fbpx «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» λέει ο Ευρ. Στυλιανίδης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, 2012 - 12:00
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ, ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, Κ.Α.

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει» λέει ο Ευρ. Στυλιανίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αν κάποιοι έχουν αποκτήσει χρήματα με παράνομο ή μαύρο τρόπο, αν κάποιοι επεδίωξαν 
ή επιδιώκουν να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, αυτοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη

Με αποφασιστικότητα και ταχύτητα θα πρέπει να προχωρήσουμε στη ψήφιση, τόσο του προϋπολογισμού, όσο και του πακέτου μέτρων για να διασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης που οφείλεται στη Ελλάδα
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σ΄ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά μπορεί να τα καταφέρει, έστειλε από τη Κομοτηνή όπου βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο Θρακιώτης υπουργός, επισκέφτηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του και για προσωπικούς λόγους, με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο από το θάνατο του πατέρα του, ενώ εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου του ΟΧΙ. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο «Χ», αναφέρθηκε στις κρίσιμες συναντήσεις που έχει το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο, στο αφιέρωμα του Δημήτριου Τσάτσου, στην φιλοξενία της Γερμανίδας υπουργού Υγείας στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ κι άλλα.  
«Είναι η τρίτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα από τη ώρα που ορκίστηκα υπουργός να επισκεφτώ τη ιδιαίτερη πατρίδα μου, προωθώντας και την τοπική αναπτυξιακή κοινότητα, και βάζοντας μπροστά τη συνέχιση των έργων που είχαν μείνει στη μέση τα προηγούμενα χρόνια. Είναι  τρίτη φορά που χρειάζεται εκτάκτως να γυρίσω πίσω λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, που βιώνουμε ως κράτος και ως κυβέρνηση. Σήμερα γίνονται οι τελευταίες επαφές για να κλείσει το διαπραγματευτικό πακέτο ώστε να μπορέσουμε την επόμενη εβδομάδα με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να προχωρήσουμε στη ψήφιση τόσο του προϋπολογισμού τόσο και του πακέτου μέτρων και να διασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης που οφείλεται στη Ελλάδα. 

Παράλληλα βάζουμε τις βάσεις για να διεκδικήσουμε, την παράταση της προσαρμογής για δύο χρόνια και αν επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι είναι βέβαιο ότι κερδίζουμε δύο χρόνια για να προχωρήσουμε πιο τολμηρά και πιο αποφασιστικά κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, και κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι μετά από αυτό το δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, τον οποίο πρέπει να δώσουμε των καλύτερο μας εαυτό για να μπορέσουμε να τον βγάλουμε εις πέρας, θα έρθει μία άνοιξη πραγματική και στη ελληνική οικονομία και στη Ελλάδα, γενικότερα και κυρίως στην ελληνική κοινωνία. Γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε, είμαστε στα μέσα του ποταμού, δεν επιλέξαμε εμείς να μπούμε μέσα στο ποτάμι, μας έβαλαν κάποιοι άλλοι… Εμείς είμαστε όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αποφασίσουμε. Θα γυρίσουμε πίσω αναζητώντας, γέφυρες για να περάσουμε απέναντι, ή θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός για να επισπεύσουμε, την έξοδο μας στην άλλη όχθη. Εμείς είμαστε της δεύτερης λογικής και όλη τη έντονη προσπάθεια που γίνεται αυτούς τους μήνες, για να επιτύχουμε αποτελέσματα, να βελτιώσουμε το διεθνές κλίμα και να φέρουμε στην χώρα αυτό το οποίο μας οφείλει η Ευρώπη, γίνεται γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα επιτύχουμε το στόχο μας. 

Πως αντιμετωπίζετε το θέμα με την διαρροή της λίστας Λαγκάρντ κ. υπουργέ;
-Πιστεύω ότι όλα αυτά βλάπτουν. Αν υπάρχουν άτομα τα οποία έχουμε αστική ή ποινική ευθύνη με ονοματεπώνυμο θα πρέπει αυτά να επισημανθούν και να πληρώσουν. Η ισοπέδωση, η γενίκευση, η δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας των καταθέσεων νομίζω ότι κάνουν κακό και στην πολιτική ζωή. Κλονίζουν την εμπιστοσύνη, των πολιτών έναντι της πολιτείας και βάζουν σε περιπέτειες και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο το μόνο που δεν πρέπει να πάθει τώρα είναι να χάνει ρευστότητα, προς το εξωτερικό. 

Αν κάποιοι έχουν αποκτήσει χρήματα με παράνομο ή μαύρο τρόπο, αν κάποιοι επεδίωξαν ή επιδιώκουν να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, αυτοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Οι γενικεύσεις που δηλητηριάζουν το κλίμα και βγάζουν μία εικόνα διάλυσης για την ελληνική οικονομία και πολιτεία, μας κάνουν κακό και πρέπει να σταματήσουν. 
Ποιο είναι το άμεσο πρόγραμμά σας κ. υπουργέ; 

-Την Πέμπτη διοργανώνεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ιατρικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης και οι άλλοι ιατρικοί σύλλογοι της Β. Ελλάδας θα φιλοξενήσουν την υπουργό Υγείας της περιοχής του Ντύσελντορφ από τη Γερμανία σε ένα συνέδριο στο οποίο θα προαχθούν στον τομέα αυτό οι διμερείς σχέσεις. Η Γερμανία προσφέρει μερικές χιλιάδες θέσεις σε ειδικευόμενους γιατρούς της Ελλάδας, έμμισθες θέσεις με στόχο μέσα από αυτούς να στελεχωθούν το μέλλον, επενδύσεις για ιατρικό τουρισμό που θα γίνουν στη Ελλάδα, αυτό είναι ένα από τα κεφάλαια της διμερούς συνεργασία που έχει προχωρήσει. Θα είμαι στους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς που θα κηρύξουν την έναρξη. 

Ο κ. Φούχτελ δε θα είναι αυτή τη φορά, ενώ οργανωτής του συνεδρίου θα είναι ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Κοντόλιας μαζί  με το ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και το προξενείο Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Παρών θα είναι και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης. 

Το δεύτερο είναι μία τιμητική παρουσία που θα έχω στο Μέγαρο Μουσικής στη Αθήνα την Παρασκευή, στο ίδρυμα του αειμνήστου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου και πρώην ευρωβουλευτή. Για πρώτη φορά διοργανώνει την τελετή απονομής βραβείου Τσάτσου, στον καθηγητή συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρου  του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ. Σκουρή. Θα είμαι κεντρικός ομιλητής και θα αναφερθώ στο τιμώμενο πρόσωπο και βεβαίως στον αείμνηστο Τσάτσο με τον οποίο είχα πολύ καλή σχέση και συνεργασία τόσο, ως νεότερος συνταγματολόγος και ως υφυπουργός Εσωτερικών. 

Αυτό με συνδέει με τα επιστημονικά μου χωράφια με τα οποία είχα τη δυνατότητα να φρεσκάρω την επαφή προσφάτως σε μία παρουσία που έκανα στο Βερολίνο, στον πανευρωπαϊκό συνέδριο που για τη νομοθέτηση μαζί με 17 κορυφαίους συνταγματολόγους από αντίστοιχα 17 χώρες με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε, τη νομοθέτηση στις χώρες μέλη ώστε να επιταχύνουμε, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προβλήθηκε υπέρ το δέον στα τουρκικά ΜΜΕ, η κίνηση ανθρωπισμού του μικρού Ανδρέα από τα Χανιά, που έγινε δωρητής μυελού των οστών σε τούρκο πολίτη.