fbpx Απ. Ιωάννου: «Το νερό στις Σάπες κρατιέται οριακά - να βρεθεί άμεση λύση»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Απ. Ιωάννου: «Το νερό στις Σάπες κρατιέται οριακά - να βρεθεί άμεση λύση»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Απόστολος Ιωάννου
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών

Τέλος η περίοδος χάριτος προς τον Ντίνο Χαριτόπουλο από την ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αιχμηρή κριτική στη Διοίκηση του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, άσκησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Απόστολος Ιωάννου, ο οποίος φιλοξενήθηκε σε αναλυτική συνέντευξη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Αρχικά, ο κος Ιωάννου έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι μηδενιστής όποιων έργων έχουν γίνει, ενώ κληθείς να σχολιάσει την στάση που κράτησε η παράταξή του τον πρώτο χρόνο στο δημοτικό συμβούλιο, είπε: «στο ξεκίνημα της θητείας, θεωρήσαμε ότι η δημοτική αρχή είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα και έπρεπε να της δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, καθώς και να ξεκινήσει την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων που είχε καταθέσει προεκλογικά. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να συναινέσουμε, να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελάχιστες αποφάσεις δεν υπερψηφίστηκαν από τον συνδυασμό μας και τις τεκμηριώσαμε για συγκεκριμένους λόγους», ενώ αναγνώρισε και την πρόσθεση δυσκολία που έχει βάλει ο κορωνοϊός.

Σε μία γενικότερη αποστροφή του άσκησε κριτική για τον τομέα της καθημερινότητας. «Αυτό που είχαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά, ήταν θέματα καθημερινότητας, δηλαδή να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα του Δήμου μας. Εκεί έπασχε ο Δήμος κι εκεί έπρεπε να δοθεί το βάρος. Θεωρώ ότι σε αρκετά σημεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε», δήλωσε.

Προβλήματα στην αγροτική οδοποιία
Ο Απόστολος Ιωάννου κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου για μη υλοποίηση επαρκών έργων αγροτικής οδοποιίας. «Είμαστε ένας Δήμος κατεξοχήν αγροτικός. Η αγροτική οδοποιία είναι ένα εργαλείο για να βγάλει ο αγροτικός κόσμος το μεροκάματο», είπε και πρόσθεσε πιο αναλυτικά τα εξής: «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, υπάρχουν χωριά που δεν πέρασε καθόλου μηχάνημα του Δήμου ή κάποιος εργολάβος, γιατί δεν δόθηκε εργολαβία όπως προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Εμείς τον προϋπολογισμό στο σημείο αυτό δεν τον ψηφίσαμε, γιατί ζητήσαμε την αύξηση των πιστώσεων για να καλυφθεί το τεράστιο κενό που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Αντί να δημοπρατηθεί έστω το ποσό που είχε βάλει στον προϋπολογισμό, αντιθέτως με τροποποίηση αποσύρθηκαν χρήματα ακόμη κι αυτά που είχαν μπει ως προϋπολογισθέντα».

Το νερό, νεράκι
Συνεχίζοντας την κριτική του, ο Απόστολος Ιωάννου μίλησε αναλυτικά για το ζήτημα της ύδρευσης στον Δήμο, ιδίως στη Δημοτική Ενότητα Σαπών, ζητώντας άμεσες λύσεις κι όχι απλώς επιδιορθώσεις βλαβών. Αναλυτικά δήλωσε: «παρόλο που το εσωτερικό δίκτυο των οικισμών της ΔΕ Μαρώνειας είναι σχετικά καινούργιο, ενώ στην ΔΕ Σαπών είναι πεπαλαιωμένο στα περισσότερα χωριά, θα έπρεπε να γίνει ιεράρχηση από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για να δοθούν λύσεις στα πολύ σοβαρά προβλήματα. Η αποκατάσταση μίας βλάβης είναι σημαντικό θέμα κι έχουν γίνει πολλές. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα σε Σάπες, Αρσάκειο, Αετόλοφο και Αετοκορυφή. Δεν έχει γίνει σχεδιασμός ώστε να δοθεί οριστική λύση. Οι όποιες παρεμβάσεις δεν έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα, γιατί το νερό στις Σάπες κρατιέται οριακά. Είναι θέμα ενός μεγάλου σπασίματος ή μιας παρατεταμένης ανομβρίας…». Ο δημοτικός σύμβουλος παρατήρησε ότι οι γεωτρήσεων των Πετρωτών στερεύουν και ζήτησε να βρεθεί μία άμεση λύση μέχρι να υλοποιηθεί η μακροπρόθεσμη λύση μέσω του φράγματος Ιασίου.

Πυρά προς την Εγνατία
Ο κος Ιωάννου καυτηρίασε και τη στάση που κρατάει η Εγνατίας Οδός που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αφήνει Σάπες και Μαρώνεια αποκλεισμένες. «Στο θέμα της Εγνατίας υπάρχει ανακολουθία λόγων και έργων. Πέρσι το ’19 όταν έκλεισε ο δρόμος για την κατασκευή πλευρικών διοδίων είχε δεσμευτεί η διοίκηση της Εγνατίας ότι θα τα ολοκληρώσει το συντομότερο. Παρόλα αυτά φάγαμε όλο το καλοκαίρι και μετά δόθηκε στην κυκλοφορία. Φέτος, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, βλέπουμε να χειροτερεύει, γιατί έκλεισε το ένα ρεύμα της Εγνατίας και όλα τα οχήματα φεύγουν στην επαρχιακή οδό. […] Θα είναι ευχής έργο να αποκατασταθούν οι βλάβες, γιατί θα δημιουργηθούν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, αν παραμείνει σε αυτή την κατάσταση η παλιά εθνική που την έχουν καταντήσει», δήλωσε.

Υπηρεσίες και τουρισμός
Αν και χαρακτήρισε «σωστή κίνηση» τη δημοπράτηση τουριστικών ακινήτων του Δήμου, με το Δεντράκι και το ξενοδοχείο να έχουν βρει ήδη επενδυτή, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να κινήσει διαδικασίες στελέχωσης του Δήμου, διότι «υπάρχει πρόβλημα και διογκώνεται στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες - η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε.

Στα του τουρισμού, άσκησε κριτική για την αργοπορία δημοπράτησης των θέσεων αιγιαλού λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μας με τις παραλίες της θα έπρεπε να τύχει μεγαλύτερης φροντίδας. Τα αναψυκτήρια που έπρεπε να δημοπρατηθούν στην αρχή της σεζόν καθυστέρησαν κι όταν δόθηκε η άδεια ήδη είχε κλείσει η τουριστική περίοδος». Επικουρικά, παρατήρησε έλλειψη καθαριότητας και σχεδιασμού για ξαπλώστρες, ομπρέλες, χόρτα και λοιπές εργασίες στο παραλιακό μέτωπο.

Μπλέξιμο με τις αποζημιώσεις
Τέλος, ένα ακόμη ζήτημα που ανέδειξε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις από τη θεομηνία του ’19, που αφορούν περί των 500 κατοίκων κυρίως της Κρωβύλης. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Αυγούστου, μετά από ενέργειες κατοίκων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κίνησε τις διαδικασίες για την επανυποβολή αιτήσεων για αποζημιώσεις, με τη νέα καταληκτική ημερομηνία να είναι στις αρχές Ιανουαρίου ’20. «Πριν έναν χρόνο έγινε θεομηνία που δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα σε οικισμούς του Δήμου μας. Έστω και την ύστατη στιγμή, την τελευταία ημέρα, υποβλήθηκαν τα πορίσματα με απόφαση αντιδημάρχου, αλλά έχουν γίνει με λάθος τρόπο […] Αυτοί που θίχτηκαν προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη και δικαιώθηκαν ώστε να δοθεί παράταση για την επαναξιολόγηση των ζημιών», είπε ο κος Ιωάννου, ζητώντας από τον Δήμο «να τρέξει» όσο το δυνατό πιο γρήγορα -και ορθά- τις διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δεν μας φτάνουν τα  περιοριστικά μέτρα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα, η τραγική κατάσταση που βιώνουν οικονομικά οι περισσότεροι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι  και πολίτες, από τη δεκαετή οικονομική κρίση και