fbpx Υποψήφιοι πανελλαδικών: Ακολουθήστε την καρδιά σας στην επιλογή σχολής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 3 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Υποψήφιοι πανελλαδικών: Ακολουθήστε την καρδιά σας στην επιλογή σχολής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής

Ημερίδα με σημαντικά μηνύματα προς γονείς και εκπαιδευτικούς διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Τα τελευταία χρόνια, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την μελλοντική επαγγελματική επιτυχία των εφήβων καθώς η επαγγελματική πορεία αναγνωρίζεται πλέον ως καθοριστικός παράγοντας για την προσωπική ισορροπία και ευτυχία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο άγχος στους εφήβους με αποτέλεσμα να μειώνει την κριτική τους ικανότητα. 

Ο Τάσος Σαρρής εκπαιδευτικός-φιλόλογος και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και η Γλυκερία Καλαμάτα ψυχολόγος κλήθηκαν ως ομιλητές σε εκδήλωση σχετικού περιεχομένου που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να δώσουν συμβουλές προς μαθητές-υποψηφίους και γονείς, ώστε να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων και - κατόπιν - επιλογής σχολής. 

ΑΝ. ΣΑΡΡΗΣ: "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑ"
Ο Αναστάσιος Σαρρής μίλησε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και εστίασε σε όσα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση από μόνοι τους οι μαθητές. Πλέον οι μαθητές μέσα από το ίντερνετ έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες, όπως προγράμματα σπουδών σχολών, βάσεις κλπ, γι' αυτό ο εκπαιδευτικός εστίασε σε παράγοντες που κατά την άποψή του οδηγούν στην επιτυχία, όπως η επιμονή, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι μαθητές την αποτυχία, η πίστη σε έναν στόχο, η προσήλωση σε αυτόν παρά τις όποιες δυσκολίες. 

Συμβούλεψε κατόπιν τους υποψηφίους να επιλέξουν σχολή με βάση αυτό που 'προστάζει' η καρδιά τους: "Οι τρεις μήνες που απομένουν είναι πολύ σημαντικοί για να γίνουν οι ορθές επαναλήψεις και οι μαθητές να προβούν στην απαραίτητη διερεύνηση των σχολών στο μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας τις σπουδές που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία. 

Εγώ συμβουλεύω τους μαθητές να επιλέξουν αυτό που θα τους κάνει να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι. Να επιλέξουν αυτό που κάνει την καρδιά τους να χτυπά πιο δυνατά, κι όχι αυτό που επιθυμούν οι γονείς ή κάποιοι άλλοι". Ενθάρρυνε μάλιστα τους μαθητές να διερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και τις ανάγκες τους, ώστε η επιλογή τους να είναι η σωστή.

Απευθύνθηκε και προς τους γονείς, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κάνουν αυτοί την επιλογή, αντί των παιδιών τους: "Οι γονείς είναι πολλές φορές περισσότερο αγχωμένοι από τα παιδιά και μεταγγίζουν αυτό το άγχος πολλές φορές στον μαθητή, με αποτέλεσμα τα απωθημένα τους να προβάλλονται πολλές φορές στους μαθητές". 
Καταληκτικά, κάλεσε τους μαθητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην τελική ευθεία των πανελλαδικών.

ΓΛ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: "ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ"
Ψυχραιμία και όχι άγχος, συνέστησε η Γλυκερία Καλαμάτα για να αναδείξει ότι πολλές φορές οι γονείς είναι αυτοί που μεταδίδουν το άγχος στα παιδιά τους. Η ίδια κάλεσε τους μαθητές "να βάλουν προτεραιότητες, δηλαδή να δουν τί είναι σημαντικό και τί λιγότερο σημαντικό και να επικεντρωθούν πρώτα στα πιο σημαντικά. Πρέπει να βάζουν στόχους σε μικρά-μικρά βήματα. Αν ανεβαίνεις ένα σκαλοπάτι την φορά, είναι πιο εύκολο από το να προσπαθήσεις να πηδήξεις για να φτάσεις στην κορυφή".

Ηχηρό ήταν το μήνυμά της και προς τους γονείς, τους οποίους κάλεσε να βοηθήσουν τα παιδιά κι όχι να τα 'φορτώνουν' με άγχος: "Να μην αγχώνονται τόσο και να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν τελειώνουν όλα στις εξετάσεις, ότι υπάρχουν άλλα σημαντικά πράγματα στην ζωή. 

Δεν εξαρτάται το μέλλον τους μόνο από μία εξέταση. Τα παιδιά θεωρούν ότι οι πανελλαδικές είναι το πιο σημαντικό γεγονός που θα συμβεί στη ζωή τους, κι αυτό είναι μεγάλο λάθος. 

Αργότερα θα το καταλάβουν, επειδή όμως σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να δουν παρακάτω, οι γονείς που είναι πιο έμπειροι είναι αυτοί που θα πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταφέρνουν να μας αποπροσανατολίζουν διαρκώς με τις παρεμβάσεις, τις ενέργειες και τις ευθύνες τους γενικότερα στο νομό μας, η κάποια πράγματα αποσιωπούνται για άλλους λόγους, η ενδεχομένως να επικρατεί η λ