fbpx Ζ. Γαβριηλίδου: «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΤΟ Δ.Π.Θ. ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ζ. Γαβριηλίδου: «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΠΘ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ζωή Γαβριηλίδου

Στο τραπέζι η παράταση του εξαμήνου σε τμήματα με εργαστηριακά-πρακτικά μαθήματα

Διονύσης Βοργιάς

Στη νέα πραγματικότητα που επιτάσσει ο κορωνοϊός προσαρμόζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μέσω του «Χ» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου έκανε γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο έχει ανταποκριθεί άμεσα σε όλες τις κατευθύνεις του υπουργείου Παιδείας.

Τα θεωρητικά μαθήματα προπτυχιακών προγραμμάτων ξεκίνησαν κανονικά από Δευτέρα μέσω του Skype for Business «χωρίς προβλήματα» σύμφωνα με την αντιπρύτανη, με τους φοιτητές να ανταποκρίνονται στην παρακολούθηση και τους καθηγητές να έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ανταποκριθεί-εξοικειωθεί. Αντίστοιχα, μέσω ειδικής πλατφόρμας γίνονται τα μαθήματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγχρόνως, διατίθεται το εργαλείο του e-class, το οποίο υπάρχει ούτως ή άλλως και όταν γίνονται δια ζώσης οι παραδόσεις. Εκτίμησή της κας Γαβριηλίδου είναι ότι «ειδικά στα τμήματα που έχουν μόνο θεωρητικά μαθήματα, δεν θα ξεφύγουμε πολύ από το αρχικό χρονοδιάγραμμα», αλλά δεν κρύβει πως «ενδεχομένως, να έχουμε μία παράταση του εξαμήνου σε τμήματα με εργαστηριακά ή πρακτικά μαθήματα». Δεσμεύεται πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση δεν θα χαθεί εξάμηνο».

Ψυχολογική υποστήριξη εν μέσω κορωνοϊού
Συγχρόνως, το Δ.Π.Θ. συνεχίζει να παρέχει εργαλεία για τους φοιτητές του. Έτσι, η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους φοιτητές. Κατά την παρούσα συγκυρία της πανδημίας COVID-19, που έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με τους εξής τρόπους: στα τηλέφωνα 25310 39050 από τις 09:00- 03:00 μμ  μέσω Skype στην διεύθυνση: «Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Φοιτητών του Δ.Π.Θ»  ή να απευθυνθούν στο e-mail dosyp@duth.gr ή να πάρουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της ΔοΣυΠ  dosyp.duth.gr. Στα αιτήματα θα απαντούν η ομάδα συνεργατών που αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. «Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους φοιτητές, είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους», σχολίασε η αντιπρύτανης.

Τριγμοί στις εστίες
Πάντως, δεν κυλούν τα πάντα ομαλά, καθώς «εστία» συγκρούσεων έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα οι εστίες του ΔΠΘ. Αίτιο είναι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, κατόπιν οδηγίας του ΕΟΔΥ, να αδειάσουν από φοιτητές οι εστίες (από 25/03 έως 10/04). Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου, εξαιρούνται μόνο οι εξής κατηγορίες φοιτητών: ορφανοί από δύο γονείς που αποδεδειγμένα δεν έχουν κάπου να μείνουν, αλλοδαποί που δεν μπορούν να γυρίσουν στο μέρος τους, φοιτητές Εράσμους. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν βεβαιωμένες τέσσερις στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης και μία στην Κομοτηνή. Θα βρεθούν δωρεάν καταλύματα σε ξενοδοχεία.

Ωστόσο, φοιτητές-διαμένοντας στις εστίες της Κομοτηνής αντιδρούν στην απόφαση. Σε ανάρτησή της η συλλογικότητα Contra Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής αναφέρει: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχει κόσμος που δεν έχει που να πάει ενώ ο πρύτανης είχε δεσμευτεί προς το σύλλογο μας πως θα βρει λύση». 

Το ΔΠΘ είχε στείλει σχετικό έγγραφο προς το υπουργείο Παιδείας, με το οποίο μετέφερε τα επιχειρήματα των φοιτητών που ήθελαν να παραμείνουν σε μία περιοχή δίχως επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο φαίνεται ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως η αναστολή λειτουργίας των δια ζώσης μαθημάτων, όπως και της λειτουργίας σιτίσεων και εστιών, έφερε νομοτελειακά και το «πάγωμα» της φοιτητικής συγκοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ