fbpx Ζήτημα επιβίωσης για την Εστίαση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ - ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ζήτημα επιβίωσης για την Εστίαση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Σωματείο Ζυθεστατόρων Ροδόπης και Καφετοπωλών Κομοτηνής

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν τα Σωματεία Ζυθεστατόρων Ροδόπης και Καφεποτοπωλών Κομοτηνής - παρέμβαση Επιμελητηρίου

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Προβλέπει έως και 100.000 λουκέτα επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Διονύσης Βοργιάς

Χωρίς τζίρο θα παραμείνει ο κλάδος της Εστίασης για όλο τον Μάιο, ενώ οι πρώτες διαρροές για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων από 1η Ιουνίου είναι δυσοίωνες για τους επαγγελματίες. Αυτό το διάστημα κρίνεται η επιβίωση του κλάδου, ιδίως σε περιοχές όπως η Κομοτηνή, που δεν έχει να περιμένει τουριστική κίνηση.

Σε κοινή γραμμή σωματεία Ροδόπης - Ξάνθης
Ευθύς μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, το πρωί της Τετάρτης, κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν τα Σωματεία: Ζυθεστιατόρων Νομού Ροδόπης, Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφερείας, Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης, Καφέ Μπαρ ΠΕ Ξάνθης. «Τα καταστήματα-επιχειρήσεις εστίασης και καφέ δύνανται να επαναλειτουργήσουν από 1η Ιουνίου 2020 με σφιχτά περιοριστικά μέτρα και υπέρογκα πρόστιμα σε περίπτωση παρατυπιών με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα Σωματεία ζητούν «γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου, όπως μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις ενοικίων και στήριξη των εργαζομένων τους από την Κεντρική Διοίκηση όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτά περιγράφονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων». Ειδάλλως, προειδοποιούν πως «τα καταστήματα αυτά είναι καταδικασμένα να κλείσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να μην ανοίξουν καν, με συνεπακόλουθο την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και μείωση των εσόδων του κράτους και των δήμων».

«Γενναίες αποφάσεις» ζητάει το Επιμελητήριο
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης ζητάει «γενναίες αποφάσεις και πολιτικές, για να μην αποτελέσει η επιχειρηματικότητα πάλι τον μεγάλο ‘ασθενή’». Ο κος Γραβάνης κάνει λόγο για «έναν ακόμη αγώνα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις», εξηγώντας πως τόσο το παρόν του αναγκαστικού λουκέτου, όσο και το μέλλον που θα δει τις επιχειρήσεις με μειωμένους τζίρους αλλά σωρευμένες υποχρεώσεις, δεν αποτελούν καλά σημάδια για το επιχειρείν. «Οι περιοριστικοί όροι λειτουργίας, η οικονομική εξάντληση και ο φόβος λόγω πανδημίας θα μειώσουν κατακόρυφα την κατανάλωση», σημειώνει.

Όσο για κλάδους όπως η Εστίαση εξηγεί πως «είναι καταδικασμένοι από την αρχή, καθώς θα χρειαστεί να λειτουργήσουν με το 30% της δυναμικότητας τους και με πολλές επιπρόσθετες επιβαρύνσεις». Ο πρόεδρος χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, πως «για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων». Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης θα καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στην κυβέρνηση.

Εν των μεταξύ, με λιτή ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΕΒΕΡ κι επαγγελματίας του κλάδου των καφέ-μπαρ Γιάννης Κιλτσίκης, υπογράμμισε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης και καφέ δείχνει ξεκάθαρα ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο».

Για χιλιάδες λουκέτα προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ
Σ’ έρευνά της η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε προ του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί για ακόμη και 100.000 λουκέτα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, δηλαδή επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 49 εργαζομένους και σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ αποτελούν «το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα».

Η έκτακτη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE, αποσκοπεί στην καταγραφή και εκτίμηση των επιπτώσεων και της συμπεριφοράς των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής: 7 στις 10 επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους, 7 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι η έλλειψη ρευστότητας, 1 στις 7 επιχειρήσεις (περίπου 100.000) ενδέχεται να κλείσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες.

«Μόλις τα τελευταία 2 χρόνια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει αργά αλλά σταθερά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας ήταν εντονότερες για αυτές. Το ξέσπασμα της πανδημίας έρχεται να δημιουργήσει μια νέα πολυ-επίπεδη κρίση οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπολογιστούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έρευνας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές