fbpx Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά διακοπή παροχής κονδυλίων προς την Τουρκία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά διακοπή παροχής κονδυλίων προς την Τουρκία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νίκος Ανδρουλάκης
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα χρήματα της Ε.Ε. εναντίον της Ε.Ε. ιδίως στο μέτωπο του μεταναστευτικού

Διονύσης Βοργιάς

Στην αποκάλυψη ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τα χρήματα που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εναντίον της ίδιας της Ένωσης έκανε προσφάτως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας στον «Χ» ο κος Ανδρουλάκης έδωσε το χρονικό αυτής της αποκάλυψης που ξεκίνησε περίπου πριν από δύο χρόνια.

«Εγώ πριν δύο χρόνια είχα κάνει μία ερώτηση στον τότε Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. γιατί γνώριζα ότι η Τουρκία είχε αγοράσει εξοπλισμό με προενταξιακά κονδύλια. Και μάλιστα με κάποιο από αυτά τα οχήματα είχαν πυροβολήσει πρόσφυγες στο σύνορα με τη Συρία», είπε ο Ευρωβουλευτής σημειώνοντας ότι η απάντηση στην ερώτηση είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του.

Συνεχίζοντας, εξηγεί: «Λίγο πριν από τα επεισόδια στον Έβρο, εγώ είχα πάει στην Τουρκία και είχα κάνει επαφές. Όταν είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια που φαινόταν ότι είναι στημένα, είχα κάνει μία ερώτηση (σ.σ. στον νυν Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε.) με αφορμή τον εμβολισμό ενός ελληνικού από ένα τουρκικό σκάφος. Και είχα ρωτήσει αν όντως συνεχίζεται αυτή η χρηματοδότηση. Και τελικά από την απάντηση που πήρα πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι η χρηματοδότηση συνεχίζεται». 

Τούτου δοθέντος, ο κος Ανδρουλάκης επανήλθε με τρίτη ερώτηση -η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμη- με την οποία ζητάει να μάθει τους λόγους για τους οποίους η χρηματοδότηση αυτή συνεχίζεται, την ώρα που καταφανώς η Τουρκία δρα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του είναι ότι η χρηματοδότηση αυτή πρέπει να διακοπεί «και πρέπει και η (ελληνική) κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί τα λεφτά για περιφρούρηση των συνόρων», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στη μεγάλη εικόνα του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος, ο κος Ανδρουλάκης εκτιμά ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε μία πιο «οικουμενική» βάση που να βγαίνει και έξω από τα όρια της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή και η Αφρική είναι ένας δυνάμει «αποστολέας» προσφύγων, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι με τις κατάλληλες πολιτικές το ζήτημα μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμο εντός των γεωγραφικών ορίων της Μαύρης Ηπείρου.

«Καταλύτης» για την οικονομία ο Τουρισμός
Ο Νίκος Ανδρουλάκης χαιρέτισε εν μέρει την γερμανογαλλική πρωτοβουλία περί δημιουργίας ταμείου στήριξης των κρίσεων στην Ε.Ε. όμως επιφυλάχθηκε σχολιασμού, με την εκτίμηση ότι στο τέλος Μαΐου θα υπάρξουν σαφέστερες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι υπέρμαχος ενός ταμείου χρηματοδοτικής αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά με μεγαλύτερο προϋπολογισμό από αυτόν που πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν.

Εντός των τειχών κοιτώντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνάψει εγκαίρως συμφωνίες για τον Τουρισμό υπό τις οδηγίες και τα μέτρα του κορωνοϊού, γιατί έχει την άποψη ότι ο Τουρισμός είναι ο «καταλύτης» της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα η τουριστική κίνηση λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την ύφεση της οικονομίας. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η τουριστική κίνηση, τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. «Αν ο Τουρισμός έχει το 50% των περσινών εσόδων τότε θα έχουμε 7% ύφεση, αν πάει στο 30% θα έχουμε 10% και πάει λέγοντας», περιέγραψε συγκεκριμένα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και