fbpx Γ. Κατρούγκαλος για Θράκη: «Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τρίτο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Γ. Κατρούγκαλος για Θράκη: «Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τρίτο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Γιώργος Κατρούγκαλος
ΣΥΡΙΖΑ
Θράκη

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Θράκης, υπόθεση κατασκοπείας, ελληνοτουρκικά και ΕΕ

Ως αντιπρόεδρος Διακομματικής: «Θέλουμε ουσιαστικό όχι επικοινωνιακό πόρισμα»

Συνεδρίασε διαδικτυακά το προεδρείο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μίλησε στον Δήμο Μπακιρτζάκη για μείζονα ζητήματα της περιοχής, γύρω από τη Διακομματική Θράκης, την υπόθεση κατασκοπείας, τις εξελίξεις στα (ευρω)ελληνοτουρκικά.

Διακομματική: Ουσία ή ευχολόγιο;
Για τη Διακομματική Θράκης ο κος Κατρούγκαλος καταρχήν ξεκαθάρισε πως  «θεωρούμε (εν. ως ΣΥΡΙΖΑ) ότι θα έπρεπε να είναι όχι μόνο η Θράκη αλλά και η Ανατολική Μακεδονία, γιατί είναι ένα ενιαίο διοικητικό και οικονομικό σύνολο».

Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, ο βουλευτής δήλωσε: «Θέλουμε πράγματι να υπάρχει πόρισμα, το οποίο να μην είναι ευχολόγιο, αλλά να μπορεί να εφαρμοστεί ως στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον. Δουλεύουμε με τα άλλα κόμματα και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι μπορεί να καταλήξουμε σε ουσιαστικό πόρισμα. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας, θα δούμε πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε όλοι μας στο μέλλον». Δεν έκρυψε, πάντως, ότι υπάρχουν και διαφορές, καταγράφοντας ενδεικτικά αυτή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως προς τα όρια ιδιωτικοποίησης. Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων ξανατόνισε πως «δεν θέλουμε να επιτρέψουμε το πόρισμα αυτό να είναι μία άσκηση επικοινωνιακή. Θέλουμε να είναι ουσιαστικό και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε» και πρόσθεσε: «η θέση η δική μου και νομίζω συμφωνούν και οι συνάδελφοί μου, είναι πως το πόρισμα (πρέπει να) έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν πρόκειται να είναι απλώς το άθροισμα των προτάσεων […]».

Ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής σημείωσε πως ενδέχεται να μην καταγραφούν ένα προς ένα τα διεκδικούμενα έργα, ωστόσο θα δοθούν σαφείς κατευθύνσεις προς αυτά. «Προφανώς πρέπει να ακούσουμε την Περιφέρεια και τους Δήμους, αλλά για να καταλάβουμε ποια από αυτά τα έργα έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, πως μπορούν να συνδεθούν στο βασικό ατού της περιοχής, δηλαδή την διασυνδεσιμότητα με άλλες περιοχές και την διασυνοριακότητα με άλλες χώρες. Το αποτύπωμα του πορίσματος να διευκολύνει, ώστε αυτά τα έργα να πραγματοποιηθούν, χωρίς να είναι αναγκαία η απαρίθμηση των έργων αυτών στο πόρισμα. Προφανώς δεν είναι το έργο της Επιτροπής να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για έργα για τα οποία σωστά παλεύουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι», δήλωσε.

Για το εάν υπάρχουν λεφτά για τα όποια διεκδικούμενα έργα, ο βουλευτής απάντησε πως «ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε σε επαφή με τα Υπουργεία σαν Επιτροπή, είναι ακριβώς για να ξέρουμε το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθούν οι προτάσεις». Επικουρικά, πάντως, εξήγησε πως μπορεί η Επιτροπή να μην είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση χρηματοδότησης, πλην όμως πρέπει να έχει την γενική αντίληψη «για τα διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αποτελούν προϋπόθεση για την ρεαλιστικότατα των προτάσεων, γιατί δεν πρέπει να είναι ευχολόγιο ή έκθεση ιδεών το πόρισμα της Επιτροπής».

Για την Θράκη «δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τρίτο»
Το περασμένο διάστημα ο μηχανισμός της Άγκυρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις εργασίες της Διακομματικής. Έτσι, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων που είχε διαμορφωθεί, κατατέθηκαν μία πρόταση στα τούρκικα (που δεν έγινε δεκτή εξαρχής) και μερικές επιστολές που υπέγραψαν αυτοαποκαλούμενοι ως «τουρκικοί» σύλλογοι ή «τουρκικές» ενώσεις (που επίσης δεν έγιναν δεκτές). «Αντιμετωπίστηκαν από την Επιτροπή με ομοφωνία», ξεκαθάρισε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ εδώ πρόσθεσε με νόημα -αναφερόμενος στην Θράκη: «μιλάμε για ελληνική περιοχή, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν τρίτο».

Όχι στον χρυσό
Αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ για το εάν έρχεται ο χρυσός στη Θράκη και μάλιστα από την πίσω πόρτα, ο πολιτικός μετέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι για τα χρυσωρυχεία στο περιθώριο της Διακομματικής, ενώ επαναδιατύπωσε την θέση της αντιπολίτευσης επί του θέματος, ότι δηλαδή λέει κατηγορηματικό όχι στις εξορύξεις στη Θράκη. «Έχει εκφραστεί ο λαός της Θράκης και δύσκολα θα πάει κανείς εναντίον της κοινής γνώμης σε αυτό το θέμα», εκτίμησε γενικότερα για τη στάση των κομμάτων.

«Συνεπής» παράνομη η Τουρκία
Μιλώντας ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, κάτι που -όπως είπε- αποδεικνύεται από την ανακολουθία δηλώσεων του πρωθυπουργού και τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι ‘’συνεπής’’ από την πλευρά της», είπε κι εξήγησε: «Έχει μία αναθεωρητική στρατηγική την οποία υπηρετεί με κλιμακούμενη επιθετικότητα και παραβατικότητα το τελευταίο διάστημα. Το θέμα είναι ότι βρεθήκαμε με κενό στρατηγικής εμείς απέναντί της, γιατί προφανώς δεν είναι στρατηγική να περιμένουμε τι θα κάνει ο Μπάιντεν, ούτε να μεμψιμοιρούμε γιατί μας άδειασε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί τον Ιούνιο του 2019 -στο ίδιο περιβάλλον με χώρες που θέλουν να κρατήσουν τους δεσμούς τους (με την Τουρκία)- δεν μας άδειασε;». Σύμφωνα με τον κο Κατρούγκαλο, τότε η ΕΕ δεν άδειασε την Ελλάδα διότι οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτεροι. Η Σύνοδος Κορυφής τότε στην απόφασή της κάνει λόγο «ρητά για παράνομη δραστηριότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ζητούσε από τότε να συμμορφωθεί η Τουρκία άμεσα, αλλιώς θα επιβληθούν κυρώσεις. Λέξεις οι οποίες τώρα λείπουν από το τελευταίο κείμενο (οι κυρώσεις), αλλά και η καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας ως παράνομης».

«Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πολλές φορές αποκλίνουν από τις εθνικές θέσεις»
Ο πρώην ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «οι δηλώσεις Μητσοτάκη πολλές φορές αποκλίνουν από τις εθνικές θέσεις» κι εξήγησε: «το ΥΠΕΞ σωστά μιλάει για παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά ο κος Μητσοτάκης μιλάει -για παράδειγμα στο άρθρο τους στις τρεις ξένες εφημερίδες στις 3 Σεπτεμβρίου- για δραστηριότητες σε μη οριοθετημένη περιοχή», για να συμπεράνει πως «όλα αυτά δείχνουν πρώτα-πρώτα ότι υπάρχει πράγματι κενό ευρωπαϊκής στρατηγικής. Δεν είναι λογικό οι Ευρωπαίοι να περιμένουμε τους Αμερικανούς να διαμορφώσουν στρατηγική».

Ο κος Κατρούγκαλος για ακόμη μία φορά ισχυρίστηκε πως «η διαφορά μας με την Τουρκία είναι δεν μόνο διμερής (αλλά ευρωτουρκική)», επιχειρηματολογώντας ως εξής: «Όταν ένα κράτος (εν. την Τουρκία) θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη και παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα, αυτό ανατρέπει συνολικά τις ισορροπίες στην περιοχή, και καθιστά την διαφορά ευρωτουρκική». Αντιπρότεινε η Ελλάδα να κινηθεί ως εξής: «εμείς θα πρέπει να ενισχύσουμε φωνές που ακούγονται, για παράδειγμα από τη Γαλλία, να προωθηθεί η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που πρώτον να προστατεύει τα σύνορα της κάθε χώρας σα να είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, δεύτερον, να έχουμε αυτονομία στην εξωτερική μας πολιτική και στην άμυνά μας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε στρατηγική και να μην τρέχουμε πίσω από αυτά που θα λέει ο εκάστοτε Αμερικάνος πρόεδρος».

Στη δικαιοσύνη η υπόθεση κατασκοπείας
Αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας με κατηγορούμενος δύο Ροδοπίτες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε: «η γενική εικόνα που δίνεται από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ είναι ακριβής. Είναι μία υπόθεση που έχει χαρακτηριστικά κατασκοπείας και πρέπει να διερευνηθεί όσο το δυνατό σε βάθος, να δούμε την πραγματική της έκταση» και εκτίμησε πως «είναι προφανές αυτό (ότι κάτι υπάρχει)».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές