fbpx 150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις και πάνω από 15.000 αγρότες γεύονται το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Αυγούστου, 2015 - 11:00
ΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις και πάνω από 15.000 αγρότες γεύονται το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θρασύβουλος Τσελεντάκης, περιφερειακός διευθυντής Θράκης Τραπέζης Πειραιώς: «Ξεκλειδώνει» τα capital controls και με το εργόσημο πληρώνονται κανονικά οι εργάτες γης
Η συμβολαιακή γεωργία, ένας ευεργετικός θεσμός για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς, ξεκλειδώνει λειτουργίες ουσιαστικές, για να μπορέσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη δύσκολη εποχή  των capital controls  να πορευτούν έχοντας εξασφαλισμένη ρευστότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής κι όχι μόνο. Ο περιφερειακός διευθυντής Θράκης του Ομίλου Πειραιώς Θρασύβουλος Τσελεντάκης απαντά σε μια σειρά διαφωτιστικών ερωτήσεων που αφορούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι μπορούν να αισθανθούν τη προστατευτική ομπρέλα στην συνεργασία τους με τη Τράπεζα Πειραιώς.  

Πόσα χρόνια εφαρμόζεται ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας στην Τράπεζα Πειραιώς κ. Τσελεντάκη  και πως έχει βοηθήσει τον αγροτικό τομέα;
-Στα δύο χρόνια εφαρμογής του, το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, έχει βοηθήσει στην στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, με τα τοποθετημένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Περισσότεροι από 15.000 παραγωγοί και 150 εξωστρεφείς επιχειρήσεις με 1,2 δισ. ευρώ εξαγωγές – ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών - συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  

Ποια η συμβολή της συμβολαιακής γεωργίας-κτηνοτροφίας στην οικονομία μετά την επιβολή των capital controls;
-Ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος, ο οποίος εντάσσεται στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας παραλαμβάνει την «ειδική κάρτα», δηλαδή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του οποίου μπορεί να καλύπτει όλα τα έξοδα κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος του, από τη σπορά, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο και την καλλιέργεια μέχρι τα εργατικά στη φάση της συγκομιδής. Οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά μέσω της κάρτας. Η επιβολή των capital controls κατά τον τελευταίο μήνα είχε μπλοκάρει τις συναλλαγές και στον αγροτικό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε λύση στο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πέραν της  χρήσης της κάρτας συμβολαιακής γεωργίας για αγορές εφοδίων, οι παραγωγοί μπορούν να πληρώνουν με αυτή και τους εργάτες γης εκδίδοντας εργόσημα στα καταστήματά της. 

Τι προβλήματα  λύνει  ουσιαστικά  συμβολαιακή γεωργία-κτηνοτροφία, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως της ευθύνης σας;
-Η συμβολαιακή λύνει τα χέρια των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά από καίρια και χρόνια προβλήματα του αγροτικού τομέα, τα οποία αφορούν: στην περιορισμένη σύνδεση μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, στην έλλειψη συντονισμού των διαδικασιών στην αλυσίδα εμπορίας των προϊόντων, στην παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, στην έλλειψη δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ των παραγωγών και των επιχειρήσεων, στην έλλειψη της εξασφάλισης του παραγωγού ότι θα πουλήσει τα προϊόντα του και μάλιστα σε προκαθορισμένες τιμές που καλύπτουν σε κάθε περίπτωση το κόστος παραγωγής, καθώς και στη δυσκολία διαχείρισης του κόστους παραγωγής, ευθυγράμμισης της αλυσίδας και προγραμματισμού των εξαγωγών.

Ποιους καλύπτει το πρόγραμμα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι;
-Καλύπτει τόσο τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, με τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για τις πληρωμές της αξίας των προϊόντων των παραγωγών όσο και τους  αγρότες μέσω της κάρτας συμβολαιακής για την αγορά εφοδίων και καυσίμων.

Πώς «ξεκλειδώνει» τα capital controls ;
-Η  ειδική κάρτα συμβολαιακής γεωργίας ?κτηνοτροφίας «ξεκλειδώνει» τα capital controls  για περισσότερους από 15.000 αγρότες, καθώς γίνονται κανονικά οι συναλλαγές τους σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων και πληρώνονται κανονικά οι εργάτες γης με την πίστωση του εργόσημου μέσω λογαριασμού κατάθεσης.

Μπορείτε να μας αναλύσετε περισσότερο ποια είναι  η διαδικασία για την πληρωμή των εργατών γης με τα εργόσημα;
-Ειδικά για την πληρωμή των αμοιβών των εργατών γης, μέχρι πρότινος οι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αντλούν μετρητά μέσω της κάρτας. Τα capital controls, όμως, δημιούργησαν νέα δεδομένα στην αγορά με τους περιορισμούς στις αναλήψεις καρτών μέσω ΑΤΜ και έτσι δημιουργούνταν δυσλειτουργίες στην πληρωμή των εργατών γης. Η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε λύση, καθώς πλέον ο αγρότης μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα συμβολαιακής γεωργίας που διαθέτει και για την αγορά εργοσήμων στα καταστήματά της. Στη συνέχεια, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, ο οποίος το καταθέτει στον λογαριασμό του στην Τράπεζα και μπορεί να κάνει τις σχετικές αναλήψεις μετρητών. Παράλληλα, όσοι εργάτες γης δεν διαθέτουν καταθετικό λογαριασμό μπορούν να ανοίξουν τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για την εξόφληση των εργοσήμων.

Τι οφέλη επιτυγχάνονται απ’ αυτήν τη διαδικασία;
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πολλαπλά σημαντικά οφέλη: Ο αγρότης συνεχίζει την καλλιέργεια της γης του, καθώς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και μπορεί να βρει εργάτες που θα συλλέξουν το προϊόν του χωρίς να έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή τους. Ο αγρότης ωφελείται και φορολογικά, καθώς το εργόσημο αποτελεί δαπάνη η οποία εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Ο εργάτης γης πληρώνεται κανονικά, καθώς το μεροκάματό του μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, οπότε συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του. Ο εργάτης γης δεν περιορίζει τις ευκαιρίες απασχόλησής του μόνο σε όσους έχουν τα μετρητά για να τον πληρώσουν. Ο ΟΓΑ στο οποίο αποδίδεται το 10% του εργοσήμου, αυξάνει την εισπραξιμότητα των εισφορών του, βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα του».

Να λοιπόν που οι δικαιούχοι των προνομίων της συμβολαιακής γεωργίας μπορούν να κινηθούν λειτουργικά, αναπτύσσοντας την δράση τους κάτι που κάνει με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης της η Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύοντας στην πράξη  το ρόλο της δίπλα σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το κλείσιμο του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και των άλλων μεθοριακών σταθμών,  πλην Προμαχώνα,  ανέδειξε πάλι την έλλειψη ετοιμότητας των θεσμικών της περιοχής μας και της αδύναμης και ανοργάνωτης πίεσης στα