fbpx Δημήτρης Χαρίτου: «Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020 - 09:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Δημήτρης Χαρίτου: «Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δημήτρης Χαρίτου
ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει την τρέχουσα επικαιρότητα - από την πρόταση Σακελλαροπούλου για τη θέση της ΠτΔ έως την τουρκική προκλητικότητα και τον εορτασμό των 100 χρόνων Ελεύθερης Θράκης
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου -ανεξάρτητα από την καταγωγή της- είναι το πρόσωπο-πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, με το οποίο πέτυχε ευρεία συναίνεση στη Βουλή. Για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όμως το «ναι» στη Σακελλαροπούλου αφορά αυτήν και μόνο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Δημήτρης Χαρίτου εξηγεί το σκεπτικό της συναίνεσης, αλλά και όλα τα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής που επισύρουν την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στην ίδια συνέντευξη σχολιάζει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά αναγγέλλει και εξελίξεις στον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης Θράκης που προκύπτουν και από δικές του παρεμβάσεις. 

Τα βρήκατε με τη Νέα Δημοκρατία; Αφού κατάφερε ο πρωθυπουργός με την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου να σας πείσει; 

Είναι αλήθεια ότι διαχειριστήκαμε το ζήτημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για 2-3 μήνες υπήρχαν καλλιστεία σε ονόματα προέδρων. Εμείς είπαμε με σαφή τρόπο ότι αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για συναίνεση στο θέμα του Προέδρου, σε μία κρίσιμη συγκυρία, υπάρχει ο σημερινός Πρόεδρος. Αυτή ήταν η πρότασή μας, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση.

Στην πρόταση που κατατέθηκε για να αναζητηθεί συναίνεση, δεν μπορούσαμε να μην συναινέσουμε. Εμείς είχαμε στηρίξει την κα Σακελλαροπούλου για να εκλεγεί στην προεδρεία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσα έχει εκπέμψει η κα Σακελλαροπούλου, ίσως είναι και σε αντιδιαστολή με όσα εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία.

Η συναίνεση ήταν μια πράξη ευθύνης, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και συναίνεσή μας στην πολιτική που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και στα γενικά οικονομικά, αλλά και στα εθνικά θέματα.

Αυτή τη συναίνεση θα θέλαμε να τη δούμε και στα διπλωματικά μας. Έχουμε τη διάσκεψη του Βερολίνου, την επίσκεψη Χαφτάρ και την τουρκολιβυκή συμφωνία. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

Ένας λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Σακελλαροπούλου είναι για να δώσει την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά. Έλεγε ότι η συζήτηση για ΠτΔ θα γινόταν μετά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου. «Κάθε πράμα στον καιρό του», έλεγε, «όταν γυρίσω από τις συναντήσεις μου». Είδατε όμως ότι τελικά η ανακοίνωση έγινε εσπευσμένα. Προφανώς εμείς δεν μπορούσαμε να μην δώσουμε συναίνεση στο πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου αλλά κυρίως το έκανε (εν. ο πρωθυπουργός) για να συγκαλύψει αυτά στα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση.

Προσπάθησε να συσκοτίσει όσα έγιναν στην Αμερική, που δεν ήταν μια θετική εξέλιξη. Η χώρα μας βρέθηκε να μην έχει σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Ανέβαιναν στο αεροπλάνο ο Μητσοτάκης και ο Πέτσας και έλεγαν ότι αναμένουν απαντήσεις από την Αμερική για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Δεν είχαν προετοιμαστεί. Αυτό προκύπτει. Ο πρωθυπουργός έθεσε τα ζητήματα στην ανοιχτή συνέντευξη. Αλλά ο κος Τραμπ δεν είπε κουβέντα για να μη δυσαρεστήσει τον φίλο του τον Ερντογάν. Εμείς σε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι δεν είχαν προετοιμαστεί.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ήρθε στα μέιλ όλων των βουλευτών το σχέδιο για την επέκταση της συμφωνίας των αμερικανικών βάσεων σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας.

Παρόλο που φαίνεται ότι από την άλλη πλευρά (εν. την αμερικανική) δεν συμπίπτουν τα συμφέροντα, εμείς εμφανίζουμε μεγάλη ενδοτικότητα και λέμε ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη.

Μπορεί να υπάρχει η συναίνεση στο πρόσωπο της Προέδρου - αλλά εμείς δεν μπορούμε να μην τα επισημαίνουμε όλα αυτά.

Γίνεται η διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου συμμετέχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά όχι η Ελλάδα. Υπάρχει ευθύνη. Συναντήθηκε ο Δένδιας με τον Χάφταρ και η κυβέρνηση είπε ότι θα βάλει βέτο αν δεν ακυρωθεί η παράνομη τουρκολυβική συμφωνία. Δεν βάλαμε βέτο στη Γερμανία για να συμμετέχουμε, που ήταν και πιο εύκολο. Και θα βάλει βέτο αφού συμφωνήσουν όλοι σε κάποια λύση;

Ανησυχείτε με την προκλητικότητα της Τουρκίας;
Αυτό είναι το κοινό αίσθημα. Αλλά η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να πορευτεί. Απλά χρειάζεται νηφαλιότητα και πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αλλά πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική ως χώρα. Ποιο διεθνές δίκαιο; Στη σύσκεψη του Βερολίνου συμμετέχει η Τουρκία ενώ έχει βγάλει ανακοίνωση ότι στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη.

Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας και αυτό είναι έργο όλων των πολιτικών μας δυνάμεων. Δεν χρειάζεται όλη αυτή η ενδοτικότητα.

Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να επανενεργοιποιηθεί η σχέση μας με τη Ρωσία, η οποία έχει βαλτώσει. Να την σχεδιάσουμε ξανά σε νέα βάση. Να ξαναδούμε τετραμερείς, επταμερείς συνεργασίες που γινόταν παλιά.

Έχουμε πολλά να κάνουμε και πρέπει να σχεδιαστούν. Το ζητούμενο είναι να σχεδιάσουμε μία πολιτική που να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτές τις πολιτικές. Άλλωστε γνωρίζετε ότι εμείς ότι όχι μόνο είχαμε προετοιμάσει τη συμφωνία για τα εξοπλιστικά, αλλά την ψηφίσαμε κιόλας και τη στηρίξαμε. 

Είχατε καταθέσει μία πρόταση στη Βουλή για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θράκης. Αυτή η πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα;
Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν τα υπουργεία, νομίζω ναι. Το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτό η πρόταση να πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα, οφείλεται στο γεγονός ότι ο εορτασμός δεν πήρε πανελλήνια διάσταση. Είχα ζητήσει, στην ερώτηση να γίνει διακομματική επιτροπή ώστε να υπάρξει αναστοχασμός και προβληματισμός.

Δεν έδωσα στη δημοσιότητα τις απαντήσεις που είχα πάρει από τα υπουργεία γιατί την άλλη βδομάδα έχω συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής και θέλω να τα βγάλω εκεί. 

Όμως μπορώ να σας πω ότι ο υπουργός εσωτερικών απάντησε ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη πρόταση εορτασμού των 100 χρόνων. Όπως και το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει, περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο όσοι διαβιούν στη Θράκη θα αναγνωρίζουν τη συνεισφορά τους και ότι ο εορτασμός θα στείλει μηνύματα ότι εδώ μπορούμε να λύσουμε τα ελλείμματα με σύμπνοια. 

Πώς μπορεί μέσα σε όλα αυτά να δημιουργηθεί ασφαλές οικονομικό περιβάλλον;
Εγώ θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις στον τόπο μας, στην παραγωγή, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα ώστε να συνδιαμορφώσουμε λύσεις σε ένα βάθος χρόνου και να ξαναδούμε πώς αυτή η περιοχή θα ξαναφέρει πίσω τα νέα παιδιά, που βρίσκονται και εκτός Ελλάδας, αλλά και εκτός Θράκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει