fbpx Το Υπουργείο θα αποφασίσει τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Ν. Σιδηροχώρι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΟΜΟΦΩΝΟ «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Υπουργείο θα αποφασίσει τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Ν. Σιδηροχώρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης
Μαίρη Κοσμίδου
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Λύκειο

Εγκρίθηκε η πρόταση της Διευθύντριας ΔΔΕ Ροδόπης Μ. Κοσμίδου από το Δημοτικό Συμβούλιο

Διονύσης Βοργιάς

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η ίδρυση Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Νέο Σιδηροχώρι. Προηγήθηκε σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κατόπιν αιτήματος και πρωτοβουλίας της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Μαίρης Κοσμίδου.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται να αποφασίσει τη λειτουργία του. Πάντως, μέχρι στιγμής πανελλαδικά, ελάχιστα είναι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία που λειτουργούν κι εξ αυτών κανένα σε χωριό της επαρχίας.

Δεν καταργείται το Γενικό Γυμνάσιο του χωριού
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ξεκαθάρισε πως χρειάζεται να προηγηθεί σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ενώ ισχυρίστηκε πως η ίδρυσή του δεν σημαίνει κατάργηση του υπάρχοντος Γενικού Γυμνασίου Νέου Σιδηροχωρίου, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά σε μαθητές.

Επομένως, εάν μελλοντικά το Γυμνάσιο κλείσει, αφέθηκε να εννοηθεί, αυτό θα είναι λόγω εκροής μαθητών προς την πόλη, κι όχι λόγω ίδρυσης Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου. Ο δήμαρχος σημείωσε πως οι δύο εκπαιδευτικές δομές μπορούν να συστεγαστούν στο πρόσφατα ανακαινισθέν Γυμνάσιο Ν. Σιδηροχωρίου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη ομόφωνα, κατόπιν συζήτησης.

Μ. Κοσμίδου: Γι’ αυτό προτάθηκε το Νέο Σιδηροχώρι
Τους λόγους που προτάθηκε το Νέο Σιδηροχώρι ως έδρα του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου έκανε γνωστούς στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου.

Ως προς το κτιριακό, πληροφόρησε πως η σχολική μονάδα είναι προσφάτως ανακαινισθείσα και σε «άψογη κατάσταση». Δεν έκρυψε την ανησυχία της, διότι «το Γυμνάσιο Νέου Σιδηροχωρίου έχει φθίνουσα πορεία ως προς τον μαθητικό πληθυσμό», γι’ αυτό εξέφρασε αισιοδοξία πως μία νέα εκπαιδευτική δομή θα κρατήσει τους μαθητές στο χωριό, θα φέρει νέους από την πόλη κι από γειτονικές περιοχές. 

«Το Νέο Σιδηροχώρι δεν απέχει πολύ από την Κομοτηνή. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν αρκετά χιλιόμετρα για να μεταβούν στα αντίστοιχα σχολεία», είπε, ενώ για το λόγο που δεν προτάθηκε η Κομοτηνή να στεγάσει τη νέα δομή, απάντησε πως «στην Κομοτηνή δεν έχουμε σχολικά κτίρια που να μπορούν να διατεθούν», καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν σχέδια μεν, αλλά όχι έργα, κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων στην πρωτεύουσα του νομού.

Την ίδια ώρα, όμως σύμφωνα με την κα Κοσμίδου, οι μαθητές του Ν. Ροδόπης αξίζουν και την επιλογή ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου. Ως προς το πρόγραμμα σπουδών, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα του γενικού προγράμματος σπουδών κι επιπλέον μαθήματα στις εξής κατευθύνσεις: α) Εικαστικών τεχνών, β) χορού, γ) θεάτρου-κινηματογράφου.

Στην επιστολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρονται αναλυτικά και οι λόγοι που συνηγορούν στην ίδρυση ενός Καλλιτεχνικού Σχολείου στον Δήμο Κομοτηνής, που μεταξύ άλλων είναι η ύπαρξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ το οποίο θα ενδυναμώσει τους διδάσκοντες, του Μουσικού Σχολείου, των σχολών χορού που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και του Μεγάρου Μουσικής.
 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;