fbpx Δήμος Μαρωνείας – Σαπών: Απαντήσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα δίνει ο Ντ. Χαριτόπουλος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5FM

Δήμος Μαρωνείας – Σαπών: Απαντήσεις σε όλα τα μείζονα ζητήματα δίνει ο Ντ. Χαριτόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ντίνος Χαριτόπουλος
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών

Έλλειψη νερού σε Πετρωτά, Σάπες, οικισμούς, υπόμνημα αιτημάτων στον Αδ. Γεωργιάδη, «κυνήγι» γεωθερμίας, όχι στον χρυσό, κι άλλα θέματα

«Χθες κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι και κουβεντιάσαμε, εγώ, ο Γιάννης Σταυρίδης, ο Απόστολος Ιωάννου, ο Μιχάλης Βασιλειάδης, στην Ξυλαγανή»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Προβλήματα με την ύδρευση σε Σάπες, Πετρωτά και οικισμούς, τα θέματα που θα τεθούν υπόψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή, τα νεότερα για το ζήτημα του χρυσού, αλλά και την πορεία που βρίσκονται οι επαφές του με του κ.κ. Σταυρίδη, Ιωάννου, Βασιλειάδη. Ο νέος δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα.

Ερ. Την Παρασκευή στα εγκαίνια της νέας μονάδας της Pharmathen αναμένεται να έρθει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Τί θα του μεταφέρετε;
Απ. Περιμένουμε τον υπουργό στις 10 το πρωί σύμφωνα με το ανεπίσημο πρόγραμμα. Εκεί θα τον ενημερώσουμε για τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής και θα του δώσουμε ένα υπόμνημα με κάποια πράγματα στα οποία θέλουμε να σταθεί αρωγός. Το υπόμνημα είναι έτοιμο ακόμη και πριν τις εκλογές. Ξέρουμε τι πρέπει να ζητήσουμε. Το υπόμνημα περιέχει αιτήματα που είναι της αρμοδιότητας του υπουργού, για τον ενεργειακό τομέα, για τα γεωθερμικά πεδία, ακόμη και υποδομές και δράσεις που ίσως θα μπορούσε να στηρίξει. Πρόκειται για ένα πακέτο αιτημάτων που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Ερ. Ακούμε για τα γεωθερμικά πεδία πάρα πολλά χρόνια. Έχει αλλάξει κάτι τώρα και φέρνετε ξανά το ζήτημα στο προσκήνιο;
Απ. Με το νέο νόμο τα γεωθερμικά πεδία μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι Δήμοι κατευθείαν. Άρα, εάν ο κος υπουργός μάς χρηματοδοτήσει μία μελέτη, μέσα από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο ένα μέρος θα δημοπρατηθεί κι ένα μέρος θα αξιοποιηθεί από τον ίδιο τον Δήμο. Έτσι, πετυχαίνουμε την τηλεθέρμανση σε δημόσια κτίρια και σχολεία του. Θα μπορούμε, επίσης, να δώσουμε ζεστό νερό στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σαπών και στην ίδια την Pharmathen. Αλλά, για να γίνουν αυτά, θέλουμε στήριξη για την χρηματοδότηση μελετών, γιατί αυτά τα πράγματα κοστίζουν. Μετά μπορείς να μπεις στο ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτήσεις το έργο. Υπάρχει το παράδειγμα της Τραϊνουπόλεως στον Έβρο.

Ερ. Δόθηκε το «πράσινο φως» στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Σκουριές από το υπουργείο. Εδώ στις Σάπες πού βρισκόμαστε, έχετε αλλάξει κάτι;
Απ. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι στον χρυσό, θα το κάνουμε γνωστό σε όλους τους τόνους και στον υπουργό. Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών έχει άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που είναι τουρισμός, πολιτισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, που δεν συνάδουν με όλα αυτά. Επίσης, η Pharmathen είναι μία εταιρία που έχει δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμά της.

Ερ. Γιατί δεν έχουμε νερό σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, όπως στα Πετρωτά για τα οποία έχουμε πολλά παράπονα;
Απ. Εμείς αναλάβαμε την Δευτέρα το πρωί. Ξέραμε βέβαια, πως όλο το καλοκαίρι υπήρχε ταλαιπωρία των πολιτών. Παρότι δεν ήμασταν στην διοίκηση, παρακολουθήσαμε τα πράγματα με στενό τρόπο, αλλά δεν είχαμε δικαίωμα παρέμβασης. Βλέπαμε για παράδειγμα ότι στις Σάπες τα νερά ήταν κλειστά για πολλές ώρες, όπως και σε οικισμούς. Νομίζω ότι (υπήρχε) καλοκαιρινή ραστώνη προς αδράνεια που χειροτέρευσε τα πράγματα. Χθες το μεσημέρι υπήρχε βλάβη σε μία πολύ σημαντική γεώτρηση στην περιοχή των Πετρωτών. Αυτή την στιγμή δουλεύουν τα συνεργεία εκεί. Τα υπόλοιπα συνεργεία έχουν αποκαταστήσει τουλάχιστον έξι βλάβες στην περιοχή Βελκίου, Αετοκορυφής, Αετολόφου και εντός των Σαπών. Τα συνεργία είναι έξω από την Δευτέρα το πρωί και δουλεύουν μέχρι αργά το απόγευμα. Εντός των επόμενων ημερών νομίζω πως η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα έχουμε πολλά προβλήματα.

Ερ. Έχουμε κάτι νεότερο στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών μετά τις εκλογές; Μιλήσατε με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων μετά την επιστολή που στείλατε για συνδιοίκηση αλλά δεν έγινε δεκτή;
Απ. Ατύπως συνεδρίασε το συμβούλιο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Στην Ξυλαγανή βρεθήκαμε χθες εγώ, ο Γιάννης Σταυρίδης, ο Απόστολος Ιωάννου και ο Μιχάλης Βασιλειάδης. Τους ενημέρωσα για τα θέματα της ύδρευσης, τα τρέχοντα ζητήματα και την επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη. Συμφωνήσαμε για τα θέματα που θα θέσουμε στον υπουργό. Δεσμευτήκαμε πως θα ξανασυναντηθούμε λίγο πριν τον προϋπολογισμό του Δήμου, για να κάνουμε συλλογικά την κατάρτισή του. Ήμασταν στο ίδιο τραπέζι, όλοι μαζί κουβεντιάσαμε. 

Θέλω να τους ευχαριστήσω και τους τρεις, γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου κι έγινε η συνάντηση σε άψογο κλίμα. Αισθάνθηκα πως ήμασταν μία φιλική ομάδα. Εάν συνεχίσουμε έτσι, νομίζω πως θα είναι πολύ καλό για τον τόπο. Το γραφείο μου είναι στην διάθεσή τους για να τους εξυπηρετήσει όποτε θέλουν για όποιο θέμα θέλουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.