fbpx 15,8 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδωσε η τράπεζα Πειραιώς σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην ΑΜΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

15,8 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έδωσε η τράπεζα Πειραιώς σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην ΑΜΘ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τράπεζα Πειραιώς
Μαρία Μαυροματάκη

Μιλάει η επικεφαλής του Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς στη Β. Ελλάδα Μαρία Μαυροματάκη 

Η Μαρία Μαυροματάκη ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη του Δικτύου  Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στην στρατηγική της Τράπεζας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στο Βορειοελλαδικό τόξο.   

Κυρία Μαυροματάκη, στη Ροδόπη και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα από την πανδημία. Πως τις στηρίζει η τράπεζα; 
-Η ρευστότητα συνιστά βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό το πεδίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά και τους τελευταίους μήνες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, παρά την πανδημία του Covid-19, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Κάτι που προοιωνίζει ότι θα ξεπεράσουμε τον ετήσιο στόχο για χορηγήσεις 4,9 δισ. ευρώ. 

Στο πρόσφατο πρόγραμμα για νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα («ΤΕΠΙΧ ΙΙ») το ποσοστό που προσέλκυσε η Τράπεζα επί των συνολικών αιτήσεων συμμετοχής ήταν 37%. 

Στη Βόρεια Ελλάδα, το προσεχές διάστημα θα εκταμιευθούν μέσω του προγράμματος προς μικρομεσαίους επιχειρηματίες 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 εκατ. αφορούν την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σημαντική είναι η ανταπόκριση για τα δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα οποία η ζήτηση ξεπέρασε την δυνατότητα του προγράμματος. 

Πέραν του κορωνοίου ποια είναι τα πλάνα σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; 
-Ανεξαρτήτως των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα ολοκληρωμένο μοντέλο τραπεζικής επιχειρήσεων, το Business Banking Plus. Βασικός στόχος της Τράπεζας είναι η κατανόηση όλου το συναλλακτικού κυκλώματος μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση και η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου της.
Έτσι, τα εξειδικευμένα στελέχη μας παρέχουν λύσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματία, όπως είναι η αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση των υποδομών και ο περιορισμός των εξόδων, βοηθώντας παράλληλα στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων.

Παρατηρείτε αυξανόμενη ζήτηση και στα δάνεια ιδιωτών;
-Μέχρι να εκδηλωθεί η πανδημία υπήρχε ζωηρή ζήτηση για δάνεια ιδιωτών, κυρίως στεγαστικά. Για αγορά ή για επισκευή κατοικιών, που προορίζονται, κυρίως, για εκμετάλλευση. Τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται η τάση αυτή επιστρέφει. Η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύψουν και πάλι. Μάλιστα, εφαρμόζει ένα απόλυτα προσωποποιημένο τρόπο τιμολόγησης δανείων προς ιδιώτες, αναγνωρίζοντας ότι κάθε πελάτης είναι μοναδικός, με δικές του παραμέτρους πιστωτικής συμπεριφοράς, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν. Έτσι δίνουμε  στον πελάτη την δυνατότητα να απολαμβάνει το κατάλληλο επιτόκιο και επομένως να συνδιαμορφώνει τους όρους του δανείου του. 

Ο αγροτικός τομέας παραμένει στις προτεραιότητες της τράπεζας Πειραιώς; 
-Για την Τράπεζα Πειραιώς η στήριξή του αγροτικού τομέα είναι στρατηγική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση μας στην αγροτική οικονομία είναι ολιστική, προς τους παραγωγούς, προς τα συλλογικά τους σχήματα, προς τις βιομηχανίες της αγροδιατροφής, προς τα κανάλια διανομής, πώλησης και εξαγωγών. Είναι εξαιρετική συγκυρία ότι αυτή την περίοδο υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης σημαντικών επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα σχέδια βελτίωσης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.