fbpx Σπ. Πρωτοψάλτης: «Η ανεργία μειώθηκε - οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΤΟΝ «Χ»

Σπ. Πρωτοψάλτης: «Η ανεργία μειώθηκε - οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟΑΕΔ
Σπύρος Πρωτοψάλτης

«Τρέχουν» 12 προγράμματα του ΟΑΕΔ για συνολικά 50.000 θέσεις εργασίας

Διονύσης Βοργιάς

Πως η ανεργία μειώθηκε τον Δεκέμβριο του ’19 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του ’18, αν και οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν, δήλωσε στον «Χ» ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Σπύρος Πρωτοψάλτης στον «Χ». Συγχρόνως, απάντησε ότι δεν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα νέων επιστημόνων, αλλά υπάρχουν 12 προγράμματα που «τρέχουν» και προσφέρουν 50.000 θέσεις εργασίας.

Στην Κομοτηνή ανοίγουν θέσεις εργασίας για την κατασκευή του IGB και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτές.

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το ενδιαφέρον που υπάρχει. Είναι μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί τι σημαίνει ο νέος ΟΑΕΔ, δηλαδή συμπράξεις σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών. Υπάρχει μία επένδυση και ανάγκη για εργατικό δυναμικό. Δουλειά του ΟΑΕΔ είναι να βρίσκει δουλειά στους ανέργους και να βοηθάει τις επιχειρήσεις να βρίσκουν εργαζομένους. Αυτή είναι η έναρξη πολλών τέτοιων εκδηλώσεων που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον, γι’ αυτό κάνω ένα ανοιχτό κάλεσμα προς επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες, ότι όπου υπάρχει ανάγκη να βοηθήσει ο ΟΑΕΔ είμαστε έτοιμοι με όλη την εργαλειοθήκη μας να βοηθήσουμε. Θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην κοινωνία, να επικοινωνούμε το έργο, τις δράσεις και τα προγράμματά μας. Ο ΟΑΕΔ δεν είναι απλώς επίδομα ανεργίας, αλλά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, εκπαίδευση, κατάρτιση και άλλα. Εμείς θα έρθουμε πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες, για να ακούσουμε τις ανάγκες και να ανταποκριθούμε άμεσα κι αποφασιστικά. Κοινός σκοπός όλων μας είναι η μείωση της ανεργίας κι η αύξηση της απασχόλησης.

Ανακοινώθηκε κάποιο νέο πρόγραμμα αυτό το διάστημα για να βρει ο κόσμος εργασία;
Χθες ανακοινώσαμε το νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας 18-29 ετών, που θα δώσει τη δυνατότητα σε 5.000 ανέργους να καταθέσουν επιχειρηματικές ιδέες. Από αυτές 3.000 θα μετατραπούν σε επιχειρηματικά σχέδια και στο τέλος 2.500 επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν, με ποσά από 10.000 ευρώ για 12 μήνες έως 17.000 ευρώ για 18 μήνες. Μέσα από συμβουλευτική και καθοδήγηση αυξάνουμε το ποσοστό επιτυχίας της νέας επιχείρησης, γιατί θέλουμε βιώσιμες νέες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα εκτός από επιδότηση, βοηθάει τον άνεργο να δημιουργήσει μία ιδέα που θα έχει επιτυχία.

Την ίδια ώρα όμως άλλα προγράμματα σταματούν, όπως το Κοινωφελές μέσα από το οποίο προσλήφθηκαν για παράδειγμα πολλοί δασεργάτες και το πρόγραμμα νέων επιστημόνων μέσα από το οποίο πολλοί νέοι απασχολούνταν. Υπάρχει πρόβλεψη να συνεχιστούν;
Το ειδικό πρόγραμμα για πτυχιούχους ξεκίνησε πριν από 12 μήνες, το οποίο λήγει τον Φεβρουάριο. Η απόφαση είναι ότι δεν θα συνεχιστεί, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα προγράμματα για τους πτυχιούχους με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν 150.000 άνεργοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οπότε πρέπει να δώσουμε ευκαιρία και σε άλλους ανέργους. Επίσης, πρέπει να στηρίξουμε την απορρόφηση των πτυχιούχων στον ιδιωτικό τομέα, οπότε σχεδιάζουμε προγράμματα εκεί.

Πώς όμως θα καλυφθούν οι θέσεις που θα αδειάσουν από τα προγράμματα; Πχ ο ΕΦΚΑ Ροδόπης έχει πολλούς εργαζομένους που απασχολούνται μέσω αυτού του προγράμματος.

Ο ΟΑΕΔ έχει 250 από το πρόγραμμα, ο ΕΦΚΑ έχει πάνω από 700. (Θα καλυφθούν τα κενά) όπως τα καλύπταμε προτού γίνει το πρόγραμμα. Σκοπός ήταν η απόκτηση εμπειρίας, ώστε μετά να προχωρήσουν στην αγορά εργασίας και να απορροφηθούν.

Για τα Κοινωφελή;
Αυτό το πρόγραμμα έληξε τον Οκτώβριο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ’19 ο υπουργός ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωφελές 35.000 με 36.000 θέσεων το οποίο θα υλοποιηθεί.

Τώρα που μιλάμε υπάρχουν προγράμματα που «τρέχουν»;
Υπάρχουν 12 ανοιχτά προγράμματα στον ΟΑΕΔ, που προσφέρουν 50.000 θέσεις εργασίας. Τα δημοσιοποιούμε από τις αρχές Νοεμβρίου ’19 και κάνω ένα τελευταίο κάλεσμα να έρθουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα προγράμματα. Εμείς θα κάνουμε μία αξιολόγηση και σιγά-σιγά θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα, αλλά να ξέρει ο κόσμος ότι έχουμε αυτή τη στιγμή 12 ανοιχτά προγράμματα. Μέσα σε λιγότερους από 12 μήνες, 5.000 θέσεις καλύφθηκαν κι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κι άλλη ανταπόκριση.

Τελικά, η ανεργία αυξήθηκε ή μειώθηκε αν συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του ’19 με τον Δεκέμβριο του ’18, γιατί οι δύο πλευρές (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) λένε τα αντίθετα;
Η ανεργία μειώθηκε στο 16,6%. Την ανεργία καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Ο ΟΑΕΔ δημοσιοποιεί τον αριθμό εγγεγραμμένων στο μητρώο του. Αυτός (ο αριθμός) αυξήθηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του ’18, γιατί είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλώνει ο ρόλος του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, τόσο περισσότερους εποχιακούς υπαλλήλους έχουμε. Άρα αυτή η αύξηση σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των εποχιακών που εγγράφονται για το επίδομα. Είναι άλλο το ποσοστό της ανεργίας κι άλλο το ποσοστό των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΤ. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟ
Την Πέμπτη 23/01 ο διοικητής του ΟΑΕΔ  συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου «η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και γόνιμο κλίμα και ο Διοικητής συμφώνησε στις προτάσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης του Παραρτήματος ΟΑΕΔ στις Σάπες, την δημιουργία Παραρτήματος Σχολής Μαθητείας του Οργανισμού και την έναρξη της διαδικασίας διάθεσης των  αδιάθετων κατοικιών στη Ξυλαγανή.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΧΡ. ΜΕΤΙΟ – Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ
Συνάντηση με τον διοικητή είχαν από κοινού ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος κι ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνή η συζήτηση έγινε «για τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ προκειμένου να καταστεί περισσότερο ευέλικτος και να μπορεί να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες κάθε Δήμου και Περιφέρειας ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Συζητήθηκαν επίσης δυνατότητες σύμπραξης και κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ του ΟΑΕΔ, του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ