fbpx Γ. Γκαράνης στον «Χ»: «Ανησυχώ πολύ για τον κορωνοϊό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ

Γ. Γκαράνης στον «Χ»: «Ανησυχώ πολύ για τον κορωνοϊό»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ιωάννης Γκαράνης
Δήμος Κομοτηνής

Με φόντο τα κρούσματα της Ξάνθης ο δήμαρχος Κομοτηνής ζητάει τήρηση των μέτρων στην Κομοτηνή

Πως προχωρούν τα έργα σε Σπαθί, πλατεία, πάρκο Αγίας Παρασκευής, ιστορικό κέντρο, Τσανάκλειο – αναμονή για την Παλιά Νομική

Τι κάνει ο Δήμος Κομοτηνής για τα αδέσποτα, ποιες λύσεις εξετάζονται για το «μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη» και σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι το πάρκιγνκ στο κέντρο, τι απαντά για την καθαριότητα στην πόλη

Διονύσης Βοργιάς

Ανησυχεί για τον κορωνοϊό στην Κομοτηνή, γι’ αυτό ζητάει την τήρηση των μέτρων από επαγγελματίες και πολίτες, ο δήμαρχος Κομοτηνής. Ο Γιάννης Γκαράνης φιλοξενήθηκε σε μία ζωντανή συνέντευξη μέσω του facebook «Χρόνος Εφημερίδα» για να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα καθημερινότητας:

Αδέσποτα, εργοτάξια σε Σπαθί, πλατεία Ειρήνης, πάρκο Αγίας Παρασκευής, κυκλοφοριακό και «παζλ» στάθμευσης στο κέντρο, ιστορικό κέντρο και πεζόδρομοι, σχέδιο για την Παλιά Νομική, Τσανάκλειος, παραλιακό μέτωπο και πολλά ακόμη ζητήματα επί τάπητος. Όλα σε ζωντανό «Χρόνο».

Είχαμε τρία νεκρά σκυλιά τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης από φόλες. Πώς το σχολιάζετε;
Είναι ένα λυπηρό και αποτρόπαιο γεγονός που αφορά την πόλη μας και δεν πρέπει να γίνεται. Αναφορικά με τα τρία σκυλιά, το ένα ήταν ο «Πάρης» που είχε υιοθετηθεί από το 3ο Λύκειο, όταν ήμουν αντιδήμαρχος και είχαμε κάνει καμπάνια για τα αδέσποτα. Ήταν ένα ήρεμο και φιλικό σκυλί. Είναι άδικο όπως κατέληξε.

Τί κάνει ο Δήμος Κομοτηνής για τα αδέσποτα;
Ο Δήμος Κομοτηνής –και παλιότερα και σήμερα- έχει πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων. Οι πολίτες μπορούν ν’ απευθύνονται στο κυνοκομείο ή στα γραφεία του Δημαρχείου, για να περισυλλέγουμε τα αδέσποτα, αυτά ιδιαίτερα που είναι επικίνδυνα. Στα αδέσποτα (που μαζεύουμε) τους βάζουμε τσιπάκι και τα αποστειρώνουμε, κάποια μένουν στο κυνοκομείο και κάποια γίνεται η επανένταξή τους όπως λέει η νομοθεσία.

Πάντως για τη νομοθεσία έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα, γιατί ουσιαστικά μας λέει ότι η επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι επιστροφή στον τόπο από τον οποίο μαζεύτηκαν που μπορεί να είναι και η πόλη…
Το τετράποδο δεν είναι κάτι που θα μείνει όπου το αφήσεις. Το πιθανότερο είναι να περπατήσει στην πόλη, γιατί εκεί βρίσκει τροφή. Άρα, είτε το αφήσεις έξω από την πόλη είτε μέσα στην πόλη, πάλι θα καταλήξει σε σημείο που υπάρχει τροφή. Εμείς κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος για τα κυνοκομεία και τους Δήμους της χώρας. Είμαστε ο μόνος Δήμος στο νομό μας που έχουμε ένα οργανωμένο κυνοκομείο. Έχουν ωριμάσει οι μελέτες και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος μία πρόταση μισού εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα γίνει ένα σύγχρονο κυνοκομείο (και θα επεκταθεί). Είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσει.

Από 1η Ιανουαρίου μέχρι τέλη Μαΐου 2020, έχουμε κάνει περίπου 566 περισυλλογές, έχουμε κάνει 165 υιοθεσίες, έχουμε βάλει πάνω 200 τσιπάκια και περίπου 360 στειρώσεις. Στον διαγωνισμό που βγάζουμε είναι περίπου 300 (οι στειρώσεις). Ήδη έχουμε ξεπεράσει το όριο και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Το κυνοκομείο και ο Δήμος Κομοτηνής κάνουν απολύτως αυτό που πρέπει.

Το ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι γνωστό, και νομίζω ότι το έχουν όλοι οι Δήμοι, όχι μόνο η Κομοτηνή. Κι εδώ χρειάζεται η συμβολή των συμπολιτών μας. Δεν μπορεί κάποιος να παίρνει ένα σκυλί και να το παρατάει. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στο να μην υπάρχουν αδέσποτα.

Το διάστημα της καραντίνας του κορωνοϊού, είχαμε μία «αναστολή» στο κυκλοφοριακό της πόλης και στην καθημερινή αναζήτηση για θέσεις στάθμευσης στο κέντρο. Πλέον όμως επιστρέψαμε στα γνωστά φαινόμενα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα της στάθμευσης. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσω της δημοτικής αστυνομίας που είχαμε παλιά να ελέγχουμε την ελεγχόμενη στάθμευση. Έτσι, έχει γίνει μία καταγραφή των θέσεων στάθμευσης της πόλης και θα κάνουμε πλέον ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα ελέγχεται ανά πάσα στιγμή η θέση στάθμευσης: που βρίσκεται και αν πράγματι αυτός που την κατέχει έχει πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο. Έτσι θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της θέσης, ενώ με μία εφαρμογή στο κινητό θα μπορεί να ξέρει κάποιος που υπάρχει (διαθέσιμη) θέση για να παρκάρει. Είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό που εντάσσεται στην «έξυπνη» πόλη. Έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση.

Υπάρχουν πάρκινγκ για να σταθμεύσει κάποιος στην Κομοτηνή, στο κέντρο; Εκτός από τις αλάνες που λειτουργούν άτυπα ως δημοτικά πάρκιγνκ; Κι αναμένεται να χαθούν και θέσεις, εάν προχωρήσει το σχέδιο της αρχαιολογίας στο ιστορικό κέντρο.

Βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρων, για να μπορέσουμε να κάνουμε δημοτικά πάρκινγκ. Η λογική είναι το αυτοκίνητο να βγει από το κέντρο. Το κέντρο είναι εμπορικό και θα πρέπει να παίρνει κάποιος το αυτοκίνητό του για να κάνει τις δουλειές του, αλλά όχι να σταθμεύει για καφέ. Οι χώροι στάθμευσης θα γίνουν πέριξ του κέντρου, άρα δεν μιλάμε για οικόπεδα σε κεντρικά σημεία, αλλά γύρω-γύρω από το κέντρο. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε τα οικόπεδα.

Πότε θα τελειώσουν τα έργα που ξεκίνησαν πριν τον κορωνοϊό και καθυστέρησαν, για παράδειγμα το Σπαθί;

Την περίοδο του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν τα συνεργεία, γιατί δεν υπήρχαν υλικά, ενώ και τα συνεργεία δεν μπορούσαν να έρθουν από άλλες πόλεις. Μετά την άρση των μέτρων, έχει ξεκινήσει στο Σπαθί να μπαίνει το μάρμαρο. Μένει η πρόσοψή του. Επίσης, θα κάνουμε μία μεγαλύτερη παρέμβαση, γιατί θ’ αλλάξουμε κάποια μάρμαρα που είναι σπασμένα στο κάτω μέρος και στα σκαλιά του μνημείου. Θεωρώ ότι σ’ ένα 15νθήμερο θα το δούμε χωρίς τις λινάτσες του εργολάβου.

Παιχνίδια στην παιδική χαρά της πλατείας Ειρήνης πότε θα μπουν; Θα ξαναδούμε «καράβι» ή κάτι άλλο; Πότε θα ολοκληρωθεί η παιδική χαρά στο πάρκο Αγίας Παρασκευής;

Έχει μπει το δάπεδο, στο οποίο θα τοποθετηθεί το καινούργιο παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους. Θ’ αλλάξουμε το καράβι και θα βάλουμε… πυροσβεστικό (παιχνίδι). Θα είναι ένα μεγάλο όχημα, με τσουλήθρες και παιχνίδια.

Το ίδιο μεγάλο παιχνίδι θα μπει και στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής. Έχουν μπει οι κούνιες και το δάπεδο. Τώρα θα μπει και το παιχνίδι. Ο εργολάβος έχει μία προθεσμία μέχρι τις 26/06.

Πότε θα δούμε το πάρκο Αγίας Παρασκευής έτοιμο και τί παρεμβάσεις γίνονται; Γιατί, για να μην γελιόμαστε, τα τελευταία χρόνια προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι ωραίο.

Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε ν’ ανάψουμε τα φώτα που εδώ και πολλά χρόνια ήταν σβησμένα. Ένα μεγάλο μέρος έχει ήδη ανάψει, γύρω-γύρω από τα συντριβάνια. Θ’ ανάψουν όλα τα επιδαπέδια φώτα που δίνουν μία ωραία αίσθηση στο πάρκο. Στα σιντριβάνια έχουν μπει καινούργιες αντλίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Επίσης μπαίνουν κάγκελα περιμετρικά (αντί για τα γυαλιά που είναι τώρα), γιατί οι βανδαλισμοί είναι πρόβλημα στο πάρκο Αγίας Παρασκευής. Με το κάγκελο πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν αντίστοιχοι βανδαλισμοί. Θεωρώ ότι το πάρκο παίρνει μία όμορφη μορφή. Μέχρι τέλος του μήνα πιστεύω ότι θα είναι διαμορφωμένο και ολοκληρωμένο.

Αναγνώστες ζητούν περισσότερα δέντρα στο κέντρο της πόλης. Τί απαντάτε;

Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε να δεντροφυτεύσουμε όσο μπορούμε περισσότερα δέντρα και φυτά στη διαδρομή του ποδηλατοδρόμου. Ήδη έχουμε τα δέντρα. Υπολογίζαμε να τα βάλουμε το διάστημα του χειμώνα, αλλά υπήρξε ο κορωνοϊός, οπότε το φθινόπωρο θα βάλουμε περισσότερο πράσινο στον ποδηλατόδρομο. Είναι μία αρχή, όπου χρειαστεί θα επέμβουμε.

Ξεκίνησε ξανά και το εργοτάξιο επί της οδού Σοφούλη στο ιστορικό κέντρο. Εκεί, εν τέλει καλύπτεται και το κατεδαφισμένο μέρος του κάστρου. Ούτως ή άλλως γνωρίζατε ότι υπήρχε από κάτω απ’ τον δρόμο εξ αρχής, έτσι δεν είναι;

Ναι, γνωρίζαμε ότι προϋπήρχε το τείχος και ο πύργος. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει αποτύπωμα με βάση τη μελέτη. Έτσι ήταν και έτσι θα γίνει, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα δοθεί όλος ο δρόμος αργότερα στον κόσμο, για να περνούν τα οχήματα. Είναι μία κεντρική αρτηρία που δεν μπορούμε προς το παρόν να κλείσουμε.

Η Τσανάκλειος φωταγωγήθηκε και άνοιξε, αλλά μόνο για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τους πολίτες πότε θ’ ανοίξει;

Η δημοτική βιβλιοθήκη έχει μεταφερθεί. Ελπίζω και πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα ν’ ανοίξει τις πόρτες, για να δανείζεται ο κόσμος βιβλία ή να τα διαβάζει στο αναγνωστήριο. Το μουσείο Καραθεοδωρή είναι ένα θέμα που θα λύσουν όσοι διαχειρίζονται το μουσείο. Μετά τον Ιούνιο θα μπορούν να μετακομίσουν και νομίζω ότι θα κάνουν ό, τι πρέπει μέσα στο καλοκαίρι.

Αναγνώστρια χαρακτηρίζει την πόλη «πολύ βρώμικη» και ζητάει μεγαλύτερη προώθηση της ανακύκλωσης. Τί απαντάτε;

Δεν συμφωνώ με την άποψη αυτή. Η καθαριότητα είναι πολύ βελτιωμένη στην πόλη. Υπάρχουν τρεις βάρδιες καθαριότητας. Αδειάζουν τα πάντα (εν. οι κάδοι) μέχρι τις 5 το απόγευμα. Αν γεμίζουν απέξω οι κάδοι είναι θέμα πολιτισμού, όμως η καθαριότητα λειτουργεί άψογα αυτό τον καιρό. Ιδιαίτερα με τους ημιυπόγειους κάδους δεν βλέπουμε σκουπίδια απέξω. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Θα κάνουμε και περισσότερα για διάφορα άλλα «ρεύματα» ανακύκλωσης που θ’ ανακοινωθούν.

Δημότες ζητούν περισσότερες παρεμβάσεις σε πεζοδρόμους πέριξ της Ερμού, της Ν. Ζωίδη και του κέντρου. Θα γίνουν παρεμβάσεις;

Υπάρχει πρόγραμμα από την προηγούμενη διοίκηση που υλοποιείται, άρα αν υπάρχουν κακοτεχνίες θα φτιαχτούν. Ένα έργο ήταν κι αυτό της πλατείας, που σιγά-σιγά τελειώνει. Έχουμε τον πεζόδρομο στα Δικαστήρια, που θα ξεκινήσει ο εργολάβος το επόμενο διάστημα να φτιάχνει την κακοτεχνία που υπάρχει στο οδόστρωμα. Το ίδιο θα γίνει και στην περιοχή του Ταχυδρομείου. Όποιος πεζόδρομος χρειάζεται βελτίωση, βγαίνει η τεχνική υπηρεσία και τους εργολάβους και το διευθετούν.

Επίσης, έχουμε το μεγάλο πρόγραμμα στο ιστορικό κέντρο, μέσα από το οποίο γίνονται παρεμβάσεις σε πεζοδρόμους και δρόμους.

Με τα έργα που εξαγγείλατε ότι θα πραγματοποιηθούν στο συγκρότημα της Παλιάς Νομικής έχουμε καμία εξέλιξη; Πόσο σίγουρος είστε ότι θα πραγματοποιηθούν, εάν για παράδειγμα δεν υπάρξει χρηματοδότηση μέσω του Φιλόδημος/Αντώνης Τρίτσης;

Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα, που περιμένουμε να ενταχθεί, για παρέμβαση στην περιοχή της Παλιάς Νομικής. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα συνδεθεί με το ιστορικό κέντρο. Αν «ναυαγήσει» το Αντώνης Τρίτσης, εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ώριμες μελέτες, για να πάρουμε το έργο από το ΕΣΠΑ.

Δεν έχουμε πρόβλημα. Ή θα το πάρουμε ολοκληρωμένο θα το πάρουμε κομμάτι-κομμάτι. Από την αρχή αυτό ήταν το δεύτερο σχέδιο που είχαμε. Περιμένουμε αν θα γίνει ένταξη στο Φιλόδημος ή Αντώνης Τρίτσης, αλλιώς θα πάμε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι ένα έργο της διοίκησης που θα γίνει τμηματικά ή ολοκληρωμένα.

Ο Δήμος Κομοτηνής έδωσε περισσότερο κοινόχρηστο χώρο στους επαγγελματίες της Εστίασης, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπου ήταν εφικτό. Ωστόσο, στην πλατεία Ειρήνης ακόμη δεν έχει δοθεί χώρος, αν και υπάρχει. Πού έχουμε «κολλήσει»;

Εμείς κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα. Επίσης, και η υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, το ίδιο και η Αστυνομία. Άρα, είμαστε έτοιμοι από εδώ και πέρα, να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να βάλει τα τραπεζοκαθίσματα. Ή σήμερα (Παρασκευή) ή από Δευτέρα θα δοθεί ο χώρος. Είμαστε έτοιμοι.

Για να δουλέψουν περισσότερο και οι επαγγελματίες, που έχουν ήδη πληγεί αρκετά λόγω κορωνοϊού… Πάντως, στην Καβάλα «έπεσε» πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο ένα μήνα για παράβαση των μέτρων.

Να πούμε στους επιχειρηματίες ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Βλέπετε και γνωρίζετε τι γίνεται για παράδειγμα στην Ξάνθη, όπου έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα κρούσματα που έχει. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, να γνωρίζουν οι επαγγελματίες ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν.

Από τη μία έχουμε το παράδειγμα του ν. Ξάνθης με τα πολλά κρούσματα, από την άλλη έχουν έρθει στην Κομοτηνή κι αρκετοί φοιτητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανησυχείτε για τον κορωνοϊό;

Πολύ. Βλέποντας αυτό που γίνεται στην Ξάνθη ανησυχώ πάρα πολύ. Πρέπει ο καθένας ατομικά –κρατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα- να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους συνανθρώπους του και την πόλη του. Γι’ αυτό, πρέπει να τηρούμε τουλάχιστον τα μέτρα.

Στα του τουρισμού τέλος, γίνονται κάποιες παρεμβάσεις στο Φανάρι, εν αναμονή και του «ανοίγματος» του τουρισμού, έτσι δεν είναι;

Το Φανάρι είναι έτοιμο 90%. Το Σαββατοκύριακο θα είναι 100%, για να υποδεχθεί από βδομάδα δημότες και τουρίστες. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους, ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο. Έχουν μπει ήδη οι κάδοι απορριμμάτων, θα μπουν οι χημικές τουαλέτες, θα γίνει η δημοπρασία των beach bar, κι έτσι το Φανάρι θα είναι σε πλήρη λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ