fbpx Γ. Γκαράνης: «Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος από την Αντιπολίτευση»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Γκαράνης: «Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος από την Αντιπολίτευση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δήμος Κομοτηνής
Ιωάννης Γκαράνης

Live στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής μετά από έναν και πλέον χρόνο στη Διοίκηση του Δήμου

Διονύσης Βοργιάς

Ένα χρόνο μετά την αλλαγή δημάρχου στην Κομοτηνή, ο «Χ» άνοιξε έναν διευρυμένο κύκλο αυτοδιοικητικών συνεντεύξεων μέσω Facebook, στις οποίες φιλοξενήθηκαν ήδη οι Αντώνης Γραβάνης, Κώστας Καραϊσκος, Ελένη Λαφτσή, Γιάννης Λεβέντης. Κληθείς να δώσει τις δικές του απαντήσεις, ένα και πλέον χρόνο ως δήμαρχος της πόλης και των οικισμών, στην άλλη άκρη της ζωντανής εικόνας του «Χ» βρέθηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Με τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να αναγνωρίζουν μεν τις δυσκολίες των φετινών covid συγκυριών, συγχρόνως όμως να διαμηνύουν πως από εδώ και στο εξής θα ασκούν σκληρή κριτική στη διοίκηση, η απάντηση του δημάρχου ήταν ξεκάθαρη: «δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος» και πιο αναλυτικά: «όταν αναλάβαμε τον Δήμο Κομοτηνής γνωρίζαμε τι σημαίνει Δήμος Κομοτηνής, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που είχαν δώσει προεκλογικά οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων στην πόλη και τα χωριά. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε σε κανέναν τίποτα. Κι αυτό το κάναμε γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες του Δήμου, που πονάει και τι πρέπει να γίνει. Έτσι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο που αναλάβαμε τον Δήμο, εργαζόμαστε καθημερινά και κάνουμε μελέτες, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατό περισσότερα έργα γίνεται για τον Δήμο μας, που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα περισσότερα έργα θα φανούν εν ευθέτω χρόνο, όταν οι μελέτες αυτές θα πάρουν σάρκα και οστά, με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά: «Πέρα από τα καθημερινά που γίνονται, έχουμε μία πλειάδα μελετών, που περιμένουν προσκλήσεις για να τις εντάξουμε. Αφορούν έργα υποδομών, τα οποία πιστεύουμε κι ελπίζουμε να αλλάξουν τη μορφή της πόλης».

Είναι τα έργα «κομματικά;»
Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στην Κομοτηνή, στον απόηχο της επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή. Από την έδρα της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Κομοτηνής αποχώρησε από διευρυμένη σύσκεψη, εκφράζοντας μερικές ενστάσεις για τον τρόπο που εργάζεται μέχρι στιγμή η Διακομματική για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Με το άνω δεδομένο, ο δήμαρχος ερωτήθηκε: ‘’Θεωρείτε ότι κάποιες μελέτες μπορούν να προχωρήσουν, εάν δεν έχουν πίσω κομματική στήριξη; Έχουμε κυβέρνηση ΝΔ και έναν δήμαρχο από διαφορετικό πολιτικό χώρο. Ενδέχεται αυτό να μπει εμπόδιο για την ανάπτυξη του Δήμου;’’. Κι απάντησε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχουν σκέψεις ότι επειδή κάποιος δήμαρχος είναι από άλλη πολιτική μεριά, να του βάλουμε τρικλοποδιά για να μην προχωρήσουν κάποια έργα. Αυτή είναι μικροπολιτική. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν το έχω δει. Σίγουρα κάποιες πόρτες θα άνοιγαν πιο εύκολα σε έναν δήμαρχο που θα ήταν στην ίδια κομματική γραμμή με την κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι κάτι που μας δυναμώνει. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ό, τι πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος. Δεν ασχολείται πλέον κανένας, εάν ο Δήμαρχος είναι από διαφορετική παράταξη. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί πρέπει να βλέπουν ότι οι πολίτες είναι κοινοί για όλους. Εργαζόμαστε για όλους τους πολίτες».

Όσο για την ‘’διαμάχη’’ με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωνε από την Κομοτηνή πως ο Γιάννης Γκαράνης «ζήλεψε» γι’ αυτό κι αποχώρησε από την σύσκεψη, ο δήμαρχος ανέπτυξε ξανά τα επιχειρήματά του για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής: «με τη Διακομματική δεν έγινε παρεξήγηση. Κατέθεσα την δυσαρέσκειά μου, γιατί μερικά πράγματα σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να τα βλέπουμε πιο συγκεντρωτικά και με ένα διαφορετικό μάτι. Δεν μπορεί να υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία ο κάθε πολίτης και φορέας να βάζει την πρότασή του, μαζεύονται όλες εκεί και θα πρέπει η Επιτροπή να καθίσει να τις αναλύσει για να βγάλει ένα πόρισμα. Υπάρχει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να πάρει έναν κεντρικό ρόλο. Θα μπορούσαν οι δήμαρχοι μέσω των τοπικών φορέων, να πάρουν τις προτάσεις, να τις πάνε στην ΠΕΔ και να κατεβεί ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της Θράκης ή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό θα διευκόλυνε την Επιτροπή». Ο δήμαρχος εξήγησε πως εάν ο κάθε φορέας καταθέτει μία πρόταση, εν τέλει θα υπάρξει ένα «συνονθύλευμα προτάσεων από το οποίο να μην βγάζεις άκρη».

«Η Διακομματική να σκύψει πάνω στα προβλήματα»
Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, ο Δήμος Κομοτηνής κατέθεσε στην κα Μπακογιάννη τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής. Κληθείς να δώσει μερικές κατευθυντήριες γραμμές για το τι είναι αυτό που ζητάει η περιοχή, ο Γιάννης Γκαράνης ξεχώρισε πρωτογενή τομέα, βιομηχανία και τουρισμό, μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε την περιοχή «αγροτική» και είπε σημειολογικά «θα πρέπει ο κάμπος να βγάζει χρήματα», γι’ αυτό διεκδικούνται «συνολικές παρεμβάσεις άρδευσης στον κάμπο», προκειμένου να διατηρηθούν οι ποτιστικές δυνατότητες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής, όπως βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι.

Για τη βιομηχανία, ζήτησε «ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Βιομηχανική Περιοχή χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που γνωρίζουμε τώρα, ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν επενδυτές».

Αναφορικά με τον τουρισμό, μετέφερε δύο διεκδικήσεις. Πρώτον, τη δημιουργία τελωνείο στη Μακάζα-Νυμφαία που θα επιτρέπει και την είσοδο λεωφορείων. Δεύτερον, την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο της παραλιακής έκτασης που ανήκει στην Εταιρία, «για να γίνουν επενδύσεις και να προσελκύσουμε κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, ζήτησε από την Διακομματική «να σκύψει πάνω στα προβλήματα του Δήμου Κομοτηνής και της κάθε περιοχής ξεχωριστά», ενώ ζήτησε απάντηση από τους αρμοδίους, για το εξής: «η Διακομματική τελικά –εκτός από το πόρισμα που θα βγάλει- θα έχει ρόλο στον οικονομικό τομέα; Θα δικαιούται η Θράκη παραπάνω χρήματα από το πακέτο που θα έρθει από την Ευρώπη; Η Επιτροπή θα πρέπει να μας απαντήσει».

Rapid tests, αργή ενημέρωση
Στα του κορωνοϊου τώρα, ο δήμαρχος δεν έκρυψε πως ούτε η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε εγκαίρως για τη διενέργεια rapid test κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό της πόλης. «Σε αυτό το κομμάτι (εν. της πληροφόρησης) οι Δήμοι γενικά νομίζω ότι δεν έχουν καμία επαφή. Είναι αποφάσεις που παίρνουν οι ίδιοι χωρίς να ενημερώνουν κανένα», είπε και πρόσθεσε: «είναι το λυπηρό που συμβαίνει σε όλους τους Δήμους. Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είμαστε μαζί με τις Υπηρεσίες Υγείας και την Περιφέρεια στην ίδια πλευρά, για να ενημερώνουμε τους δημότες μας. Εγώ ενημερώθηκα από το δικό σας το site για τα rapid test».

Θυμίζουμε πως τα τεστ ξεκινούσαν Δευτέρα 12/10 και ώρες 11:00 – 13:00, ενώ η Περιφέρεια ΑΜΘ έστειλε ενημέρωση περίπου 20 λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης ημέρας τεστ!

Απαντήσεις σε ερωτήματα αναγνωστών
Όπως κάθε ζωντανή συνέντευξη του «Χ», έτσι κι αυτή, περιελάμβανε ερωτήματα αναγνωστών για ζητήματα καθημερινότητα της πόλης. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις του δημάρχου.

  • ‘’Πότε ανοίγει η Σοφούλη;’’ «Πιστεύω η μία πλευρά θα τελειώσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και τότε θα ξεκινήσει το διπλανό μέρος, νομίζω μέχρι τέλος χρόνου θα την έχουμε σε λειτουργία».
  • ’Η πόλη βρωμάει, ανύπαρκτο το τμήμα Καθαριότητας’’. «Δεν το δέχομαι σε καμία περίπτωση. Δεν είναι σωστό. Έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια για την καθαριότητα της πόλης, ιδίως στο κέντρο. Είχαμε κάποια πρόβλημα τον Αύγουστο με πολλές άδειες. Η καθαριότητα έχει τρεις βάρδιες, οι κάδοι αδειάζουν μέχρι τις 17:00».
  • ’Υπάρχει κάτι νεότερο για την ελεγχόμενη στάθμευση;’’ «Ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει δημοτική αστυνομία, άρα την ελέγχει η Αστυνομία. Έχει όλη την εβδομάδα άνθρωπο που ελέγχει την στάθμευση».

Η λοιπή θεματολογία

  • Ενημέρωση για καιρικά φαινόμενα και σχεδιασμός 
  • Δημοτικά κι ανταποδοτικά τέλη Δήμου Κομοτηνής 2021 
  • Αύξηση ωραρίου σχολικών καθαριστριών 

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ