί τις πραγματικές του επιθυμίες και εξασφαλίζει ότι θα δηλώσει και τμήματα τα οποία ενδεχομένως θα παρέλειπε, γιατί εμφανίζει μεγάλη βαθμολογική διαφορά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους υποψηφίους που πρόκειται να ζητήσουν μετεγγραφή από μια πόλη σε άλλη, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής στα νέα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Τέλος, αξίζει τον κόπο οι υποψήφιοι να υποβάλουν παράλληλα μηχανογραφικό και στην Κύπρο. Εφόσον βγουν τα αποτελέσματα, μπορούν να επιλέξουν αν θα εγγραφούν στη σχολή της Ελλάδας ή της Κύπρου ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες τους.

Για περισσότερη βοήθεια ως προς τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό οι μαθητές μπορούν να προσέρχονται στο φροντιστήριο «Τούλα Σαρρή» καθημερινά από τις 10:00 π.μ. με 14:00 π.μ. και 19:00 με 21:00 μ.μ. έως και την Τετάρτη 11 Ιουλίου. 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-2019

Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ: 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Α΄& Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ: 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑ & ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ: 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
www.toulasarri.gr Πεζόδρομος Βενιζέλου & Γ. Σεφέρη 1 Τηλ: 2531037614

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ