fbpx Ντ. Χαριτόπουλος: «Οικονομική μάστιγα στην περιοχή μας - να στηριχθούν οι Δήμοι»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2020 - 10:00
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ ΣΤΟΝ «Χ»

Ντ. Χαριτόπουλος: «Οικονομική μάστιγα στην περιοχή μας - να στηριχθούν οι Δήμοι»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών
Ντίνος Χαριτόπουλος

Η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Το στοίχημα στήριξης της τοπικής αγοράς στη δύσκολη συγκυρία

Οι ενέργειες για το πρόβλημα υδροδότησης των Σαπών

Διονύσης Βοργιάς

Ο κορωνοϊός χτυπάει βάναυσα όλους τους Δήμους της επικρατείας, αλλά ακόμη περισσότερο τους μικρούς επαρχιακούς όπως ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών. Σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος μιλάει στον «Χ» για την υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, το νέο χτύπημα στους ήδη εξαντλημένους τοπικούς επαγγελματίες, αλλά και τη δημοτική «μηχανή» η οποία πρέπει -εκτός των σημερινών προβλημάτων- να βρει λύσεις και σε μία σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων της περιοχής.

Πώς πάει η «μάχη» του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών κόντρα στον κορωνοϊό σε υγειονομικό επίπεδο και ποιές οι δυσκολίες;

-Αυτή η «μάχη» είναι πρωτόγνωρη. Με τα χρόνια έχουμε δουλέψει κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά στον τομέα της υγείας με τέτοια πανδημία δεν έτυχε ποτέ να την έχουμε αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν κι επιπλέον ιδιαιτερότητες για την περιοχή μας, που έχει διαφορετικά ήθη-έθιμα-συνήθειες, αλλά και γλώσσες. Εμείς απευθυνθήκαμε, ενημερώσαμε και πείσαμε όλο τον πληθυσμό του Δήμου μας. Νομίζω πως προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν καλά. Ο κόσμος είναι πειθαρχημένος και προσαρμόζεται στις οδηγίες.

Εν μέσω πανδημίας παραμένουν σε λειτουργία οι υπηρεσίες, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και η Καθαριότητα. Ποιός ο σχεδιασμός;

-Ευτυχώς που υπάρχει το Βοήθεια στο Σπίτι. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Αν δεν είχαμε το Βοήθεια στο Σπίτι, κανένας Δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στο κοινωνικό κομμάτι που επιβάλλεται αυτή την περίοδο. Στην Καθαριότητα ευτυχώς που μας δόθηκε η δυνατότητα προσλήψεων διμήνων -συν δύο ακόμη μηνών- για να καλύψουμε κενά που παρουσιάστηκαν από τις άδειες ειδικού σκοπού, που σε μας πλησιάζουν το 25%. Αν δεν γίνονταν οι προσλήψεις αυτές, δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύω ότι είναι θετικά. 

Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το προσωπικό όλου του Δήμου, διότι έχουν δημιουργηθεί ακόμη κι ομάδες υπηρεσιών για το τετραήμερο του Πάσχα. Οι εργαζόμενοι θα επαγρυπνούν. Υπάρχει ακόμη φιλότιμο κι οι εργαζόμενοι σκέφτονται αλτρουιστικά και με αλληλεγγύη, ακόμη κι οι εποχιακοί εργαζόμενοι, οι οποίοι υφίστανται μία μεγάλη αδικία, γι’ αυτό θα πρέπει το κράτος -όταν ξεπεραστεί ο κορωνοϊός- να δει το ζήτημα με επιδόματα ή μοριοδοτήσης για διαγωνισμούς.

Έχετε προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του επιτάσσουν τα νέα δεδομένα;

-Έχουν γίνει απολυμάνσεις, εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία σε υπηρεσίες, αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες εξυπηρέτησης δημοτών ηλεκτρονικά, αλλά και οι τηλεδιασκέψεις με όλους τους συνεργάτες μου. Όλα αυτά τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα. Επίσης, υπάρχει εξοπλισμός όπως μάσκες, γάντια, σπρέι, ενώ κάνουμε επιπλέον παρεμβάσεις σε ευπαθείς ομάδες, με την παραχώρηση στοιχειωδών υλικών. Ακόμη, συνεργαζόμαστε με την αστυνομία. Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, κι όλα αυτά μας διδάσκουν πολλά πράγματα και για την επόμενη μέρα.

Λειτουργεί πλέον και γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών;

-Από το Βοήθεια στο Σπίτι και το Κέντρο Κοινότητας διαθέτουμε δύο ψυχολόγους. Παρ’ ότι δεν είχε ο Δήμος τη δυνατότητα να προσλάβει, για την περίοδο αυτή, κι άλλο ψυχολόγο, οι δύο αυτοί επιστήμονες ανέλαβαν κι έχουμε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί 11:00 με 13:00 κάθε μέρα. Για τα δεδομένα του Δήμου μας είναι πολύ θετική κίνηση.

Απολυμάνσεις έχουν γίνει σε όλους τους οικισμούς του Δήμου ή όχι;

-Οι απολυμάνσεις έχουν δύο φάσεις: Η μία ήταν οι απολυμάνσεις των κτιρίων, που έγιναν σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, ακόμη και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας σε εκκλησίες, τεμένη, αστυνομικό τμήμα, πυροσβεστικό κλιμάκιο, και αλλού. Η δεύτερη είναι οι απολυμάνσεις κάδων και γύρω χώρων, που γίνονται συνεχώς και συνεχίζονται. Έχει καλυφθεί περισσότερο από το 80% του Δήμου και οι απολυμάνσεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από την υγειονομική κρίση, οι Δήμοι καλούνται να διαχειριστούν και την οικονομική. Ιδίως μικροί Δήμοι όπως ο δικός σας, δεν μπορούν να χάσουν ούτε ένα κατάστημα, έτσι δεν είναι;

-Τρομάζω να σκεφτώ την επόμενη μέρα. Ελπίζω να έχουμε τους λιγότερους δυνατόν θανάτους. Μετά να κάτσουμε να μαζέψουμε τα αποκαΐδια. Η περιοχή μας πλήττεται από οικονομική μάστιγα, όχι μόνο τα τελευταία έτη αλλά διαχρονικά, από την εποχή εγκατάστασης 2.500 οικογενειών Ποντίων προσφύγων χωρίς καμία εργασιακή μέριμνα. Από τότε δεν έχουμε ανακάμψει, γιατί δεν έγιναν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή, αν εξαιρέσω το Βιοτεχνικό Πάρκο με τη Pharmathen που δίνει θέσεις εργασίας. Άρα, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που όντως υποφέρουν. Έχω καταμετρήσει πως από τα 200 καταστήματα της αγοράς των Σαπών, λειτουργούν περίπου 20-25, μέσα σ’ αυτά και φαρμακεία, pet shop-κτηνιατρεία κλπ. Συνεπώς, (το διάστημα του κορωνοϊού) λειτουργούν ελάχιστα καταστήματα με πολύ σπασμένη την κίνηση στην αγορά. Την Μ. Παρασκευή είχαμε παραδοσιακά μεγάλη λαϊκή αγορά, αλλά θα εκπλαγείτε αρνητικά από την υποτονικότητα και την πτώση που δεν έχουμε ζήσει ποτέ.

Επαρκούν τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών για τους επαγγελματίες μέσω των Δήμων; Θα κάνετε πρόσθετες ενέργειες;

-Είμαι κι εγώ επαγγελματίας και βλέπω να έχουμε μεγάλο πρόβλημα ως επαγγελματίες. Δεν θα μπορέσει ένας μικρός Δήμος να δώσει λύσεις. Εμείς θα δώσουμε ανακουφίσεις. Μας επέτρεψαν να μειώσουμε τέλη και ενοίκια. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Αλλά στερούμαστε δύο βασικών εργαλείων: Πρώτον, η ευχέρεια λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, εάν κάνουμε κάτι παραπάνω από όσα θεσπίζει ο νόμος, είμαστε παράνομοι. Δυστυχώς κινούμαστε μέσα σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Δεύτερον, υπάρχει στενό οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Τα χρήματα που μας δόθηκαν από το Υπουργείο είναι πάρα πολύ λίγα, ευτυχώς μας δόθηκε η ευχέρεια να τα αξιοποιήσουμε στην τοπική μας αγορά. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή πολλά πράγματα.

Έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για την επόμενη μέρα και θα τις θέσουμε στα υπουργεία. Για παράδειγμα, σε λίγο ξεκινάει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Εμείς ζητάμε πολλαπλασιασμό των προσλήψεων, για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ευκαιριών για τα τοπικά καταστήματα, γιατί θα έχουν πιο ικανό οικονομικά καταναλωτικό κοινό.

Δεν πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα εργαλείο στήριξης ασθμαίνοντων επαρχιακών δήμων;

-Είναι πολύ σοβαρό και αποτελεί διεκδίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ. Κι εμείς ως περιοχή έχουμε κι άλλες ιδιαιτερότητες, όπως οι δύο πύλες εισόδου από Βουλγαρία και Τουρκία. Είχαμε (πριν τον κορωνοϊό) έναν τουρισμό, με μερικά ξενοδοχεία στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, που περίμεναν να δουλέψουν. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, όχι χαριστικός, αλλά παραγωγικός, για την στήριξη των Δήμων.

Παρά τον κορωνοϊό, ποιά έργα και σχέδια παραμένουν σε εξέλιξη;

-Λειτουργούν τα πάντα. Κι εγώ έρχομαι δύο βάρδιες στον Δήμο. Εντός λίγων ημερών θα δημοπρατηθεί το έργο συντήρησης κι επέκτασης του δημοτικού καταστήματος Σαπών και πολύ σύντομα θα γίνει μεταφορά υπηρεσιών στο κτίριο της ΔΟΥ, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρηση του δημοτικού καταστήματος. Είδαμε επίσης τα θέματα των παραλιών μας, για μελέτες που πρέπει να προχωρήσουν για την αξιοποίηση και την προσβασιμότητά τους για ΑμεΑ. Ειδικά στα θέματα καθημερινότητας, δεν μένουμε καθόλου πίσω.

Για την ύδρευση στις Σάπες θα βρεθεί ποτέ λύση;

-Συντηρούμε τις γεωτρήσεις που έχουμε, αναβαθμίζουμε την αποδοτικότητά τους και συντηρούμε τα παλαιωμένα δίκτυα, ετοιμάζουμε μία ακόμη δεξαμενή για να έχουμε επάρκεια σε περίπτωση βλάβης, αλλάζουμε όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία που είναι παλιά. Επίσης, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης η υποβολή αιτήματος για ένα μεγάλο ύδρευσης, που θα ανακουφίσει για πολλά χρόνια τις Σάπες. Στόχος είναι η υπαγωγή στο ΕΣΠΑ έργου στην περιοχή του Πρωτάτου, με μία καινούργια γεώτρηση που θα αποδίδει περισσότερο και με δίκτυο που αποδίδει περισσότερο νερό.

Η υδροδότηση, όμως, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται μία μακροχρόνια λύση, που είναι το φράγμα Ιασίου. Έχω μιλήσει με όλους τους αρμόδιους, που είναι θετικοί. Με το έργο του Πρωτάτου, όμως, για τέσσερα-πέντε χρόνια, μέχρι το φράγμα του Ιασίου, Σάπες και γύρω οικισμοί δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτών των ετών. Τέλος, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε η κατάθεση πρότασης για έργο τηλε-ελέγχου όλων των συστημάτων ύδρευσης του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Εν μέσω εορτών, και φέτος αποτελεί στοίχημα η στήριξη της τοπικής αγοράς, έστω και των λίγων καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά;

-Για πρώτη φορά δεν θα κάνω Πάσχα με την μητέρα μου, που είναι χήρα και μόνη. Θα κάτσω σπίτι με την οικογένειά μου, γιατί έτσι επιβάλλεται. Διακριτικά, όλα μου τα ψώνια θα τα κάνω το πρωί της Μ. Παρασκευής από πολλά καταστήματα των Σαπών, για να μοιραστούν αυτά τα λίγα χρήματα. Θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την τοπική οικονομία, ακόμη και με τα λίγα που θα αγοράσουμε. 

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ν. Χαρδαλιά, με τον οποίο συνεργαστήκαμε από το καλοκαίρι που κηρύχθηκε ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των θεομηνιών και ζημιών. Άρα, ας πειθαρχήσουμε όλοι, να ακούσουμε αυτά που μας λένε, αλλά να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.