fbpx Κ. Ιατρίδης: «Δεν μπορεί η Τουρκία να μιλάει για “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Κ. Ιατρίδης: «Δεν μπορεί η Τουρκία να μιλάει για “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Ο πολιτευτής ΝΔ και αντιπτέραρχος ε.α. για τα ελληνοτουρκικά και την Θράκη

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τα διεθνή και διαχρονικά εγκλήματα της Τουρκίας, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να καταδεικνύει με κάθε ευκαιρία στις διεθνείς συζητήσεις, ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία και πολιτευτής ΝΔ Κώστας Ιατρίδης. Σε αναλυτική του συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm πρότεινε η Ελλάδα να αναπτύξει μία πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική, διεκδικώντας από την Τουρκία να πάψει την προκλητικότητά της, κι όχι μόνο (η Ελλάδα) να αναμένει κάθε φορά τις προκλητικές τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Θράκη. Συγχρόνως, μετέφερε την πεποίθησή του πως η ΕΕ δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ «φίλη του Ερντογάν». Ως προς τη μειονότητα, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί η Τουρκία να μιλάει για “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη».

Βλέπετε αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά;
-Δυστυχώς μιλάμε για αποκλιμάκωση, αλλά αποκλιμάκωση δεν βλέπουμε. Βλέπουμε συνέχεια η Τουρκία να κλιμακώνει και να προκαλεί και μάλιστα εν όψει αναμονής του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονταν στην Ανατολική Μεσόγειο τώρα βλέπουμε ότι στο στόχαστρο είναι και το Αιγαίο. Ποιά είναι η άποψη σας περί αυτού;
-Ποτέ η Τουρκία δεν άφησε το Αιγαίο. Μπορεί η προσοχή της να ήταν στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπάθησε και δυστυχώς δημιούργησε κάποια τετελεσμένα, ποτέ όμως δεν έφυγε το βλέμμα της από το Αιγαίο. Ήρθε και έβγαλε τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας που σημαίνει διχοτόμηση του Αιγαίου. Και δεν είναι μόνο ο έλεγχος της περιοχής είναι και  ο τομέας έρευνας και διάσωσης. Πάρα πολύ επικίνδυνα μίλησε και το προσπεράσαμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η Θράκη αυτό ας το έχουμε υπόψη μας.

Η Θράκη πάντα μπαίνει στο κάδρο. Γιατί;
-Πάντα μπαίνει και είναι ένα λάθος. Γι’ αυτό σε κάποιες τέτοιες δηλώσεις όπως είναι η Θράκη  που (η Τουρκία) μιλάει για δήθεν “τουρκική” μειονότητα, όπως μιλάει για τα νησιά μας, όπως μιλάει για τη γαλάζια πατρίδα, όλα αυτά  θα έπρεπε να απαντώνται. Δεν μπορεί να μιλάει  αυτή τη στιγμή για τουρκική  μειονότητα από τη στιγμή που η Συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφέστατη.

Χρειάζεται να δίνονται άμεσα απαντήσεις για όλες τις προκλήσεις;
-Θα πρέπει να το τονίζουμε. Να απαντάται επίσημα. Όχι κάθε φορά που προβαίνει σε κάθε προκλητική ενέργεια η δήλωση, αλλά όπως αυτή με τη μειονότητα. Που είναι μουσουλμανική μειονότητα, θρησκευτική, σε αντίθεση με την δική μας που είναι εθνική μειονότητα  της Ίμβρου και Τενέδου την οποία αναξίως και δεν σεβάστηκε ο Ερντογάν και αυτό πρέπει να το τονίζουμε. Δεν μπορεί να μας κάνει παρατήρηση ο κος Ακάρ ότι υπήρξαν 78 επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε Ελληνικά νησιά και να μην απαντάται. Δεν μπορεί να προσβάλλεται και να απειλείται ο πρωθυπουργός της χώρας μας και εμείς να μην απαντάμε. Και μάλιστα να απαντάμε ότι είναι μια έξαρση της Τουρκίας, η οποία απευθύνεται στο εσωτερικό. Αυτά τα πράγματα μας προσβάλλουν και μας υποτιμούν.

Στις φραστικές απειλές, που πολλές φορές είναι σε επίπεδο πεζοδρομίου ή καφενείου, θα έπρεπε η Ελλάδα να απαντά; 
-Σε τέτοιου είδους προκλήσεις και δηλώσεις πρέπει να απαντάμε συγκεκριμένα και αυστηρά. Όχι σε όλες, αλλά σε τέτοιου είδους προκλητικές και ποταπές δηλώσεις ναι. Επίσης θα έπρεπε πέρα των άλλων να έχουμε ετοιμάσει μια λίστα, έναν φάκελο, να τον διανείμουμε σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ  και σε όλη την Ευρώπη με το τι έχει διαπράξει η Τουρκία. Εγκλήματα πολέμου στη Συρία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών Με τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει των Ποντίων, των Ελλήνων, των Αρμενίων της Μικράς Ασίας και όλα αυτά θα έπρεπε να τα στείλουμε και να είναι ενήμεροι. Θα έπρεπε να αναπτύξουμε μια διεκδικητική στρατηγική. Δεν μπορούμε να λέμε εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα και η Τουρκία να διεκδικεί τα πάντα και να καθόμαστε όλη την ώρα στο τραπέζι.

Τί πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά;
-Έχουμε να διεκδικήσουμε: Πρώτον, την άρση του casus belli (σ.σ. η Τουρκία έχει κηρύξει casus belli εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο), το οποίο είναι παράνομο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεύτερον, να αποσύρει το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο το οποίο είναι παράνομο. Τρίτον, να σταματήσει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις που απαγορεύονται. Τέταρτον, να σταματήσει να διεκδικεί  νησιά, τα οποία σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης ρητώς κάθε νησί που απέχει πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τα παράλια της Τουρκίας ανήκει στην Ελλάδα και η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμα. Θα έπρεπε να το τονίζουμε συνεχώς.

Άρα και αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία από την πλευρά της πρέπει κάθε φορά να απαντώνται;
-Κάθε φορά πρέπει να απαντώνται. Διότι εμείς όλα αυτά τα χρόνια με την σιωπή μας δυστυχώς που δεν απαντούσαμε, κατάφερε η Τουρκία με τις παράνομες διεκδικήσεις, με την επικοινωνιακή στρατηγική και με τα fake news να πείσει την διεθνή συνείδηση ότι -εφόσον ως Τουρκία διεκδικεί και η Ελλάδα δεν απαντάει- άρα η Τουρκία έχει “δίκιο”. Επομένως, ο μόνος τρόπος είναι “καθίστε και βρείτε τα”, αυτό κατάφεραν.

Άρα, η διπλωματία είναι “τέχνη” και χρειάζεται να υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια πάνω σε αυτό;
-Γι’ αυτό είπα μια επικοινωνιακή στρατηγική. Όλα είναι με το μέρος μας ακόμη και το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο θάλασσας. Το επικαλούμεθα, αλλά δυστυχώς δεν το εφαρμόζουμε και οπωσδήποτε χρειάζεται μια διεκδικητική στρατηγική προκειμένου να φέρουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση.
 

Κατά την άποψή σας είναι καλό ή κακό που ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές;
-Ναι, πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και τα εμπόλεμα κράτη, αν δούμε στην ιστορία, μιλούσαν μεταξύ τους. Το θέμα είναι με ποιους όρους, με ποιες προϋποθέσεις. Με μια Τουρκία που δεν είναι δυτικό κράτος, έχει μια άλλη νοοτροπία, δεν σέβεται τον διεθνές δίκαιο και δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας, δεν μπορείς να συζητάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής -και εκεί χάσαμε την ευκαιρία- θα έπρεπε να πούμε ναι στις διερευνητικές, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα πρέπει να δεχτεί η Τουρκία. Σε περίπτωση που δεν δεχτεί η Τουρκία, τότε θα επιμείνουμε στις κυρώσεις και θα θέσουμε βέτο σε οποιαδήποτε θέση της Ευρώπης για αποδέσμευση κονδυλίων στην Τουρκία.

Τον Μάρτιο η ΕΕ θα συζητήσει ξανά για τυχόν κυρώσεις προς την Τουρκία;
-Όχι, τελείωσαν το είπε και η Γερμανία. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κος Ερντογάν με την φίλη του την κα Μέρκελ του έδωσε το ‘οκ’ ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις για αυτό τα κάνει ο Ερντογάν. 

Ποιά η γνώμη σας για τις έρευνες Τσεσμέ, τί θα μπορούσε να κάνει η χώρα μας;
-Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραβιάζει άμεσα την θεωρία της έκδοσης της Navtex. Η Navtex είναι παράνομη. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό θαλάσσης έχει έγκριση η Λήμνος να εκδίδει NAVTEX. Έπρεπε να ζητήσουν άδεια από τη Λήμνο, δεν το έκανε η Τουρκία, άρα είναι μια παράνομη ενέργεια, εμείς κάναμε το διάβημά μας και το αναφέραμε.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου και το προσπαθεί  πλέον στην πράξη. Ποιά η άποψή σας περί αυτού;
-Πρώτον, είπαμε πως η παρανομία της Τουρκίας στέκεται στο ότι εξέδωσε μια Navtex παράνομη, ενώ έπρεπε να ζητήσει άδεια, επειδή υπεύθυνη είναι η Λήμνος που έχει τον υδρογραφικό σταθμό.

Δεύτερον, αν θυμόσαστε το 2011 ψηφίστηκε ο νόμος 4001 του κου Μανιάτη. H Ελλάδα έχει το δικαίωμα νότια της Κρήτης και του Ιονίου να οριοθετήσει, εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα οριοθέτησης με το απέναντι κράτος δηλαδή με την Τουρκία και να ληφθεί ως όριο υφαλοκρηπίδας και Α.Ο.Ζ. -εφόσον κηρυχθεί και εμείς δεν την κηρύξαμε- η μέση γραμμή. Η μέση γραμμή, η οποία λαμβάνεται από τα ηπειρωτικά  παράλια και από τις γραμμές βάσεις τις οποίες και αυτές δεν κάναμε. Που θα έπρεπε ήδη να τις χαράξουμε στις ανατολικές ακτές  των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Δηλαδή η μέση γραμμή από τα τουρκικά παράλια και των νησιών  Χίος,  Λέσβος,  Σάμος,  Ικαρία, μέχρι  νότια  της  Κρήτης. Αυτόν  όμως  τον  νόμο παρόλο που  τον  υποβάλλαμε, τον ακυρώσαμε δια στόματος του κ. πρωθυπουργού. Μίλησε για αμφισβητούμενες  και  διεκδικούμενες περιοχές σε όλη τη περιοχή. Δεν  γίνεται  αυτή τη στιγμή να ψηφίζουμε έναν νόμο και να τον ακυρώνει ένας άλλος  πρωθυπουργός ή να αλλάζουμε την πολιτική μας.

Εμείς τι θα έπρεπε να κάνουμε; 
-Αρχικά μας δοκιμάζει για την παράνομη Navtex. Δεύτερον  πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα και στη Τουρκία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν τολμήσει να το φέρει εκεί αυτή τη παράνομη Navtex η Ελλάδα θα σταματήσει τις διερευνητικές με υπευθυνότητα της Τουρκίας και από εκεί και πέρα στην επόμενη σύνοδο θα ζητήσει κυρώσεις και έχει και το δικαίωμα του βέτο. Ας μη ξεχνάμε πως στις διεθνείς σχέσεις δεν εκτιμάται η στάση του καλού παιδιού το οποίο λέει σε όλα ναι. Εκτιμάται όμως η αποφασιστικότητα σου να διεκδικήσεις τα εθνικά σου συμφέροντα και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα φτάνοντας ακόμη και στο βέτο, οπότε αναγκάζεις την διεθνή κοινότητα να κάνει πίσω. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική και  πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Η αποτροπή είναι η μόνη μέθοδος να σταματήσει η Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.