fbpx «Δεν νομίζω» πως ανοίγει η συζήτηση για τον xρυσό στη Θράκη, απαντά ο Ε. Στυλιανίδης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

«Δεν νομίζω» πως ανοίγει η συζήτηση για τον xρυσό στη Θράκη, απαντά ο Ε. Στυλιανίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Κορωνοϊός και ιικό φορτίο Ροδόπης, τράπεζα Ξυλαγανής και λουκέτο, βαμβακοπαραγωγοί και αποζημιώσεις, Σύνοδος Κορυφής και Ροδοπίτες κατάσκοποι

Για τον xρυσό: «ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης όταν ήρθε στην περιοχή, είπε "δεν θα κάνω απολύτως τίποτα που πάει κόντρα στην επιθυμία της τοπικής κοινωνίας"»

Απαντήσεις σε μείζονα ερωτήματα έδωσε σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στο περιθώριο της συνέντευξης δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα όπως κορωνοϊός και ιικό φορτίο Ροδόπης, τράπεζα Ξυλαγανής και λουκέτο, αγρότες και αποζημιώσεις, σύνοδος κορυφής και Ροδοπίτες κατάσκοποι. Απαντήσεις δόθηκαν επίσης για τον προϋπολογισμό 2021 που ψηφίστηκε από τη Βουλή και την πρόοδο για το φράγμα Κομψάτου (δύο θέματα που πρόσφατα κατέγραψε ο «Χ» άρα δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσης).

Μειωμένο το ιικό φορτίο στο νομό
Στα υγειονομικά, ο βουλευτής Ροδόπης παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στο ν. Ροδόπης. Επικαλέστηκε στοιχεία που προσωπικά έλαβε από το Υπουργείο Υγείας, για να παρατηρήσει «κάμψη» στο ιικό φορτίο του νομού. «Έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας επί των τεστ και η πορεία εισροής στα Νοσοκομεία για περίθαλψη και εντατική. Έχουν ανασάνει κάπως να Νοσοκομεία της περιοχής», είπε κι εξέφρασε την ελπίδα: «Ελπίζω να διατηρηθεί αυτό και να πάμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα στην ομαλότητα».

«Έμπαινε μέσα» η τράπεζα Πειραιώς Ξυλαγανής
Κληθείς να απαντήσει στο λουκέτο της τράπεζας Πειραιώς που δεν κατέστη εφικτό να ανατραπεί πλήρως (με τη διατήρηση του υποκαταστήματος ανοικτού) ή μερικώς (με την εξεύρεση προσωρινής λύσης περιστασιακής λειτουργίας όπως στα Δίκαια Β. Έβρου), ο κος Στυλιανίδης απάντησε πως δεν έκλεισε μόνο η τράπεζα Πειραιώς, αλλά 50 καταστήματα πανελλαδικά.

Σημείωσε, επίσης, πως «η Πειραιώς είναι ιδιωτική επιχείρηση», ενώ για τις προσωπικές του ενέργειες είπε αναλυτικά: «Έγινε παρέμβαση από εμένα στον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Πειραιώς κο Μεγάλου. Παρότι από την αρχή έδειξαν ένα ενδιαφέρον, προφανώς τα χρηματοοικονομικά τους δεν τους βγαίνουν. Μου είπαν ότι η Ξυλαγανή, παρότι είναι ιδιόκτητο κτίριο, ‘έμπαινε μέσα’, γιατί ακόμη κι οι καταθέσεις της περιοχής δεν είχαν ενταχθεί στο τοπικό κατάστημα. Δηλαδή ‘δεν έβγαινε’. Στο πλαίσιο της συρρίκνωσης αποφάσισαν να το κλείσουν, παρά την επιμονή τη δική μου ότι ποντάραμε πάρα πολλά στην ανάπτυξη αυτής της περιοχής, λόγω της τουριστικής παρέμβασης που ετοιμάζεται να γίνει το επόμενο διάστημα (εν. δρόμο Μαρώνειας-Δικέλλων)». Σε άλλη αποστροφή του υπεραμύνθηκε των προσπαθειών του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εγώ την πολιτική μου προσπάθεια την έκανα και θα την ξανακάνω».

Ο βουλευτής απέδωσε το λουκέτο κυρίως στην δημοσιονομική απόφαση της ιδιωτικής Πειραιώς, πλην όμως δεν έλειψαν και αιχμές προς τοπική αυτοδιοίκηση κι επαγγελματίες. Το λουκέτο ήταν «απότοκο μίας κρίσης η οποία έχει βαθιά ρίζα και το βλέπουμε τώρα μπροστά μας, αλλά θέλω να συμβουλεύσω και την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς επιχειρηματίες, ότι –όταν θέλουν να κρατήσουν ζωντανό ένα κατάστημα στην περιοχή τους, καλό είναι τις καταθέσεις να τις πηγαίνουν σε αυτό το κατάστημα κι όχι στα άλλα της Κομοτηνής. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε.

Τι γίνεται με τα βαμβάκια
Αναφορικά με τις χρωστούμενες αποζημιώσεις που αναμένουν οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού, ο βουλευτής μετέφερε το χρονοδιάγραμμα πως θα πληρωθούν αυτούς τους μήνες. «Χθες μίλησα με τον κο Βορίδη (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης). Έχει υπογραφεί από τον κο υπουργό κι έχει πάει προς έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Μίλησα με τον Σκυλακάκη (υφυπ. Δημοσιονομικής Πολιτικής), αν μπορέσουμε να προλάβουμε πριν το τέλος του έτους. Γίνεται μία προσπάθεια, μου είπε ότι θα προσπαθήσει να το προλάβει, αλλιώς θα πάει στις αρχές του έτους», δήλωσε.

Όσο για το πανελλαδικό αίτημα των βαμβακοπαραγωγών να αποζημιωθούν για τις φετινές covid συγκυρίες, που έριξαν διεθνώς την τιμή του βαμβακιού (άρα και τοπικά), ο βουλευτής κράτησε αποστάσεις κι εξήγησε ότι ακόμη συλλέγονται δεδομένα για το εάν κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί εφικτό. «Η εμπορική τιμή του βαμβακιού ορίζεται από το διεθνές χρηματιστήριο. Δηλαδή η ζημιά που παρουσιάζουν οι αγρότες από όλη την Ελλάδα προκύπτει σε σύγκριση με τις περσινές τιμές, όπου η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη. Αν μπουν στη λογική τέτοιου είδους χρηματοδότησης, φοβούνται μήπως γίνει παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους εκκοκκιστές και υπάρξουν άλλα προβλήματα, (δηλαδή) ζητούν πίσω χρήματα. Το μελετούν, για να δουν τι περιθώρια υπάρχουν κι αναλόγως θα δοθούν απαντήσεις», είπε.

Θράκη: Χρυσός από την πίσω πόρτα;
Κληθείς να απαντήσει στην καταγγελία που έχει σηκώσει πολύ ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ το τελευταίο διάστημα, για το εάν οι πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, φέρνουν τον χρυσό στη Θράκη και μάλιστα από την πίσω πόρτα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης απάντησε: «δεν νομίζω και θα σας πω γιατί. Κι εγώ οφείλω να είμαι καχύποπτος, διότι πρώτα είμαι βουλευτής Ροδόπης και μετά οτιδήποτε άλλο. Αλλά δεν μου αρέσει και η υπερβολή. Η αίσθησή μου είναι ότι από τις επικοινωνίες που κάναμε ως Διακομματική και με τον κο Χατζηδάκη και με άλλους του οικονομικού επιτελείου, εμφατικά προσπάθησαν να κρατήσουν απόσταση από αυτού του είδους τις επενδύσεις, δείχνοντας ότι συμμερίζονται απόλυτα την ευαισθησία και την επιθυμία της περιοχής. Κι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης όταν ήρθε στην περιοχή, είπε ‘δεν θα κάνω απολύτως τίποτα που πάει κόντρα στην επιθυμία της τοπικής κοινωνίας’. Βλέπω δηλαδή μία υπερβολή στη ρητορική που αναπτύσσεται (από την αντιπολίτευση)».

Ελλάς - Τουρκία - ΕΕ και ΝΑΤΟ
Στον αστερισμό της εξωτερικής πολιτικής τώρα και συγκεκριμένα στα πρόσφατα γεγονότα της Συνόδου Κορυφής που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά και στις κυρώσεις που αποφάσισαν να υποβάλουν οι ΗΠΑ (για την αγορά και δοκιμή συστήματος S-400 από τη Ρωσία), ο βουλευτής τοποθετήθηκε αναλυτικά ως εξής:

«Αναμφισβήτητα η Ευρώπη δείχνει ατολμία και καθυστέρηση σε πάρα πολλά σημεία, κι αυτή την φορά και σε αυτό. Ενώ στην αρχή είχε πει πως θα δρομολογήσει γρήγορα τις κυρώσεις, οι κυρώσεις είναι χλιαρές και αργές κατά τη γνώμη μου. Παρόλα αυτά η εξωτερική μας πολιτική καταγράφει αποτελέσματα, διότι εγώ θα συνέδεα απολύτως την απόφαση του Κογκρέσου με το λόμπινγκ που έχει κάνει ο ελληνικός παράγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και με την επίσκεψη Πομπέο. Η απόφαση του αμερικανικού παράγοντα να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι συνδέεται απόλυτα και με την Ελλάδα. Ενισχύεται η βάση της Σούδας, η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κι αυτό είναι υπέρ μας. […] βλέπω ότι η Ευρώπη είναι άτολμη να βγει μπροστά. Περιμένει πρώτα να αναλάβει ο Μπάιντεν και μετά να τοποθετηθεί. Εν πάση περιπτώσει δεν μ’ αρέσει και μένα αυτό, αλλά το γεγονός ότι κινείται προς την κατεύθυνση των κυρώσεων είναι θετικό. Θα ήταν θετικότερο, αν τις είχε επιβάλλει κιόλας, για να μετριαστεί η αλαζονεία της γείτονος και να καθίσει στο τραπέζι ο Ερντογάν να συζητήσουμε -με σοβαρούς όρους πλέον- την συνύπαρξη και την συνεργασία μας, διότι διαφορετικά δεν πάμε πουθενά».

Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη για τους κατασκόπους
Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης των κατασκόπων με καταγωγή από τη Ροδόπη και εμπιστοσύνη στο κράτος για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών, εξέφρασε, τέλος, ο πρώην υπουργός κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. «[…] είναι στη δικαιοσύνη, τώρα όλοι ξέρουμε τι γίνεται και στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα. Το θέμα είναι να λειτουργεί το κράτος και να απομονώνονται αυτά τα φαινόμενα. Θεωρώ ότι δεν βοηθά την προσπάθεια των δύο χωρών να συνεννοηθούν συμπεριφορές σαν κι αυτή, κι εκθέτει αν θέλετε και συμπολίτες οι οποίοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, το κράτος κάνει τη δουλειά του. Χαίρομαι που λειτουργεί το κράτος», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.