fbpx Ευριπίδης για όλα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

Ευριπίδης για όλα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

«Σωστό που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά τα οικονομικά μέτρα - Έχουμε πληρώσει ακριβά τις τράπεζες, να δείξουν κατανόηση»

«Στον Έβρο ήταν ξεδιάντροπη η συμπεριφορά (της Τουρκίας) - είχαμε υβριδικό πόλεμο»

«Βιομηχανία στην Κομοτηνή γύρω από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»

Διονύσης Βοργιάς

Σε μία live συνέντευξη «πάνω» στην τρέχουσα επικαιρότητα φιλοξενήθηκε στον «Χ» ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού, την στάση της Ευρώπης, την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, το στοίχημα της αυτάρκειας, αλλά και ζητήματα που δεν έχουν φύγει από την επικαιρότητα, όπως μεταναστευτικό-στάση Τουρκίας και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει χώρες παγκοσμίως. Η Ελλάδα σε τι σημείο βρίσκεται;
-Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής στο πρώτο στάδιο της κρίσης, που είναι η υγειονομική αντιμετώπισή της, φαίνεται ότι τα έχει πάει πολύ καλύτερα από τις κυβερνήσεις μεγάλων -και υποτίθεται καλύτερα οργανωμένων κρατών- κι αυτό αναγνωρίζεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο από τον ελληνικό λαό, αλλά κι από την ελληνική κοινότητα. Αν δείτε τις καμπύλες της υγειονομικής κρίσης, οι χώρες που γονατίζουν αυτή τη στιγμή θεωρούνταν ισχυρές, όπως ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία. Σε μας είναι μία καμπύλη που σταδιακά ανεβαίνει και μας δίνει δυνατότητα αντοχής.

Στην Θράκη όμως υπάρχει διάχυτη ανησυχία, λόγω των επιπλέον περιοριστικών μέτρων σε δύο Δήμους του ν. Ξάνθης και των πολλών επαναπατρισθέντων κατοίκων. Τηρούνται οι περιορισμοί ή θα δούμε την καμπύλη να παίρνει την ανιούσα;
-Όσοι ήρθαν από τη Βόρεια Ευρώπη και την Τουρκία, ενημερώναμε από την πρώτη στιγμή και την Πολιτική Προστασία και την Ελληνική Αστυνομία. Μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 15 ημέρες, εξετάζονται απανωτά για να δούμε ότι δεν είναι φορείς. Για όσους είναι σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό, υπάρχει λίστα και γίνονται έλεγχοι από την Αστυνομία για την τήρηση του περιορισμού. Κυρίως στο γειτονικό νομό Ξάνθης, υπήρξαν περιπτώσεις που «έσπασαν» τον κατ’ οίκον περιορισμό, γι’ αυτό έζησαν αυτό που έζησαν, μ’ ένα χωριό να μπαίνει σε καραντίνα. Στις δικές μας περιπτώσεις ακόμη κι οι ίδιοι οι κάτοικοι περιφρούρησαν τον κατ’ οίκον περιορισμό. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην Αστυνομία και στο Νοσοκομείο μας που υπερέβαλαν εαυτόν.

Στο Νοσοκομείο μας έχουν γίνει δωρεές και είναι μία ακόμη μεγάλη δωρεά στα σκαριά;
-Ενθάρρυνα δωρεές, με αποτελέσματα: αυτή τη στιγμή μιλώ με μία μεγάλη εφοπλιστική οικογένεια στην Αθήνα, που προχωράει σε δωρεά στη Ροδόπη. Θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες να στέλνουν πράγματα ειδικά για το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, με πακέτα απευθείας από την Κίνα. Επίσης, υπάρχουν εταιρίες της περιοχής μας που έχουν δείξει ευαισθησία, συνεισφέροντας προς το Νοσοκομείο. Θα ήθελα όσες δεν έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα, να το πράξουν, γιατί εταιρίες που δρουν, αναπτύσσονται και στηρίζονται από την τοπική οικονομία είναι καλό τις χορηγίες τους να τις στρέφουν προς την κοινωνία που της συντηρεί.

Μεγάλη η συζήτηση για τις Εκκλησίες και το Άγιο Φως. Η πρωτοβουλία Δήμων και Μητροπόλεων για κατ’ οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός «έσβησε» από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Τί έχετε να πείτε σε όσους πιστούς αισθάνονται απογοητευμένοι από τις εξελίξεις;
-Είναι ιερό δικαίωμα η θρησκευτική ελευθερία. Θεωρώ επίσης ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για όλους μας, σε όλες τις δύσκολες φάσεις που πέρασε ο ελληνικός λαός, ακόμη και στην πρόσφατη οικονομική κρίση η Εκκλησία ήταν πρωταγωνίστρια, γιατί υποκατέστησε την αδυναμία του κοινωνικού κράτους. Αλλά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση έχει τέτοιες διαστάσεις, που πρέπει να προστατέψουμε και την Εκκλησία και τους πολίτες, από επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από την υπερσυγκέντρωση κόσμου που θα διευκόλυνε τη μετάδοση του ιού. Κάποιοι σοφοί Μητροπολίτες, ζήτησαν από τον κόσμο να δείξει την αγάπη του, δίνοντας αίμα. Να βρούμε τρόπους να λατρέψουμε τον Θεό μας, χωρίς να βλάψουμε τον συνάνθρωπό μας. Εκκλησία και Πολιτεία πάνε μαζί. Προστατεύεται η λατρευτική διαδικασία, μ’ έναν ιδιαίτερο δυστυχώς τρόπο, αλλά και το ιερό δικαίωμα στη ζωή.

Με τα μεγάφωνα τί θα γίνει τελικά, γιατί δεχόμαστε παράπονα όταν ακούγονται σε τζαμιά αλλά όχι σε εκκλησίες;
-Το ίδιο (μέτρο) ισχύει για όλους τους χώρους λατρείας ανεξαρτήτως δόγματος. Ο περιορισμός που επιβάλλεται στο μεγάφωνο της Εκκλησίας, αφορά και το μεγάφωνο των τζαμιών, των συναγωγών, κλπ. 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Θα υπάρξουν κι άλλες ανακοινώσεις;
-Έτσι πιστεύω. Η διασφαλιζόμενη ρευστότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα χρήματα που θα επιτύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε ο κος Μητσοτάκης στη κα Λαγκάρντ, αν μπορούμε να δώσουμε τα ομόλογα του δημοσίου ως εγγύηση για να πάρουμε χαμηλότοκη ρευστότητα. Η ελαχιστοποίηση των προγραμμάτων, ότι δηλαδή φύγαμε από το 3,5% πλεόνασμα που έπρεπε να καταγράψουμε, μας βοηθά, αλλά θα πρέπει να ‘χουμε στην άκρη τους λειτουργικούς πόρους, για να μη σταματήσουν να λειτουργούν υγεία, παιδεία, ασφάλεια.

Η ΕΕ θα σταθεί τελικά αλληλέγγυα ή κα Μέρκελ θα μας κουνά μόνο το δάχτυλο; Τί εκτιμάτε πως θα αποφασίσει το Eurogroup;
-Το πρόβλημα στη Γερμανία ξεκινάει από το εσωτερικό της όπου υπάρχουν δύο οριζόντιες «σχολές» - γερμανική Ευρώπη (Σόιμπλε) ή ευρωπαϊκή Γερμανία (Μέρκελ στα όρια αυτής της σχολής). Η καλύτερη πολιτική για το Νότο και τα αδύναμα κράτη, θα ήταν το κορωνο-ομόλογο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού την κατάσταση. Ζητάμε μέσω αυτού του ομολόγου, η ΕΕ να αξιοποιήσει τη μεγάλη αξιοπιστία των ισχυρών οικονομιών, στον παγκόσμιο δανεισμό στον οποίο θα προβεί η ΕΕ, για να υπάρξει πιο φθηνός δανεισμός, που να αξιοποιηθεί κοινωνικά. Αυτό είναι ρεαλιστικό και είναι ο απόλυτος στόχος. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα το πάρουμε όλο, αλλά -εάν πιέσουμε όλοι μαζί- μπορούμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, που θα γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των κοινωνιών σαν τη δική μας.

Πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι ανακοίνωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ, με μεγαλύτερα ποσά στήριξης της οικονομίας. Υπάρχουν αυτά τα λεφτά και τα κρύβετε;
-Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην θέλει να ικανοποιήσει τον λαό. Δεν έπρεπε να λένε το πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι», αλλά «δώστα όλα και απερίσκεπτα». Γιατί αν τα ξοδέψεις όλα κι έρθει ένα δεύτερο κύμα, ποιος θα σε σώσει; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να φύγει από τους βραχνάδες του παρελθόντος, να διασφαλίσει καινούργια ρευστότητα με φθηνό τρόπο και να κάνει λελογισμένη διαχείριση, που θα κρατήσει ζωντανή τη μηχανή της αγοράς, αλλά θα έχει και καύσιμο, για να μπορέσει να την επανεκκινήσει την κρίσιμη ώρα. Αν λειτουργήσουμε ανεύθυνα και επιπόλαια, θα το πληρώσουμε ακριβά.

Πάντως, οι επαγγελματίες της Ροδόπης -ιδίως όσοι αποκλείονται από τα 800ευρώ- εξηγούν πως έχουν χάσει τα «πικ» του τζίρου τους και ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έχετε υπ’ όψιν τα αιτήματα της ΟΕΒΕΣ;
-Ναι, και τα προώθησα σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς στους αρμόδιους υπουργούς. Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες της αγοράς για τα σημάδια που θα αφήσει πίσω της αυτή η κρίση. Κανείς δεν ξέρει να προβλέψει, γι’ αυτό είμαστε επιφυλακτικοί και υπεύθυνοι. Έχουμε κάποιες οικονομικές δυνάμεις καβάτζα, τις οποίες δεν ξοδεύουμε εξ αρχής, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλη θα είναι και η υγειονομική και η οικονομική κρίση. Είναι σωστό που η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά τα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών διεύρυνε τους ΚΑΔ, βάζοντας σημαντικές επιχειρήσεις που ήταν εκτός. Είναι μία διαρκής προσπάθεια, δεν επιλύονται όλα με τη μία. Όταν θα επανεκκινήσει (η οικονομία), η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα για κανένα. Κάποιες επιχειρήσεις φοβούμαι ότι δεν θα αντέξουν, γιατί θα πάνε σε πολύ χαμηλούς τζίρους, έχοντας όμως πολύ υψηλές υποχρεώσεις. Κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο σοκ.

Εκτός από τους επαγγελματίες, υπάρχουν ακόμη τρεις μεγάλες κατηγορίες που πρέπει να στηρίξουμε, τους μακροχρόνια ανέργους, τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, τους αγρότες. Κι εκεί έχω κάνει παρεμβάσεις, όπου ζητώ να ληφθούν υπ’ όψιν στον σχεδιασμό.

Οι επαγγελματίες ζητούν διαγραφή χρεών για το διάστημα που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή. Είναι εφικτό αυτό;
-Έχουν δίκιο, αλλά επειδή θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής με τους συμπατριώτες μου, εκτιμώ ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε μία κατάσταση να λέμε «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Το κεφάλαιο πρέπει να το δαπανήσει (η κυβέρνηση) με τρόπο έξυπνο, για να μην κάτσει συνολικά η οικονομία συμπαρασύροντας στο βυθό της θάλασσας κι αυτούς που θα μπορούσαν να ζήσουν. Όταν έχεις τη συνολική ευθύνη της διαχείρισης, θα πρέπει να ιεραρχείς.

Τί θα γίνει με τις εισπρακτικές εταιρίες που πολλές φορές παρανομούν και τηλεφωνούν στους επαγγελματίες;
-Πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά κι εντός Ευρώπης. Οι εισπρακτικές εταιρίες παραβαίνουν και πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες, γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ. Οι τράπεζες στην Ελλάδα μπορεί να μην βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους, αλλά τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και θα πρέπει να δείξουν κατανόηση προς τους επαγγελματίες, με εργαλεία που σε μεγάλο ποσοστό θα τους εγγυηθεί η ελληνική πολιτεία.

Ξεκίνησε, αν και με καθυστέρηση, η εξ' αποστάσεως εκπαίδευση λόγω κορωνοϊού.
-Το 2000 πήρα υποτροφία από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να επισκεφτώ τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ξεναγήθηκα στη Microsoft, τους έκανα ένα ερώτημα: ποια είναι τα προϊόντα του μέλλοντος και μου είπαν e-home, e-school, e-government. Τα επόμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να δικαιώσω αυτή την πρόβλεψη, διότι αρχίσαμε το 2008 να υλοποιούμε το ηλεκτρονικό σχολείο με πολλά προγράμματα, όπως οι 100.000 δωρεάν υπολογιστές σε παιδιά γυμνασίου και το «έξυπνο» σχολείο, που ήρθε η ώρα που μπήκε σε λειτουργία. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας αυτή τη λειτουργία, να μην διακόπτουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπήρξε καθυστέρηση, αλλά αφορά τα τελευταία χρόνια, γιατί το 2008 μας χλεύαζαν όταν κάναμε αυτά τα προγράμματα. Κι αν δεν είχαν διακοπεί, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα δέκα χρόνια μπροστά.

Τα παραπάνω περιγράφετε και σε άρθρο σας στην «Εστία» με τίτλο «Ώρα για εθνική αυτάρκεια». Μήπως ο κορωνοϊός είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε ξανά τη χαμένη μας αυτάρκεια, σε παραγωγή και αγαθά;
-Η αυτάρκεια καθίσταται αναγκαίο αγαθό, γιατί -όταν άρχισαν να μεταφέρονται τα πρώτα είδη ανάγκης για την υγειονομική κρίση- πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα μπλόκαραν, για να εξυπηρετήσουν το δικό τους κόσμου. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είχε πάει βόλτα. Η Ελλάδα αξιοποίησε την παραδοσιακή σχέση που είχε αναπτύξει με την Κίνα, για να φέρει απευθείας φορτία και να καλύψει τις ανάγκες της. Η αυτάρκεια αφορά και τη διατροφική αλυσίδα και την τροφοδοσία. Ο αγροτικός κόσμος πιστεύω ότι θα αποκτήσει ξανά την υπεραξία που είχε κάποτε, γιατί  μία χώρα που θα μπορεί να παράγει τα προϊόντα που χρειάζεται για να συντηρηθεί, είναι μία χώρα ισχυρή. Η κρίση μας επαναφέρει στις ρίζες.

Υπάρχουν όμως και τα ηθικά ζητήματα: η ανθρωπότητα ανέπτυξε το ένα ‘πόδι’ της τεχνολογίας και της γνώσης, αλλά άφησε το άλλο του πνεύματος και της ψυχής. Στην κοινωνία μας δεν καταλαβαίναμε την υπεραξία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Αυτή η κρίση δίνει ξανά ουσία και περιεχόμενο στις απλές κινήσεις που μας κάνουν ανθρώπους. Βάζουν ξανά την αξία της οικογένειας και τις ανθρώπινες σχέσεις μπροστά.

Αναθεωρούνται και τα ιδεολογικά δόγματα: Ένα νεοφιλελεύθερο που ήθελε πλήρη κατάργηση ή υποτίμηση του κράτους κι αντικατάστασή του από έναν ακραιφνή καπιταλισμό, αλλά και η θεωρία του απόλυτου κρατισμού της Αριστεράς η οποία ήθελε να συκοφαντεί το κέρδος και την φιλοδοξία του ιδιωτικού τομέα που ήταν οι κινητροδότριες δυνάμεις για να συνεισφέρει την εταιρική ευθύνη. Το μικρό, ρυθμιστικό και ισχυρό κράτος αναδεικνύεται ως λύση, γιατί καλείται να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους σε δύσκολες στιγμές για την κοινωνία.

Στο μεταναστευτικό τώρα, έγιναν καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για βία της Ελλάδας στον Έβρο, ενώ επίσης η επιστημονική επιτροπή της Γερμανικής Βουλής γνωμοδότησε πως η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Τελικά τι έγινε: Παραβιάσαμε το διεθνές δίκαιο ή απλώς υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;
-Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πριν μερικές εβδομάδες, όταν ήταν σε εξέλιξη τα επεισόδια, έβγαλε μία ιστορικής σημασίας απόφαση, δικαιώνοντας την προστασία των συνόρων με ανάλογο τρόπο που έκαναν οι Ισπανοί έναντι του Μαρόκο. Αυτό κατά κάποιο τρόπο δημιουργεί δεδικασμένο κι υπέρ της Ελλάδας στον Έβρο. Η Ελλάδα στον Έβρο προστάτευσε την εθνική της κυριαρχία και τα σύνορά της, από την αθέμιτη, παράνομη και απαράδεκτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ρεύματος από την τουρκική κυβέρνηση, που πήγε να χρησιμοποιήσει τον κόσμο για να σπάσει τη συνοριακή γραμμή και να διοχετεύσει μερικές δεκάδες χιλιάδες (μεταναστών) στο εσωτερικό της χώρας μας όχι με νόμιμο τρόπο. 

Στον Έβρο ήταν ξεδιάντροπη η συμπεριφορά, διότι (οι μετανάστες) εξοπλίζονταν καθοδηγούνταν, μεταφέρονταν, συντηρούνταν από το επίσημο τουρκικό κράτος, που ήταν απαράδεκτο. Ευτυχώς το κατάλαβε η (τουρκική) κυβέρνηση και τους τράβηξε προς τα πίσω, για πόσο δεν ξέρω. Η Ελλάδα έπρεπε να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό δεν είναι παράνομο, είναι απόλυτα συμβατό με το διεθνές δίκαιο και τον «Χάρτη» ευρωπαϊκών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Ελλάδα στο παρελθόν έδειξε και τον σεβασμό και τη φιλοξενία της σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, και θα το κάνει και πάλι, αλλά αυτό που μας επιρρίπτουν είναι ιδεοληπτικό. 

Είχαμε έναν ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο, που ευτυχώς χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στη συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εβριτών κι εθελοντών, λειτούργησε αποτελεσματικά το ελληνικό κράτος.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Βόζεμπεργκ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να στείλει ξανά μετανάστες στην Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω Αιγαίου. Τί εκτιμάτε;
-Έχει δίκιο στην εκτίμησή της. Μελετάει τα ζητήματα σε βάθος. Η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με τον κορωνοϊό. Έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα κι έχει σοβαρό πρόβλημα με την αλυσίδα τροφοδοσίας, κυρίως με το σύστημα συνδυασμένων μεταφορών για τις εξαγωγές, κι έχει σοβαρό πρόβλημα με τον τουρισμό. Όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό φοβούμαι ότι μπορεί μερικούς να τους στρέψει στην ιδέα, να δείξουν ένταση προς τα έξω για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα. Η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακολουθεί μία εθνική στρατηγική στα θέματα των διασυνοριακών σχέσεων.

Εγκρίθηκε πριν μερικές ημέρες μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για νέες εστίες και άλλα κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, όπου κάνατε και παρέμβαση. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη;
-100%. Αξίζουν τα εύσημα στην πρυτανική αρχή, που όχι μόνο δεν εγκατέλειψε αλλά εντατικοποίησε την προσπάθεια να μεγαλώσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προχωρώντας τις σχετικές μελέτες και διεκδικώντας το έργο που εντάχθηκε. Δημιουργούνται 350 θέσεις εστίας στην Κομοτηνή. Οι εστίες καλύπτουν αυτούς που έχουν συγκεκριμένα κριτήρια, κι όχι όλους τους φοιτητές. Βάζουμε τις βάσεις ώστε το πανεπιστήμιό μας να μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών, προς όφελος και του πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, γιατί υπάρχει μία βιομηχανία που κινείται γύρω από το Πανεπιστήμιο κι αφορά: Οικιστική ανάπτυξη, μεταφορές, καθημερινή κατανάλωση, τουριστική προβολής, πνευματική θωράκιση, κλπ.

Σήμερα (εν. 08.04) τιμώνται οι 29 Ξυλαγανιώτες που σφαγιάστηκαν από Βούλγαρους. Φέτος, όμως, χωρίς εκδήλωση, λόγω κορωνοϊού.
-Είναι σημαντική η σημερινή επέτειος για την Ξυλαγανή, διότι είχε συμβολή και στην εθνική αντίσταση, και το πλήρωσε ακριβά. 29 άτομα σφαγιάστηκαν από τους Βουλγάρους, μεταξύ των οποίων και συγγενείς μας, παραλίγο θα ήταν κι ο πατέρας μου εκεί. Είναι μία ιστορία δράματος και οδυρμού, που τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια. Κάθε χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να θυμόμαστε τις θυσίες των προηγούμενων και να διδασκόμαστε από αυτές, γιατί στο παρελθόν φτάσαμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις μηχανιστικά. Η κρίση αυτή, όμως, μας κάνει να επαναστοχαστούμε και να θυμηθούμε τι πραγματικά έχουν περάσει οι παλιότερες γενιές, για να μπορέσουμε εμείς κάποια πράγματα να τα θεωρούμε αυτονόητα.

Στα της Βουλής, είστε εισηγητής της πλειοψηφίας για το νέο κανονισμό της Βουλής. Τί αλλάζει;
-Μετά από είκοσι μέρες αυτοπεριορισμού, ορίστηκα ως εισηγητής σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής, σε συνέχεια της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η νομοθετική πρωτοβουλία αναπτύσσεται πάνω σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας, έχει να κάνει με την εναρμόνιση συγκεκριμένων άρθρων του Κανονισμού με διατάξεις του Συντάγματος 2019. Είναι σημαντικό, διότι η αναθεώρηση (του Σ) που σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτύχαμε, ξεκινώντας από 154 διαφωνίες για να καταλήξουμε σε 9 μεταρρυθμιστικές συμφωνίες οι οποίες ψηφίστηκαν από πολύ μεγαλύτερο αριθμό από την κυβερνητική πλειοψηφία, έφεραν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα: Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και Ψήφος Ομογενών.

Τώρα στη Βουλή, πρώτον, διευκολύνεται η εκλογή Ανεξαρτήτων Αρχών. Δεύτερον, προσαρμόζεται ο κανονισμός της Βουλής στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ουσιαστικά εξισώνεται ο εκάστοτε υπουργός που πέφτει σ’ ένα ποινικό αδίκημα με τον κοινό πολίτη στις διατάξεις περί παραγραφής. Τρίτον, αλλάζει ο τρόπος σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η οποία μετατρέπεται από εργαλείο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής στα χέρια της πλειοψηφίας, σ’ ένα εργαλείο αυστηρού κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια της μειοψηφίας -μέχρι και 10 βουλευτές μπορούν να συγκαλούν εξεταστική επιτροπή δύο φορές κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Ο δεύτερος άξονας, έχει να κάνει με την προσαρμογή στο νόμο του επιτελικού κράτους, που πρόσφατα ψηφίστηκε κι ορίζει νέα χαρακτηριστικά για τη νομοθέτηση -είτε προέρχεται από την κυβέρνηση είτε από τους βουλευτές […]. Ο τρίτος έχει να κάνει με λειτουργικές βελτιώσεις της Βουλής.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε