fbpx Χρήστος Χατζηπέμου: Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Χρήστος Χατζηπέμου: Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χρήστος Χατζηπέμου
Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

"Αρνούμαι να μεταβληθώ σε απλό χειροκροτητή της αθηνοκεντρικής πολιτικής παρακμής"

Στον Κώστα Κατσιμίγα οφείλεται η απόφασή του να κατέλθει κι εκείνος ως υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση, δηλώνοντας ότι η υποψηφιότητά του για την θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κάνει την διαφορά. Για πολλούς η υποψηφιότητα του Χρήστου Χατζηπέμου ως περιφερειακός σύμβουλος της "Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας" ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Η μόνη του φιλοδοξία είναι η εκλογή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλευρό του Κώστα Κατσιμίγα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλλει σε αυτό που λέγεται αναπτυξιακός σχεδιασμός από οποιαδήποτε θέση κληθεί να υπηρετήσει. 

Ο Χρήστος Χατζηπέμου απαντάει στα ερωτήματα του "Χ". 

Πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση, αλλά με μακρόχρονη θητεία στα κοινά της πόλης της Κομοτηνής μέσω της δράσης στον τομέα του πολιτισμού. Πολλοί σάς ήθελαν εδώ και χρόνια υποψήφιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί το αποφασίσατε τώρα;
-Λόγω του Κώστα Κατσιμίγα. Ρητά και κατηγορηματικά! Επειδή πιστεύω ότι η υποψηφιότητά του για την θέση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κάνει την διαφορά. Αλλά κι επειδή πιστεύω ότι αυτό που λείπει από τον τόπο είναι ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός σε υπερτοπικό επίπεδο. Λείπουν ακόμη και οι ουσιαστικές εκείνες προτάσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στον τόπο μας. Με λυπεί το γεγονός ότι οι κομματικές παρατάξεις στερούνται ειδικών και εμπεριστατωμένων αναπτυξιακών προτάσεων για τον τόπο, με ενοχλεί και ο εγκλωβισμός ο δικός μας – ακόμη και των τοπικών φορέων -  στις πολιτικές επιλογές της Αθήνας, στην αναμάσηση  θέσεων που δεν έχουν σχέση κατ' ελάχιστο με την δική μας τοπική πραγματικότητα, με ενοχλούν η μιζέρια, η μεμψιμοιρία, η νωχελικότητα, η αδράνεια.  Μπορούμε από κοινού να εργαστούμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση που επικρατεί. Συνεργαζόμενοι, όλοι μαζί. Όσοι τουλάχιστον εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι κι αρνούμαστε να μεταβληθούμε σε απλούς χειροκροτητές της αθηνοκεντρικής πολιτικής παρακμής. 

Ποιά είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς για την ανάπτυξή της;
-Κανένα από τα χαρακτηριστικά της δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων, έχοντας επιλέξει (ή και αποδεχτεί) έναν ρόλο απλής γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης στα πλαίσια των περιορισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων της.

Γι' αυτό και απουσιάζουν έργα αναπτυξιακά, γι' αυτό και οι απορροφήσεις εθνικών και κοινοτικών πόρων είναι σε χαμηλότατα επίπεδα. Ούτε ο πρωτογενής, ούτε ο δευτερογενής, ούτε ο τομέας της παροχής υπηρεσιών έχουν να επιδείξουν τα απαραίτητα άλματα που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Ποιές προτεραιότητες πρέπει να προτάξει η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας για το νομό Ροδόπης;
-Στον πρωτογενή τομέα προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει για την Ροδόπη η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων (λειτουργία των φραγμάτων, δημιουργία ταμιευτήρων) και η στήριξη μελετών παραγωγής, αξιοποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και της σύνδεσής τους με την τοπική βιομηχανία.

Στον δευτερογενή τομέα, η στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, η ενίσχυση της σύνδεσή τους με την τοπική παραγωγή αλλά και  η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στον τουρισμό, η στροφή στον νεανικό τουρισμό (σχολικό – φοιτητικό), η στήριξη στον εναλλακτικό τουρισμό, στον θρησκευτικό τουρισμό και η προσπάθεια επιμήκυνσης του τουριστικού ορίζοντα σε 12μηνη βάση. Επιμήκυνση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την συντονισμένη συνεργασία ιδιωτών αλλά και εμπλεκομένων φορέων (ΟΤΑ, ΔΠΘ, Συλλόγων κλπ).

Μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας να έχει λόγο στα μεγάλα ζητήματα της περιοχής όπως η ανεργία;
-Άμεσα όχι. Εμμέσως ναι. Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη είναι αυτή που θα αναχαιτίσει τα ρεύματα φυγής των νέων κι αυτή που θα διαμορφώσει την προοπτική μείωσης της ανεργίας. 

Αναπτύσσετε χρόνια πολιτιστική δράση στο νομό Ροδόπης κι ευρύτερα. Τί μπορεί να βελτιωθεί από την ΠΑΜ-Θ γύρω από την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου;
-Η περιφέρεια πρέπει να στοχεύσει στην ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων υπερτοπικού χαρακτήρα και στην μεταβολή του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος σε τουριστικό προϊόν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που στηρίζει η Περιφέρεια δεν μπορούν να έχουν τοπικό εκτονωτικό χαρακτήρα, αλλά να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτισμικής ανάτασης.

Φοβάστε τις συνεργασίες που ο εκλογικός νόμος επιβάλλει; Κρίνετε ότι μπορούν να επιτευχθούν συνθέσεις στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ; 
-Φοβούνται τις συνεργασίες όσοι δεν έχουν θέσεις ή προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Προσωπικά θεωρώ ότι από τις συνεργασίες αυτές μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει η περιοχή μας. Δεν είναι μόνο ο «Κλεισθένης» με την καθιέρωση της απλής αναλογικής που επιβάλει την συνεργασία εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου των δυνάμεων που θα αναδειχθούν. Την επιβάλει  η ίδια η αναγκαιότητα της κοινής αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων, η αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανόητους τοπικισμούς.

Ποιά είναι η προσωπική σας φιλοδοξία; Θα δεχτείτε οποιοδήποτε αξίωμα π.χ. αντιπεριφερειάρχη αν σας προταθεί;
-Στην παρούσα φάση η μόνη φιλοδοξία μου είναι η εκλογή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο πλευρό του Κώστα του Κατσιμίγα. Δεν με ενδιαφέρουν τα αξιώματα. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω σε αυτό που λέγεται αναπτυξιακός σχεδιασμός από οποιαδήποτε θέση κληθώ να υπηρετήσω.

Γιατί να σας ψηφίσει ο πολίτης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Ροδόπης ειδικότερα;
-Ο κάθε ψηφοφόρος έχει την κριτική ικανότητα να αξιολογήσει πρόσωπα και προτάσεις, να αξιολογήσει αξίες και θέσεις. Ο καθένας από εμάς έχει την δική του διαδρομή σε αυτό τον τόπο. Κι αυτή η διαδρομή και τα στοιχεία της είναι πιστεύω γνωστά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την δική μου παρουσία, στην μαχόμενη δημοσιογραφία τα πρώτα χρόνια, στην μαχόμενη δικηγορία στη συνέχεια μέχρι σήμερα, στην πολυσχιδή δράση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης. Δεν διεκδικώ κάποια θέση κομματικής επιβράβευσης, δεν διαθέτω καν κομματική ταυτότητα, ώστε να κουβαλώ στις πλάτες μου δεσμεύσεις. Διεκδικώ απλά ένα θετικό πρόσημο στην ικανή κριτική σκέψη των συμπολιτών μου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προλειαίνουν το έδαφος για να διαχειριστούν το τέλος του αποθέματος της αντιπολιτευτικής υπομονής  στο Σύριζα, ώστε να περάσουν  στην αντεπίθεση,  με διευρυμένη παροχολογία.