fbpx Fide Köksal: Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ

Fide Köksal: Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
πολιτισμός
Τραγούδι
Συναυλία

Ελένη Πέτα – Fide Köksal: «O κόσμος σε δύο φωνές» σε μία μοναδική συναυλία

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Ελένη Πέτα και η Fide Köksal, δύο ξεχωριστές ερμηνεύτριες, δύο εξαιρετικές φωνές συναντιούνται επί σκηνής στην Πολιτιστική Κίνηση νομού Ροδόπης και ενώνουν τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μια μοναδική παράσταση, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Σε ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια του κόσμου, σε μια παράσταση με πρωταγωνιστή τόσο τις ανεπανάληπτες ερμηνείες, όσο και το συναίσθημα. Με αφορμή την συναυλία, η Fide Köksal μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm σε μία συνέντευξη μέσα από την οποία την γνωρίζουμε καλύτερα.

 

Θα έρθετε στην Κομοτηνή όπου θα δώσετε μια συναυλία με την Ελένη Πέτα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στην Κομοτηνή;
-Έχω φίλους στην Κομοτηνή και είναι μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρίσκομαι στην πόλη σας. Πρώτη φορά θα έρθω με την Ελένη. 
 

Είμαστε μια διαφορετική περίπτωση η Θράκη, εδώ συμβιώνουν μαζί χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
-Για αυτό και κάθε φορά συγκινούμαι ιδιαίτερα. Γιατί βλέπω τα μάτια και διαβάζω τα πάντα από αυτά τα ωραία μάτια. Το παρελθόν, την φιλία μας, τα κοινά μας τραγούδια που αγαπάμε, είναι πάρα πολύ ωραίο για εμένα αυτό το πράγμα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη πάλι. 
 

Τα μάτια, η μουσική και η καρδιά είναι αυτά που μας ενώνουν, η πολιτική είναι αυτό που μας διαχωρίζει τελικά;
-Συμφωνώ απόλυτα και αυτό προσπαθώ να δείξω και εγώ τόσα χρόνια εδώ πέρα και είμαστε πλέον μια οικογένεια. Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερή μου πατρίδα, δεν έχουμε τίποτα διαφορετικό, αν εξαιρέσεις μόνο ότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι και εσείς χριστιανοί. Το που πιστεύει ο καθένας δεν έχει κανένα λόγο στην μουσική, γιατί εμείς πιστεύουμε στην αγάπη πάνω από όλα και θα το δούμε αυτή την φορά στην σκηνή με την Ελένη που την αγαπάω πάρα πολύ. Είναι μια πάρα πολύ καλή καλλιτέχνις και καλή φίλη. Μακάρι να έρθετε όλοι να μας ακούσετε και να περάσουμε πολύ ωραία. 


Πως κάνατε το πρώτο βήμα και ήρθατε στην Ελλάδα. Αφήσατε την Σμύρνη, ήρθατε στην Ελλάδα, προσπαθήσατε εδώ να κάνετε καριέρα.
-Σπούδασα πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στην Πόλη και παράλληλα σπούδαζα και μουσικό θέατρο και ήρθε ο ΑΝΤ1 για να κάνει μια οντισιόν για ένα παιχνίδι και έτυχε να διαλέξουν εμένα. Τότε δεν ήξερα τίποτα: ούτε ελληνικά, ούτε πως είναι η κουλτούρα και ήταν μια υπέροχη εμπειρία για εμένα, πήρα αυτή την εμπειρία μαζί μου.


Σας χαρακτήρισαν ως μια μαγική φωνή από την Σμύρνη, ενθουσιάστηκαν και σας άνοιξαν έναν δρόμο εδώ;
-Ναι και σιγά - σιγά γνώρισα τους μουσικούς, το δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω, το είδος της μουσικής δηλαδή. Με βοήθησε πάρα πολύ ο Βασίλης Δημητρίου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίμης Πλέσσας, έχουμε τώρα διπλή συνεργασία. Ήταν τότε και η συμμετοχή μου στο σίριαλ ‘Ματωμένα Χώματα’, γράψαμε ένα σάουντρακ μαζί. Δύο τραγούδια ήταν τα δικά μου με τούρκικα λόγια και πήρα και μέρος για δύο επεισόδια στην σειρά. Μετά βρεθήκαμε με τον Μίμη Πλέσσα και κάναμε ένα cd που λέγεται ‘Γέφυρες’, έγραψα στίχους στα 10 τραγούδια του και δεν σταμάτησε η συνεργασία μας ποτέ. Είναι πλέον και κουμπάρος μας με τον σύζυγό μου. Είναι καταπληκτικός άνθρωπος, πολύ καλός φίλος, πολύ καλός δάσκαλος, είναι πατέρας, είναι φίλος είναι αδερφός είναι εκπληκτικός άνθρωπος. 
 

Αυτοί οι παλιοί συνθέτες στην Ελλάδα είναι που άνοιξαν δρόμο σε πολλούς νέους, εμπιστεύτηκαν φωνές και έφεραν στο προσκήνιο πολλούς καλλιτέχνες. 
-Είμαι πάρα πολύ τυχερή γι αυτό. Συνεργάστηκα πάντα με πάρα πολύ καλούς συνθέτες και μουσικούς.


Με ποιόν ή ποιάν δεν συνεργαστήκατε και θέλετε να συνεργαστείτε;
-Ακόμη δεν έχω συνεργαστεί με την Χάρις Αλεξίου, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Θα ήθελα και με αυτά τα ονόματα να έχω κάνει συνεργασία. Έχουμε και κοινά τραγούδια που έχουνε γραφτεί στα τούρκικα και στα ελληνικά που έχουν ερμηνεύσει αυτές οι δύο σπουδαίες φωνές.


Τα τραγούδια σας αυτά και τα cd κυκλοφορούν και στην Τουρκία ή μόνο στην Ελλάδα;
-Κυκλοφορούν και στην Τουρκία.


Εδώ τι τραγούδια θα μας επιλέξετε για να ακούσουμε; 
-Έχουμε και από τα δικά μας και από τα κοινά τραγούδια μας και από τα παραδοσιακά με καινούριες ενορχηστρώσεις και της Ελένης. Έχουμε μια πολύ ωραία πρόταση και δεν θέλω να πω πολλά γιατί θέλω να έρθει ο καθένας και να πάρει αυτό που είναι να πάρει και να πει ότι πέρασε ωραία και άξιζε τον κόπο.


Δυσκολευτήκατε όταν ήρθατε στην Ελλάδα ή άνοιξε ο δρόμος εύκολα;
-Στην ζωή τίποτα δεν είναι εύκολο, πρέπει ο καθένας να κάνει τον δικό του αγώνα, την προσπάθειά του, να δείξει το πόσο αγαπάει αυτό που θέλει να κάνει, γιατί αυτό νομίζω πως είναι το κλειδί της επιτυχίας: να αγαπάς αυτό που θέλεις και να μην σταματήσεις ακόμη και να έχεις αποτύχει. 
Δηλαδή και να μην έχεις πετύχει μερικές φορές, να δεις ότι αυτό δεν σου ταιριάζει και να πας στο δρόμο που σου ταιριάζει περισσότερο. Αυτό νομίζω με βοήθησε, γιατί κατάλαβα τι είναι και ακολούθησα αυτό που πίστεψα μέσα από την καρδιά μου και ήμουνα και τυχερή που βρέθηκα με ονόματα σαν τον Γιώργο Νταλάρα, τον Βασίλη Δημητρίου, τον Μίμη Πλέσσα, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Παντελή Θαλασσινό, τη Μελίνα Κανά. 


Λένε πως εμείς οι Έλληνες οτιδήποτε ξένο έρχεται, είτε από την Τουρκία είτε από αλλού, το κοιτάζουμε με διαφορετικό μάτι. Αισθανθήκατε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
-Προσωπικά δεν έχω συναντήσει τέτοια βλέμματα ποτέ. Πάντα ήταν πάρα πολύ ζεστά, φιλικά, θετικά. Δηλαδή ήταν λες και ήταν έτοιμοι να ακούσουν την δικιά μου πρόταση- αυτή η κοπέλα αγαπάει αυτό που κάνει, θέλει να πει πράγματα, για φιλία, ειρήνη από το παρελθόν μας που μοιραστήκαμε τόσα χρόνια είναι νομίζω η αγάπη είναι το κλειδί.


Μπορεί να υπάρξει ελληνοτουρκική φιλία; 
-Πώς να μην μπορεί; Ήδη υπάρχει αυτή η φιλία, απλά θέλουμε περισσότερα παραδείγματα, όχι μόνο στην μουσική, μπορεί να είναι παντού αυτό, σε οποιαδήποτε πλευρά της ζωής για να βρισκόμαστε πιο πολύ μαζί και να κάνουμε μαζί πράγματα γιατί η ζωή είναι μικρή και τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζουμε εμείς, οπότε γιατί να μην αγαπιόμαστε και να μην ζούμε μια ζωή όμορφα;

 

Λίγα λόγια για τη Fide Köksal
Η Fide Köksal γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Σµύρνη. Ξεκίνησε να τραγουδάει από µικρή ηλικία, όπου συµµετείχε στην χορωδία της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλέόρασης (TRT). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήµιο του Μαρµαρά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα σπούδασε µουσική στην Ακαδηµία των Τεχνών Mujdat Gezen. 


Το 2004, συνέχισε τις σπουδές της στο Istanbul University Conservatory στο τµήµα του Μουσικού Θεάτρου. Το 2006 ήρθε στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε µε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και δηµιουργούς. Παράλληλα µε την καριέρα της στο τραγούδι συµµετείχε και στην τηλεοπτική σειρά «Ματωµένα Xώµατα», όπου συνεργάστηκε µε το Γιώργο Νταλάρα και τραγούδησε δύο τραγούδια του Βασίλη Δηµητρίου, σε δικούς της στίχους.


Το Νοέµβριο του 2010, σε συνεργασία µε τον µεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίµη Πλέσσα κυκλοφόρησε το πρώτο της CD µε τίτλο “Bridges”, που περιλαµβάνει 10 τραγούδια του συνθέτη. Τους τουρκικούς στίχους σε ελεύθερη προσαρµογή υπογράφει η Fide Köksal. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο