fbpx Ελ. Λαφτσή: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Κομοτηνής»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΗ-ΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ελ. Λαφτσή: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Κομοτηνής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δήμος Κομοτηνής
Ελένη Λαφτσή
ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή

Ευκαιρίες αλλά και αμφιβολίες για τη Διακομματική Επιτροπής Θράκης

Διονύσης Βοργιάς

Σε live συνέντευξη στον «Χ» μέσω facebook (Χρόνος Εφημερίδα) φιλοξενήθηκε η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» Δήμου Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή. Θυμίζουμε ότι ο διευρυμένος κύκλος ζωντανών συνεντεύξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού έχει ήδη συμπεριλάβει τους: Γιάννη Γκαράνη, Αντώνη Γραβάνη, Κώστα Καραϊσκο, Γιάννη Λεβέντη.

Κληθείσα να καταθέσει το σχόλιό της για τον ένα και πλέον χρόνο με δήμαρχο Κομοτηνής τον Γιάννη Γκαράνη, η κα Λαφτσή απάντησε: «ο χρόνος που πέρασε και ήταν ουσιαστικά ο πρώτος χρόνος της καινούργιας θητείας, ήταν ιδιόμορφος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε λόγω της πανδημίας. Αυτό είχε επιπτώσεις και στη δράση του δημοτικού συμβουλίου και στην άσκηση πολιτικής από τη διοίκηση. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο ζωντανοί και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Διακομματική: Ευκαιρίες και αμφιβολίες
Μιλώντας για την Διακομματική Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης, η κα Λαφτσή βλέπει ευκαιρίες, συγχρόνως όμως εκφράζει και αμφιβολίες. «Ως θεσμικός φορέας ο Δήμος του δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία να ακουστεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων […] κι εγώ και άλλοι, έχουμε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της Επιτροπής, μήπως καταλήξει σε μία έκθεση που θα παραμείνει στα συρτάρια. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και θα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί -όπως λέει το ρητό- αν θες να αποφύγεις κάτι, φτιάξε μία Επιτροπή. Από αυτό όμως το ενδεχόμενο, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο άρνησης συμμετοχής μας, η απόσταση είναι τεράστια. Είναι μία αυτοκαταστροφική αντίληψη, εάν υπάρχει στο μυαλό κάποιων», είπε αναλυτικά.

Σε άλλη αποστροφή της ζήτησε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί «δεν έχει γίνει καμία συζήτηση» και «πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, για να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο στον Δήμο». Γι’ αυτό «επιβάλλεται η σύγκλιση ενός Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τις προτάσεις μας προς τη Διακομματική Επιτροπή και την κυβέρνηση», είπε.

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, η Ελένη Λαφτσή δεν έκρυψε πως διαχρονικά  «μεγάλα ζητήματα στην περιοχή έχουν γίνει με διακομματική συναίνεση», κάτι το οποίο είναι το στοίχημα της Διακομματικής 2020.

Κληθείσα να σχολιάσει όσα πρόσφατα συνέβησαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη και του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» δεν χαρίστηκε σε κανέναν. «Ήταν λυπηρό γεγονός κι από αυτά που δεν χρειάζεται η περιοχή μας», σχολίασε γενικά, ενώ για την πρόεδρο είπε: «ήταν λάθος πολιτική διαχείριση από την πλευράς της κας Μπακογιάννη, ότι ‘‘επέλεξε’’ από προχειρότητα ή επιλογή, να παρακάμψει τον μεγαλύτερο Δήμο του νομού Ροδόπης και να συναντηθεί με μικρότερους Δήμους […] δεν μου άρεσε η αναφορά στο πρόσωπο του δημάρχου. Δεν το περίμενα από μία τόσο έμπειρη πολιτικό και τόσο έξυπνη γυναίκα, να συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο. Ο δήμαρχος δεν είναι ένα πρόσωπο. Έχει από πίσω του έναν ολόκληρο Δήμο που εκπροσωπεί θεσμικά». Για την στάση του δημάρχου είπε: «θεωρώ εξίσου λάθος πως ο δήμαρχος Κομοτηνής δεν διεκδίκησε πιο δυναμικά την συνάντησή του μαζί με την κα Μπακογιάννη […] κάποιες δηλώσεις στελεχών του Δήμου ήταν λάθος, ότι για εμάς… τελείωσε η Διακομματική Επιτροπή. Εμένα μου δημιούργησαν έντονο προβληματισμό».

Τι προτείνει η «Πολη-τική Ανατροπή»
Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, η «Πολη-τική Ανατροπή» έχει τις δικές της προτάσεις για την Διακομματική, με την επικεφαλής να παρατηρεί αρχικά πως «υπάρχει μία σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον Δήμο Κομοτηνής».

Ενδεικτικά, η παράταξη ζητάει:

  • Εφαρμογή του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου (από το 2012). «Πρέπει να αρχίσει έστω και μερικώς να εφαρμόζεται. Είναι εξαιρετικά κοστοβόρο, αλλά θα αλλάξει την εικόνα του Δήμου», σημείωσε η επικεφαλής.
  • Ανάπλαση παραλιακής ζώνης: «έχουμε μία εξαιρετική παραλιακή ζώνη, η οποία δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές».
  • Μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού το οποίο χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή στις παρυφές της πόλης, που κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει» και σημείωσε πως «δεν μπορούν να υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων».
  • Δίκτυα φυσικού αερίου «ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια όχι μόνο για το 20-25% των πολιτών αλλά σε μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση», όπως είπε.
  • Φράγμα Συμβόλων και εκσυγχρονισμός των δικτύων, μεταξύ άλλων προτάσεων που θα κατατεθούν αρμοδίως.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σε αυτή τη χώρα δέκα μέρες κοσκινίζει. Και όταν δεν έχεις και το απαιτούμενο αλεύρι για τη ζύμη, καλύτερα να μην κάνεις τίποτα, γιατί εκτίθεσαι τελικά.