fbpx Υποτονικό το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Υποτονικό το «σαφάρι» αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
Φοιτητές
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η μεγάλη πλειοψηφία πρωτοετών φοιτητών αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για το πως θα λειτουργήσουν τα τμήματα του Δ.Π.Θ.

Διονύσης Βοργιάς

Πως τα πρακτικά μαθήματα (έως 30 μαθητών) και τα θεωρητικά μαθήματα (έως 50 μαθητών) θα γίνονται δια ζώσης, ενώ τα υπόλοιπα εξ αποστάσεως έχει κάνει γνωστό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο καθεστώς λειτουργίας των Πανεπιστημίων το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύουν στην Κομοτηνή έχουν μόνο θεωρητικά μαθήματα, ενώ μάλιστα αρκετά εξ αυτών συνηθίζουν να πραγματοποιούν διαλέξεις με περισσότερους από 50 φοιτητές ανά αίθουσα. Και μπορεί το Δ.Π.Θ. να εισηγείται προς τα Τμήματα να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το -50, προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν για δια ζώσης διδασκαλία στην πόλη, ωστόσο η πραγματικότητα των οικογενειών πρωτοετών φοιτητών είναι γεμάτη αβεβαιότητα.

Έτσι, οι περισσότερες οικογένειες πρωτοετών φοιτητών περιμένουν να δουν οριστικά το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία των Τμημάτων και μετά να νοικιάσουν ένα σπίτι.  Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του μεσίτη Γιώργου Γκαγκά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: «αυτή τη στιγμή έχουμε μία πάρα πολύ χαμηλή ζήτηση», κάτι που αποδίδει στο ότι «ο κόσμος απλά δεν γνωρίζει τι θα γίνει ακριβώς με τα Πανεπιστήμια, γιατί καθημερινά βγαίνουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει». Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περισσότεροι (πρωτοετείς φοιτητές) δεν έχουν έρθει καν στην Κομοτηνή. 

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά». Λίγο πιο αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο μεσίτης Πέτρος Ζωγράφου, ο οποίος παρατήρησε μεν κινητικότητα οικογενειών πρωτοετών φοιτητών στην πόλη από την Παρασκευή κιόλας, αλλά όπως εξήγησε «έχει έρθει κόσμος, αλλά όχι όπως τις άλλες χρονιές». Κι εκείνος αποδίδει τη μειωμένη κίνηση στην «ανασφάλεια λόγω κορωνοϊού, εάν θα ανοίξουν οι σχολές». 

Ο κος Ζωγράφου έθιξε ξανά το ζήτημα της παραμεσιτείας που αποτελεί μεγάλο ‘πονοκέφαλο’ των νόμιμα ασκούντων το επάγγελμα.

«Φρένο» στα ενοίκια
Εν τω μεταξύ, η μειωμένη μέχρι στιγμής ζήτηση, σε συνδυασμό και με την ανασφάλεια ιδιοκτητών ακινήτων που δεν θέλουν να μην μείνουν με τα κλειδιά στο χέρι μετά το πέρας και του Σεπτεμβρίου, έχουν συντελέσει ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των ενοικίων στην πόλη. Με ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» δεν καταγράφει μείωση αλλά «φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις ενοικίων που παρατηρήθηκαν πέρσι στη φετινή αγορά των φοιτητικών κατοικιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας εκτιμητών Geoaxis, η φετινή αύξηση των ενοικίων σε έξι φοιτητουπόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος και Κομοτηνή) δεν ξεπερνάει το 2,3% σε ετήσια βάση, όταν το 2019 η αντίστοιχη ετήσια άνοδος είχε αγγίξει το 9,3%. 

«Μια βασική εξέλιξη της φετινής χρονιάς είναι και η ‘αποκαθήλωση’ της Κομοτηνής ως ακριβότερης (με βάση το ύψος του ενοικίου ανά τ.μ.) πόλης για ενοικίαση κατοικιών από φοιτητές. Η έλλειψη ακινήτων στην πόλη της Θράκης είχε αυξήσει σημαντικά τα ενοίκια τα προηγούμενα χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και την Αθήνα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Πάντως, άνθρωποι της αγοράς της Κομοτηνής δεν κάνουν λόγο απλώς για «φρένο» στα ενοίκια, αντιθέτως παρατηρούν μείωσή τους. Όπως κι αν έχει, οι τιμές αναμένεται να πέσουν το επόμενο διάστημα, ιδίως εάν η ζήτηση παραμένει χαμηλή και η προσφορά ακινήτων υψηλή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.