fbpx Δ. Χαρίτου για ελληνοτουρκικά: Μόνο η Αιγιαλίτιδα ζώνη και η ΑΟΖ να συζητηθούν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Δ. Χαρίτου για ελληνοτουρκικά: Μόνο η Αιγιαλίτιδα ζώνη και η ΑΟΖ να συζητηθούν

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δημήτρης Χαρίτου
Ελληνοτουρκικά
Πλημμύρα
διακομματική επιτροπή

Ελληνοτουρκικά, πλημμύρες Ροδόπης, Διακομματική, 12%

Στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και στον Δήμο Μπακιρτζάκη μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε μια συνέντευξη σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον νομό Ροδόπης, αλλά και για θέματα που «καίνε» τον τόπο μας όπως η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, το 12% και οι διερευνητικές επαφές.

Τί είδατε/τί μπορεί να γίνει στις περιοχές που πλημμύρισαν;
-Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη. Επλήγησαν ανελέητα θα έλεγα οικισμοί αυτών των τριών δήμων, Δήμου Κομοτηνής, Δήμου Μαρωνείας – Σαπών και Δήμου Αρριανών. Προφανώς είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ορμητικότητα παρέσυρε οικοσυσκευές, τα πάντα. Σε κάποιους συγκεκριμένους οικισμούς έχει πληγεί και ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, όπως πρέπει να έχουν ζημίες και οι υποδομές των δήμων από ό, τι πληροφορήθηκα. Συνάντησα και τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών στον οικισμό του Λοφαρίου, που μου περιέγραψε και τις ζημιές που υπέστησαν τα αντλιοστάσια. Όπως και το οδικό δίκτυο. Είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Μας προειδοποιεί η φύση. Όταν εμείς πνιγόμασταν, στην Κρήτη είχε 30 βαθμούς και έκανε μπάνιο ο κόσμος.

Τις πταίει; 
-Προφανώς πρέπει άμεσα να καταγραφούν και να ανακουφιστούν οι άνθρωποι. Να καταγραφούν όλα με ακρίβεια, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν μια αρωγή από την πολιτεία. Αυτά πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.
Είδα πολύ κόσμο και από την Πολιτική Προστασία που είναι στον δρόμο και προσπαθούν. Υπάρχουν τα προβλήματα που δεν μπορούν να περιορίσουν αυτά τα ακραία φαινόμενα. Υπάρχει η ανάγκη να επανεξεταστούν με ένα σχέδιο και με μια μελέτη, τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο. Όταν συγκεντρώνονται τόσοι άλλοι μικρότεροι ποταμοί και έχουμε πολύ ισχυρές και γρήγορες βροχοπτώσεις, όλα αυτά κατευθύνονται στον ποταμό Λίσσο, ο οποίος θέλει εκ νέου διευθέτηση. Είχε 80 μέτρα πλάτος και ένα σοβαρό βάθος και τώρα έχουν μείνει 10 μέτρα και δεν έχει κανένα βάθος. Πώς να αντέξουν και τα ίδια τα αναχώματα που υπάρχουν, που και αυτά είναι αδύναμα που έχουν πληγεί και αντιστοιχούν σε μια άλλη εποχή; Θέλει εξαρχής ένα σχέδιο.

Έφτασε πλέον το νερό να μην έχει διέξοδο με αποτέλεσμα να γίνονται όλες αυτές οι καταστροφές. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ρέματα και για άλλους μεγάλους ποταμούς. Γνωρίζετε πριν από λίγο καιρό τι έγινε στον Ίασμο. Θέλει να καθίσουμε με σοβαρότητα και σχέδιο. 

Ένα σχέδιο έτσι ώστε πράγματι να διευθετηθούν όλοι οι βασικοί ποταμοί που έχουμε εδώ, να διανοιχτεί ότι χρειάζεται, να επανεξεταστούν τα φράγματα και η ικανότητα τους να συγκρατούν. Βέβαια καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι πρέπει γύρω από αυτό  να κηρυχθούν συνολικά οι τρεις δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί είναι προϋπόθεση να μιλάς για την άμεση στήριξή αυτών των ανθρώπων και για να αποζημιωθούν για όλα όσα έχουν υποστεί.

Είναι θέμα κεντρικής κυβέρνησης/Πολιτικής προστασίας για να μην αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα;
-Καταρχήν προϋπόθεση είναι να ενεργοποιηθούν γρήγορα οι δήμοι. Και για την άμεση αρωγή για να επουλωθούν κάποιες άμεσες πληγές των ανθρώπων, αλλά και ότι έχει καταστραφεί. Οι άνθρωποι δεν μπορούν μέσα στα νερά. Πρέπει να ενεργοποιηθούν γρήγορα οι δήμοι είναι προϋπόθεση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε το μέγιστο της πίεσης στου Υπουργείο Εσωτερικών για να αποζημιωθούν γρήγορα οι ζημιές στους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Για τα μεγαλύτερα έργα προφανώς πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός, όπου δεν υπάρχουν οι μελέτες. Να γίνει μια συζήτηση ποια από όλα αυτά που δεν αντιστοιχούν στην σημερινή εποχή στις ανάγκες και την πίεση που δέχονται από τα πλημμυρικά φαινόμενα, ποια έργα πρέπει να γίνουν και βέβαια για να υπάρξει χρηματοδότηση είναι βέβαιο ότι πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Να καταγραφούν ως ανάγκες που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα να μην μείνουμε στις γενικές ευχές. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών δομών που αντιστοιχούν  σε μια άλλη περίοδο και δεν μπορούν προφανώς να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Τα έργα και οι διευθετήσεις που υπάρχουν στους ποταμούς μέχρι τώρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.

Τί κάνουμε στην Διακομματική Επιτροπή και στο 12%;
-Για την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης: Γίνονται κάποιες συζητήσεις όχι σε επίπεδο Διακομματικής, αλλά σε τεχνικά κλιμάκια που έχουν συσταθεί προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο θέσεων που θα έρθουν σε συζήτηση μετά στην Διακομματική Επιτροπή. Γνωρίζω ότι γίνονται συζητήσεις, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις και στο προεδρείο της Διακομματικής. 

Γνωρίζω ότι αυτόν τον μήνα θα συνέλθει ως σύνολο η Διακομματική έτσι ώστε να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συζήτηση των τεχνικών κλιμακίων και η αίσθησή μου είναι ότι μάλλον θα ζητηθεί να υπάρξει μια παράταση στην διάρκεια που έχει για να παραδώσει το πόρισμα. Θέλω να πιστεύω ότι για τα ζητήματα του τόπου μας πρέπει πράγματι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μην είναι μόνο σε γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις και αρχές, αλλά να περάσουμε σε προτεραιοποίηση σημαντικών ζητημάτων, εμβληματικών έργων της περιοχής που τα έχει ανάγκη ο τόπος.

Για το 12%: Στηρίξαμε και εμείς αυτήν την πρωτοβουλία παρά τα κενά που είχε. Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή πως εκτυλίσσεται η υπόθεση. Πρέπει να μας δώσουν την εικόνα οι υπηρεσίες για να δούμε ποιους στηρίζει από το σύνολο από τον αριθμό και με ποιο τρόπο.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας τί θα σχολιάζατε;
-Εξαρχής είχαμε πει ότι η πολιτική που μέχρι τώρα είχε ασκηθεί από την κυβέρνηση έχει ελλείμματα, ιδιαίτερα στον τομέα των ελληνοτουρκικών και χρειαζόταν μια νέα πυξίδα για να υπάρξει όσο γίνεται καλύτερη θωράκιση. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο πρόεδρος, για να γίνει μια τέτοια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Έτσι ώστε να χαραχθούν και οι κόκκινες γραμμές και τα πεδία που συζητάμε και βέβαια και τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσουμε. 

Για να δούμε συνολικά με ποιο τρόπο θα πορευθούμε ως χώρα. Προφανώς μέσα σε ένα τέτοιο σχεδιασμό, η μόνη διαφορά που έχουμε αφορά την Αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. Αλλά αυτό να διευθετηθεί μέσα από μια συζήτηση. 

Η θέση μας είναι ότι μόνο αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί στις διερευνητικές δεν έχουν θέση άλλες αξιώσεις ή αιτιάσεις. Αυτό είναι το πεδίο που πρέπει να συζητηθεί και βέβαια μέσα από διάλογο. 

Η ανάγκη να χαραχθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια με κόκκινες γραμμές, με συμμαχίες και στα πλαίσια και στις δομές που συμμετέχουμε μια γραμμή, είναι ανάγκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.