fbpx Υποσχέσεις και πράξεις για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2017 - 10:39
ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Υποσχέσεις και πράξεις για τη μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλάν Κογιού
Έργα

Οι υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, χάνονταν κάπου ανάμεσα σε επιδόματα, προγράμματα και τραπεζικά δάνεια


Τι απαιτείται από δω και πέρα ώστε τα 100 στρέμματα χωραφιών να γίνουν οικισμός


Απογραφή του 2012 έδειξε ότι 250 οικογένειες διαβιούν στο τέρμα Αδριανουπόλεως, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μετεγκατάσταση Αλάν Κογιού. Υποσχέσεις και πράξεις συνθέτουν την υπόθεση μετεγκατάστασης του οικισμού τέρμα Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή. Και μπορεί η υπόθεση να ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την δολοφονία ενός 6χρονου, με φερόμενο ως δράστη έναν 15χρονο, αμφότεροι κάτοικοι της συνοικίας αυτής, όμως δεν είναι διόλου καινούργια. Αν ρωτήσεις τους ηλικιωμένους κατοίκους του οικισμού θυμούνται διαχρονικά τους πολιτικούς, βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους, να τους υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με τις υποσχέσεις όμως να χάνονται κάπου ανάμεσα σε επιδόματα, προγράμματα και τραπεζικά δάνεια, όσα λανθασμένα επενδύθηκαν τόσα χρόνια στον οικισμό, συντηρώντας μία τριτοκοσμική κατάσταση. 


ΜΙΑ «ΒΑΛΤΩΜΕΝΗ» ΥΠΟΘΕΣΗ
Παραλαμβάνοντας μια υπόθεση, στην κυριολεξία, «βαλτωμένη», ο σημερινός δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης άνοιξε ξανά τον φάκελο της μετεγκατάστασης και έκανε όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. 


Ξεμπλοκάρει αρχικά το θέμα του γενικού πολεοδομικού. Οριοθετείται και παίρνει ΦΕΚ η χωροθέτηση του χώρου μετεγκατάστασης. Επίσης η δημοτική αρχή επιδιώκει να λύσει το θέμα της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει μια ομάδα ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής προς απαλλοτρίωση. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με την απαλλοτρίωση στα ακίνητά τους και ζητούσαν να ακυρωθεί η όλη διαδικασία. Για το σκοπό αυτό είχαν προσφύγει δικαστικά φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Όμως ο Δήμος Κομοτηνής έγκαιρα πρόλαβε και κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ποσό που απαιτούνταν για την απαλλοτρίωση, ποσό, που ανέρχεται σε 820.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως τόνιζε ο Γιώργος Πετρίδης, «κάποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι και έχουν πάρει ήδη τις αποζημιώσεις. Όσο για τους υπόλοιπους, μετά από μια περιπέτεια αρκετών χρόνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από 10-11 αναβολές στην εκδίκαση του θέματος, πλέον έχουμε φτάσει στο τέλος του αγώνα αυτού και ασφαλείς πληροφορίες μας λένε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία». Το πράσινο φως για την απαλλοτρίωση της έκτασης, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί νέος οικισμός Ρομά στην Κομοτηνή και να γίνει η μετεγκατάσταση εκεί των κατοίκων του οικισμού τέρμα Αδριανουπόλεως, θα δοθεί τον Οκτώβριο του 2014 από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ακυρώνεται η απαλλοτρίωση και απορρίπτεται η αναίρεση των κατοίκων. Το 2015 ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση με την έκδοση της οριστικής τιμής μονάδος των προς απαλλοτρίωση οικοπέδων, με τον Δήμο Κομοτηνής να καταθέτει άλλες 90.000 ευρώ σε δικαιούχους. 


Το 2016 ο Δήμος Κομοτηνής θα εντάξει στο τεχνικό του πρόγραμμα την προκήρυξη των μελετών, που απαιτούνται για το νέο οικισμό, δηλαδή πολεοδομική και χωροταξική, προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξή τους. Θα τον προλάβουν όμως οι εξελίξεις «τον Αύγουστο του 2016 με νόμο του Σπίρτζη, όπως παντού, μπλόκαραν τα θέματα μελετών έργων κτλ» θα μας πει ο δήμαρχος.


Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017 ο Δήμος Κομοτηνής θα εντάξει εκ νέου τις παραπάνω μελέτες. «Έχουμε τα χρήματα για να προκηρύξουμε τις μελέτες, από πόρους του Δήμου», μας ενημερώνει ο κ. Πετρίδης και προσθέτει «αυτά όλα που λέμε είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε. Είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι η μετεγκατάσταση δεν γίνεται σε 2 με 3 χρόνια. Είναι μια τεράστια διαδικασία. Όταν ολοκληρωθούν και αυτές οι μελέτες και βγει το τοπικό ρυμοτομικό, το δεύτερο ΦΕΚ που χρειάζεται  στην περίπτωσή μας, στη συνέχεια η ΔΕΥΑΚ και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου  θα κάνουν τις μελέτες για τα έργα  υποδομής στον καινούργιο οικισμό και θα δημοπρατηθούν τα έργα για να πάρει μορφή, δηλαδή τα 100 στρέμματα χωραφιών να γίνουν οικισμός». 


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ;
Ποιος όμως θα αναλάβει να χτίσει τα σπίτια όπου θα μετακομίσουν οι κάτοικοι του σημερινού Αλάν Κογιού; «Σε συνεννόηση με το κεντρικό κράτος - γιατί αυτό υπερβαίνει το Δήμο - θα συνεννοηθούμε για το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης, δηλαδή θα χτίσει το κράτος σπίτια για αυτούς; Θα εκχωρήσει στο Δήμο χρήματα ή θα βρει ο Δήμος χρήματα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα να χτίσει αυτός και να τα εκχωρήσει;», εύλογα τα ερωτήματα του δημάρχου. Ο χρόνος έναρξης της κατασκευής φυσικά ακόμα δε μπορεί να προσδιοριστεί και μάλιστα ο δήμαρχος φρόντισε να το καταστήσει ξεκάθαρο. 


«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΙΟΥ
Απάντηση στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα του δημάρχου Κομοτηνής δίνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Θεανώς Φωτίου. Η ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου με τις Περιφέρειες, όπου παρουσιάστηκε από την υπουργό η νεοσυσταθείσα Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Η κ. Φωτίου εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά μέσω συνεκτικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία και η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών/καταυλισμών Ρομά σε τρεις κατηγορίες:


1. «Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές» σε περίπου 74 καταυλισμούς.
2. «Μικτοί καταυλισμοί» με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και με τη συνύπαρξη σπιτιών και πρόχειρων καταλυμάτων σε περίπου 180 περιοχές.
3. «Γειτονιές» οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού σε περίπου 117 οικισμούς.
Το σύνολο του πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα.
Προτεραιότητα θα δοθεί στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας όπως δεσμεύτηκε η υπουργός, για τη χρηματοδότηση τους και με κρατικά κονδύλια, για όσες περιφέρειες-δήμους έχουν ώριμα έργα βάσει των κριτηρίων που παρουσιάστηκαν.
Μήπως ήρθε η ώρα οι τοπικοί μας άρχοντες να «τρέξουν» την υπόθεση της μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού;
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ