fbpx Χαρίτου: «Έρχεται τσουνάμι στην οικονομία - σοκ για επαγγελματίες και εργαζομένους»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2020 - 10:00
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΟΝ «Χ»

Χαρίτου: «Έρχεται τσουνάμι στην οικονομία - σοκ για επαγγελματίες και εργαζομένους»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Ροδόπης καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αφήνει στο έλεος του λουκέτου τους μικρούς επιχειρηματίες

«Το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ είναι 26 δις ευρώ. Είναι κοστολογημένο κι απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα»

Διονύσης Βοργιάς

Αδιαφορία καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σε αναλυτική live συνέντευξή του αντιπροτείνει το πακέτο ΣΥΡΙΖΑ των 26 δις ευρώ, εξηγεί πως αυτό κατανέμεται στην κοινωνία και προειδοποιεί για «τσουνάμι στην οικονομία» το οποίο έχει «υποτιμήσει» η κυβέρνηση. Πάντως, δεν στέκεται επικριτικά απέναντι στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που την «διαχειρίζεται με σωστό τρόπο».

Το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται και την περίοδο «μένουμε σπίτι»;
-Είπαμε ότι «μένουμε σπίτι», αλλά «μένουμε ενεργοί», γιατί οι συνθήκες επιβάλλουν να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία σειρά από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε μ’ έναν εποικοδομητικό τρόπο να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που συνδέονται με την πανδημία και, κυρίως, να δούμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την επόμενη μέρα.

Έχετε καταθέσει από την αρχή της θητείας σας πολλές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Πιστεύετε ότι λαμβάνονται υπόψη ή μένουν στα συρτάρια;
-Έχω την εντύπωση ότι τίποτα δεν περνά απαρατήρητο, ούτε οι παρεμβάσεις που γίνονται με τη μορφή ερωτήσεων ούτε η απευθείας επικοινωνία μου. Αιτήματα κοινωνικών ομάδων της περιοχής και ζητήματα που συνδέονται με την υγειονομική κρίση δεν μπορούν να αγνοηθούν. Για παράδειγμα, πριν δέκα ημέρες επικοινώνησα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στον οποίο έθεσα ευθέως τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Την επομένη, εκδόθηκε μία αναλυτική ανακοίνωση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην υγειονομική κρίση -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- οι αριθμοί δείχνουν πως η Ελλάδα τα πάει καλά, ενώ και διεθνή ΜΜΕ την προτάσσουν ως θετικό παράδειγμα. Ποιά η θέση σας;
-Το ότι δεν έχει εξαπλωθεί η διασπορά του κορωνοϊού είναι ευχάριστο γεγονός, που σημαίνει ότι εκ μέρους του ελληνικού λαού υπήρξε αυξημένο αίσθημα ευθύνης, για να ακολουθήσει τις οδηγίες που δόθηκαν. Η χώρα μας σε όλα τα διεθνή μέσα φαίνεται ως μία από αυτές που διαχειρίζεται με σωστό τρόπο (τον κορωνοϊό). Όλο το πολιτικό σύστημα, προφανώς και η κυβέρνηση που έχει τον πρώτο λόγο, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι αυτό να το κάνουμε και την επόμενη μέρα, γιατί όλα δείχνουν πως η υγειονομική κρίση με ταχύτατους ρυθμούς μετατρέπεται σε μία οικονομική κρίση, που θα σαρώσει μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ανησυχείτε για τον κορωνοϊό στο ν. Ροδόπης, με δεδομένη την έξαρση του κορωνοϊού στο ν. Ξάνθης. Ποιά η εικόνα σας για τα τοπικά μέτρα που έχουν ληφθεί;
-Δεν ανησυχώ. Είναι σημαντικό ότι έχουμε λίγα κρούσματα στην περιοχή. Παραμένω διαρκώς σε επικοινωνία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής και τους Διευθυντές όλων των Κέντρων Υγείας του νομού (Ιάσμου, Σαπών, Κομοτηνής), με σκοπό να έχω ολοκληρωμένη εικόνα για το τι γίνεται και για να εκφράσω την στήριξή μου ιδιαίτερα στους υγειονομικούς και το προσωπικό που πράγματι δίνουν μία πάρα πολύ σημαντική μάχη.
Από εκεί και πέρα, δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά του ίδιου του κράτους.

Για παράδειγμα στο νομό Ξάνθης με τα αυξημένα κρούσματα δοκιμάστηκε  η Πολιτική Προστασία και το Νοσοκομείο. Πριν ακόμη ανακοινωθούν τα κρούσματα και μπει σε καραντίνα ο Εχίνος, είχα κάνει παρέμβαση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται όσοι επιστρέφουν στην χώρα μας -εργαζόμενοι σε χώρες της Ευρώπης και άλλες χώρες. Γινόταν απλώς μία ενημέρωση στα σύνορα, ότι πρέπει να υπάρχει η γνωστή καραντίνα για 15 ημέρες, αλλά προφανώς δεν υπήρχε μηχανισμός παρακολούθησης και επιτήρησης. Και πολύ γρήγορα εκδηλώθηκαν τα κρούσματα στη Θράκη. Εκ των υστέρων λήφθηκαν μέτρα. Κι εδώ είχαμε μία σημαντική παρέμβαση, στην κατεύθυνση των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας λέει ότι η κυβέρνηση ΝΔ παρέλαβε 567 κλίνες ΜΕΘ και τις έχει φτάσει ήδη στις 952, που είναι κάτι σημαντικό. Τί απαντάτε;
-Θυμάστε τι ακούγαμε πριν από τέσσερα χρόνια, ότι είμαστε κρατιστές που θέλουν να γεμίσουν το Δημόσιο. Αν πράγματι άντεξε το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι γιατί την προηγούμενη περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 19.500 διορισμοί ιατρών και νοσηλευτών (και λοιπού προσωπικού). Αν δεν υπήρχαν αυτοί, σκεφτείτε πόσο θα άντεχε το δημόσιο σύστημα υγείας. Να σκεφτούμε την επόμενη μέρα γιατί είναι εύκολο να λέμε «χειροκροτήστε τους υγειονομικούς και τους ιατρούς», αλλά δεν αρκούν τα χειροκροτήματα. Χρειάζεται να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.  

Κι εδώ στην Κομοτηνή δεν έγινε καμία -μα καμία- πρόσληψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, πλην δύο-τριών ιατρών, ενώ εξακολουθεί κι υπάρχει ένα τεράστιο ανοιχτό θέμα: Το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου η συζήτηση είναι αν θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του ή θα το μετατρέψουμε σε ιδιωτικού δικαίου. Πρέπει να διασφαλίσουμε τους υγειονομικούς, ώστε να μην νιώθουν ανασφάλεια.
Επεξεργάζομαι και θα καταθέσω τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο για την Υγεία που θα έρθει μετά τις γιορτές, που να τροποποιεί τη διάταξη που αλλάζει τον χαρακτήρα και μετατρέπει από δημοσίου σε ιδιωτικού δικαίου το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Κι εδώ θα φανεί το πόσο ειλικρινή είναι όλα αυτά που λέγονται από όλους που σήμερα εκθειάζουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο οικονομικό σκέλος τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει δικό του πακέτο στήριξης εργαζομένων κι επαγγελματιών. Πώς κοστολογείται και σε τί διαφέρει με το πακέτο της κυβέρνησης;
-Υπάρχει ανάγκη για ένα άμεσο και γενναίο πακέτο στήριξης των εργαζομένων, της κοινωνίας και συνολικά της οικονομίας. Κι όχι… βλέποντας και κάνοντας. Η λογική αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Ζητάμε να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα. Αν δεν το κάνουμε τώρα, κι αναμένουμε να δούμε πως εξελιχθούν τα πράγματα, αν γονατίσει η οικονομία και η κοινωνία θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος και πολύ μεγαλύτεροι πόροι για μπορέσει να επανέλθει.

Το πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ είναι 26 δις ευρώ. Είναι κοστολογημένο κι απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Φαίνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση υποτιμά τη μεγάλη τρικυμία στην οποία θα μπει η χώρα. Μας έρχεται τσουνάμι, όχι ένα δυνατό μπουρίνι. Πρέπει τώρα να ληφθούν τα μέτρα. Σας μιλάω κι ως επαγγελματίας: πώς θα ανοίξει κάποιος το κατάστημά του μετά από δύο μήνες; Πως θα πληρώσει εργαζομένους κι ένα βουνό από λογαριασμούς, αλλά και πιέσεις από προμηθευτές και το τραπεζικό σύστημα. Θα προκληθεί σοκ στην κοινωνία, σοκ στους επαγγελματίες, σοκ στους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, τί επιπλέον προτείνετε για εργαζομένους κι επαγγελματίες που δεν έχει ήδη γίνει;
-Πρέπει να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας, με την καταβολή όλου του μισθοδοτικού κόστους εργασίας κι όχι 533 ευρώ τον μήνα. Επίσης, σε όλους τους επαγγελματίες να καταβληθεί χρηματική στήριξη που ισοδυναμεί στο 1/12 του δηλωθέντος εισοδήματος του 2019. Ακόμη, η πρότασή μας περιλαμβάνει 3 δις στα οποία θα έχουν πρόσβαση ελεύθεροι και μικροί επαγγελματίες, γιατί έχουν δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς υποχρέωση επιστροφής. Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα κι αφορούν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας, για να μπορέσει πράγματι η οικονομία την επόμενη μέρα να ξεκινήσει.

Συνολικά, με βάση τη δική μας πρόταση, 8μιση δις κατευθύνονται για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους επαγγελματίες, περίπου 1μιση δις πάει σε όσους δουλεύουν εποχιακά, επίσης και στα επιδόματα, ενώ 3 δις κατευθύνονται στη στήριξη των επαγγελματιών στο πρώτο ξεκίνημά τους. Ακόμη, 1 δις για την υγεία, ώστε να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ένα σημαντικό μέρος κατευθύνεται με εγγυήσεις στις επιχειρήσεις, ώστε να πάρουν δάνεια ή και με στήριξη προς άλλες υποχρεώσεις που έχουν. Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο 26 δις ευρώ που είναι σε άλλη κατεύθυνση από τα μέτρα που ανακοίνωσε και παίρνει σταδιακά -βλέποντας και κάνοντας- η σημερινή κυβέρνηση.

Από την άλλη, μας λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ τους κι ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ότι μία σοβαρή κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει όλα τα χρήματα τους πρώτους μήνες της κρίσης, αλλά πρέπει να ‘χει αρκετά για να επανεκκινήσει η οικονομία την επόμενη μέρα. Αμφιβάλλετε;
-Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν έχουν εικόνα της πραγματικότητας στην χώρα. Τα συνολικά διαθέσιμα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι πάνω από 50 δις. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν άριστα περιθώρια, εάν υπάρξει και νέο κύμα έξαρσης, το επόμενο διάστημα να αντιμετωπιστεί. Εμείς ζητούμε να αξιοποιηθούν εμπροσθοβαρώς τα 26 δις. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα, τα οποία δεν έχει αμφισβητήσει ο κος Σταϊκούρας και δεν ξέρω εάν δεν τα γνωρίζει ο κος Στυλιανίδης. Εμείς δεν συμφωνούμε με τη λογική «καθίστε να δούμε πως θα πάει το πρώτο πακέτο μέτρων, να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν και μετά να στηρίξουμε τις υπόλοιπες». Αυτή δεν είναι λογική.

Το θέμα είναι να στηρίξουμε όλη την κοινωνία και τον επιχειρηματικό-επαγγελματικό κόσμο για να πάμε μπροστά. Όχι να περιμένουμε να δούμε ποιοι θα καταρρεύσουν και όσοι δεν καταρρεύσουν, να δούμε τι θα κάνουμε με άλλο πακέτο μέτρων. Ενδόμυχα ενδεχομένως αυτή είναι η σκέψη της κυβέρνησης, να αφήσει να καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων, των μικρών ιδιαίτερα, ώστε μετά να ενισχύσει απλόχερα τους πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς φίλους κι ομίλους, για να συνεχίσουν. Αυτή δεν είναι λογική. Κι αρχίζω να υποψιάζομαι ότι έχουν κι άλλα σενάρια στο μυαλό τους, ώστε να κρύψουν το τι ετοιμάζουν για την επόμενη μέρα.

Κάνετε μία πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία. Μας λέτε ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα οδηγήσει μικρές επιχειρήσεις στα λουκέτα;
-Βεβαιότατα. Τσουνάμι θα υπάρξει και κρατήστε το. Πώς θα κινηθεί ένας επαγγελματίας, όταν ανοίξει το μαγαζί του: με τα 533 ευρώ, αν θα τα πάρει; Με βουνό υποχρεώσεων; Αυτή είναι η πραγματικότητα και χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο στήριξης. Αν δεν γίνουν όλα αυτά (που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα μπορέσει να επανεκκινηθεί η οικονομία.

Για αγρότες, αλιείες και ιδίως κτηνοτρόφους που πλήττονται αυτό το Πάσχα, τι προτείνετε;
-Ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή και υπάρχει ανάγκη μέτρων. Θέσαμε την ανάγκη να ενταχθούν κι αυτές οι κατηγορίες στα μέτρα. Και για όσους πλήττονται ιδιαίτερα -όσοι έχουν νωπά κηπευτικά, φρούτα εποχής, κτηνοτρόφους με αιγοπρόβατα, αλιείες, κλπ- να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης κι ενίσχυσής τους. Υπάρχουν δυνατότητες κι επιλογές. Μπορούν να κατευθυνθούν τα προϊόντα τους σε δημόσιες υπηρεσίες, στρατό, νοσοκομεία, γηροκομεία κι άλλες υποδομές, ώστε να μην πεταχθούν, αλλά να βοηθηθούν οι άνθρωποι. Ιδιαίτερα με τους κτηνοτρόφους μας, που έχουν απόσταση από τα κέντρα και είναι μικρή η ζήτηση που μπορεί να καλύψει η τοπική αγορά, έθεσα στον υπουργό την ανάγκη να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την Θράκη, για να αναστηλωθεί ξανά η κτηνοτροφία, που μαζί με τον πρωτογενή τομέα μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε