fbpx Συστράτευση σε θέσεις Αντιδημαρχίας προτείνει ο Ντίνος Χαριτόπουλος στους Ιωάννου - Βασιλειάδη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Συστράτευση σε θέσεις Αντιδημαρχίας προτείνει ο Ντίνος Χαριτόπουλος στους Ιωάννου - Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ντίνος Χαριτόπουλος
Απόστολος Ιωάννου
Μιχάλης Βασιλειάδης

Απαντά στην κριτική τους για τον Δ. Μαρωνείας - Σαπών: «δεν είμαι καριερίστας πολιτικός» και τους καλεί να αναλάβουν δράση

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το ραδιοφωνικό αέρα του ράδιο Χρόνος 87.5fm κι όχι κάποια επιστολή, επέλεξε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, προκειμένου να καλέσει τους επικριτές του να σηκώσουν τα μανίκια και να μπουν στον «στίβο» της Δημοτικής Αρχής.

Ο Ντίνος Χαριτόπουλος απάντησε στις τοποθετήσεις Απόστολου Ιωάννου (δημοσιεύτηκε στον χθεσινό «Χ») και Μιχάλη Βασιλειάδη (δημοσιεύεται στον σημερινό «Χ») και «με πολλή αγάπη» όπως είπε χαρακτηριστικά, πρότεινε τα εξής: «Ας έρθει (ο κος Ιωάννου), του αναθέτω την Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα και Τοπικής Ανάπτυξης που έχει αρμοδιότητα την αγροτική οδοποιία και τις παραλίες μας. Εγώ δεν είμαι καριερίστας πολιτικός, μπήκα για να βοηθήσω τον τόπο κι αυτό το ξέρουν κι ο κος Ιωάννου κι ο κος Βασιλειάδης, γιατί ο πρώτος ήταν 12 χρόνια σύμβουλός μου κι ο δεύτερος ήταν στον συνδυασμό μου επί πολλά χρόνια. Τους αγαπάω και τους σέβομαι. Τέλη Σεπτεμβρίου λήγουν οι θητείες και ορίζουμε (νέους αντιδημάρχους). Κι ο Μιχάλης Βασιλειάδης αν θέλει ας αναλάβει Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού. Κάνει πάντα εποικοδομητικές προτάσεις».

Με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο λοιπόν, ο δήμαρχος ζήτησε από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Απόστολο Ιωάννου και τον επικεφαλής της τέταρτης παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλη Βασιλειάδη, να συστρατευτούν, ενώ επεξηγηματικά διευκρίνισε ότι αυτή η πρόταση δεν γίνεται για το θεαθήναι, αλλά μπορεί πράγματι να τύχει εφαρμογής, εάν πουν το «ναι».

«Οργανώνουμε τα συνεργεία με επιμέλεια και συνέπεια»
Εξ αρχής, για τον ένα χρόνο Διοίκησης, έσπευσε να καταθέσει τρία δεδομένα που έπρεπε να υπερκεράσει: «εμείς την πρώτη χρονιά είχαμε τρία δεδομένα: Πρώτον, ότι εφαρμόζουμε προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Δεν θα μιλήσω για οφειλές και χρέη… Δεύτερον, έχουμε έναν κορωνοϊό, δηλαδή από 1 Μαρτίου έως μέσα Ιουνίου ήμασταν καθηλωμένοι, το 30% του προσωπικού έλειπε με άδειες ειδικού σκοπού, ένα μέρος δούλευε εξ αποστάσεως και είχαν παραλύσει τα πάντα για τρεις μήνες. Τρίτον, μας έπιασαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και δεν είχαν έρθει και τα οκτάμηνα».

Επί των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης τώρα, ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι «τα σχολεία είναι καθαρά» και «οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές είναι στη θέση τους». Σιγά-σιγά εμφανίζονται και οι εργαζόμενοι που προσβλήθηκαν με οκτάμηνες συμβάσεις, με τον δήμαρχο να εκφράζει την πεποίθηση ότι «φάνηκε η διαφορά στην πόλη των Σαπών και σε οικισμούς» και να ευελπιστεί να δοθεί παράταση στους οκτάμηνους προσληφθέντες, προκειμένου να καλυφθούν κι οι ανάγκες του προσεχούς καλοκαιριού. Επικουρικά εξέφρασε την πικρία του, διότι έμειναν μερικές κενές θέσεις στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών (δύο βιβλιοθηκονόμων και πέντε υδραυλικών-βοηθών υδραυλικών), κάτι το οποίο απέδωσε στην έλλειψη ευελιξίας του συστήματος του ΟΑΕΔ, γιατί από την προκήρυξη αποκλείστηκαν όσοι εργάστηκαν την προηγούμενη φορά με οκτάμηνες συμβάσεις. «Δεν διαφωνώ να στηριχθούν νέοι εργαζόμενοι, αλλά αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον, γιατί δεν πήραν τους προηγούμενους;», ήταν η εύλογη απορία του.

Γενικότερα μιλώντας, ο δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί θητείας του  «οργανώνουμε τα συνεργεία με επιμέλεια και συνέπεια - ακούμε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άρχισαν να δουλεύουν οργανωμένα», ενώ επίσης πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν οργανωθεί καλύτερα», φέρνοντας το παράδειγμα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών από έξι σημεία στον καινούργιο χώρο της πρώην ΔΟΥ Σαπών. Πρόσθεσε, ότι οι υπηρεσίες πάσχουν υποστελέχωσης, ωστόσο με ενέργειες του Δήμου η αναμονή των δημοτών για διάφορες διαδικασίες είναι υπαρκτή μεν, αλλά έχει μειωθεί χρονικά σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση.

«Δίνουμε τη μάχη του νερού»
Αναφορικά με τα πολλά παράπονα κατοίκων αλλά και αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί με το νερό σε Σάπες, Μαρώνεια και οικισμούς, ο Ντίνος Χαριτόπουλος απάντησε ότι «δίνουμε τη μάχη του νερού» και παραδέχθηκε πως «υπάρχει πρόβλημα», όπως «το γνωστό» όπως το χαρακτήρισε πρόβλημα στη Μαρώνεια και «ολιγόωρες διακοπές νερού στις Σάπες».

Εδώ, επεσήμανε μία αδικία, ότι δηλαδή Δήμοι με αντίστοιχο μεν πληθυσμό αυτού του Δ. Μαρωνείας-Σαπών, αλλά με πολύ λιγότερα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης και πολύ λιγότερους οικισμούς, δικαιούνται τα ίδια χρήματα όσα ο Δ. Μαρωνείας-Σαπών, που έχει όμως πολύ μεγαλύτερες ανάγκες στην ύδρευσή του. Ακόμη, τόνισε ότι ελλείψει προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου δεν μπορούν να εκπονηθούν πολλές μελέτες για τη διεκδίκηση προγραμμάτων, ωστόσο ευελπιστεί κάτι τέτοιο να επιλυθεί μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού που έχουν συστήσει ο Δήμος Κομοτηνής με τους υπόλοιπους τρεις Δήμου της Ροδόπης, ώστε «να εκμεταλλευτούμε περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο Δ. Μαρωνείας-Σαπών σταχυολογεί τα προβλήματα ύδρευσης-αποχέτευσης, και σε προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία Βιολογικού σε Αρσάκειο και Μαρώνεια, αλλά κι η ύδρευση σε όλο τον Δήμο, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο.

«Κάναμε 150χλμ αγροτικής οδοποιίας»
Απαντώντας τώρα προσωπικά στον κο Ιωάννου για το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, χαρακτήρισε την κριτική του «λίγο άδικη» και δήλωσε: «Κάναμε 150 χλμ αγροτικής οδοποιίας. Αν τα πάτε με τιμές εργολαβικές ήταν 200.000 ευρώ που δεν υπάρχουν στον Δήμο. Εμείς ενεργοποιήσαμε και τρία γκρέιντερ –που δύο ήταν στα συνεργεία- κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δουλεύουν στην Εργάνη, την προηγούμενη εβδομάδα στην Ξυλαγανή».

Μάλιστα, έδωσε και μία ακόμη διάσταση στην αξιοποίηση των παρατημένων μηχανημάτων, ως εξής: «τα μηχανήματα ήταν αναξιοποίητα. Και αυτά τα γκρέιντερ ήταν που έσωσαν το μόνιμο οικισμό Ποντίων από την φωτιά, μπήκαν κι έκαναν ζώνη πυρασφάλειας».

Τουρισμός, πολιτισμός και… κορωνοϊός
Όσο για τις καθυστερήσεις στην τουριστική προετοιμασία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, όπως η αργοπορία δημοπράτησης των θέσεων αιγιαλού, ο δήμαρχος απέδωσε την καθυστέρηση στην πανδημία του κορωνοϊού. Απαντώντας επίσης, ανέδειξε ως θετική για τον Δήμο εξέλιξη την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ των μελετών για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο από Φανάρι ως Μαρώνεια, που περιλαμβάνει την παράκτια ζώνη του Δ. Μαρωνείας-Σαπών.

Σχετικά με τον πολιτισμό, πληροφόρησε ότι είχαν προγραμματιστεί πέντε παρατάσεις στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας «μεγέθους που δεν είχε ξαναδεί η περιοχή», δυστυχώς όμως λόγω κορωνοϊού τρεις εξ αυτών ματαιώθηκαν.

Στον Σταυρίδη για τις αποζημιώσεις
Τέλος, αναφορικά με τις αποζημιώσεις από την περσινή θεομηνία, που ζητούν κυρίως κάτοικοι της Κρωβύλης, που υπέστησαν ζημιές οι περιουσίες τους, ο Ντίνος Χαριτόπουλος απάντησε ότι η θεομηνία του Ιουνίου ’19 συνέβη επί της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου και ισχυρίστηκε: «δεν κινήθηκε καμία διαδικασία. Την κινήσαμε κατευθείαν τον Σεπτέμβριο». Ευχήθηκε «οι άνθρωποι να δικαιωθούν και να πάρουν όλοι τις αποζημιώσεις» και θύμισε την τριπλή παρέμβασή του στους βουλευτές Ροδόπης για την ελαστικοποίηση των κριτηρίων λήψης αποζημίωσης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.