fbpx Υπό κατασκευή η θεά Νίκη δια χειρός του Άγγελου Γεωργίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ «ΑΘΗΝΙΩΝ»

Υπό κατασκευή η θεά Νίκη δια χειρός του Άγγελου Γεωργίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Καλλιτεχνών Αθηνίων
Άγγελος Γεωργίου

Ο καλλιτέχνης φτιάχνει την δική του εκδοχή στο ιστορικό άγαλμα της Νίκης

Άγγελος Γεωργίου: «Ο στόχος μας είναι να το εκθέσουμε τελειοποιημένο στον αύλειο χώρο της Παπαδριέλλειου πινακοθήκης»

Θανάσης Φανφάνης

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό αγνώστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής που βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών στην Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη Θεά Νίκη, από το 1884 διαχέει το φως του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο Μουσείου του Λούβρου.

Την δική του εκδοχή κατασκευάζει στο εργαστήριο του συλλόγου καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» ο καλλιτέχνης και ζωγράφος Άγγελος Γεωργίου. «Όλα ξεκίνησαν όταν ανακάλυψα το υλικό YTONG», μάς αποκαλύπτει. Το YTONG είναι ένα σύγχρονο οικοδομικό υλικό που είναι σαν αφρώδες τσιμέντο και χρησιμοποιείται στην τοιχοποιία των σύγχρονων σπιτιών. Αυτό το υλικό με αιχμηρά αντικείμενα μπορείς εύκολα να το διαμορφώσεις. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε να σμιλεύει την εικόνα που είχε στο μυαλό του και δεν ήταν άλλη από την Νίκη. «Ξεκίνησα να το κατασκευάζω στις 18 Ιουνίου και από εκείνη την ημέρα μέχρι και σήμερα δεν το έχω αφήσει, κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ είναι η μόνη μου ασχολία, ξεσπάω σε αυτό το υλικό, βρίσκομαι σε έκταση».

Το κεφάλι και το αριστερό χέρι του αυθεντικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης δεν βρέθηκαν ποτέ. Αλλά ο διακαής πόθος του καλλιτέχνη κ. Γεωργίου ήταν να δει το δυναμικό άγαλμα της θεάς Νίκης ολοκληρωμένο. Γι’ αυτό πρόσθεσε τα μέλη που έλειπαν σαν προσωπική πινελιά στην δική του πτυχή. Το άγαλμα έχει ύψος 220 εκατοστά και όταν ολοκληρωθεί θα ζυγίζει περίπου 150-200 κιλά.

«Αυτή τη στιγμή είμαι έτοιμος να ξεκινήσω να κατασκευάζω τον δεξί καρπό του αγάλματος που θα κρατάει στεφάνι καθώς και τα φτερά», ενημερώνει τον «Χ» ο καλλιτέχνης. Στο τέλος θα μπουν τα στεγνωτικά, οι κόλες και οι ρητίνες. «Ο στόχος μας είναι να το εκθέσουμε τελειοποιημένο στον αύλειο χώρο της Παπαδριέλλειου πινακοθήκης όπου στεγάζεται και ο σύλλογος καλλιτεχνών μέχρι τα μέσα Ιουνίου που γίνονται οι γιορτές των εργαστηρίων», αναφέρει.

«Αυτό το έργο, όπως και όλα τα προηγούμενα που έχουμε κάνει σαν σύλλογος, έχουν αυτόν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα», σεβόμενοι την γενναία παραχώρηση που τους έγινε από την ΔΚΕΠΠΑΚ στο κτίριο της Παπαδριέλλειου πινακοθήκης που στεγάζουν τον σύλλογο.

 «Είναι ένα κτίριο, πραγματικό στολίδι για την πόλη το οποίο φροντίζουμε να το γεμίζουμε νέα τμήματα και νέες δημιουργίες ώστε να μυούμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στον όμορφο ταξίδι της τέχνης και των εικαστικών», προσθέτει ο πρόεδρος του συλλόγου Άρης Ασσαριωτάκης. Ο σύλλογος Αθηνίων δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 1995 κλείνοντας φέτος τα 24 χρόνια ζωής δρώντας σαν φάρος πολιτισμού.

Τον σύλλογο μπορεί να τον επισκεφθεί ο καθένας για να τον δει είτε σαν εκθεσιακό χώρο είτε για να συμμετάσχει στα τμήματα εργαστηρίων που διαθέτει όπως του σχεδίου και της ζωγραφικής (παίδων και ενηλίκων), της αγιογραφίας, φωτογραφίας, κεραμικής (παίδων και ενηλίκων), βιτρό, προσωπογραφίας, ξυλογλυπτικής, μεταλλογλυπτικής, κηροπλαστικής, πλεκτικής, χαλκογραφίας όπου διδάσκουν οι: Παρή Μαρτίνη, Θέμης Σταθόπουλος, Βίκη Γκάζη, Δώρα Τσιλιγκίρη, Τάνια Πούλκου. Αναστασία Κοσουτζή, Μάκης Ζουμπούλης, Άρης Ασσαριωτάκης, Βιβή Βαρβατσούλη, Σταματία Καπουνιαρίδου, Συμεών Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χατζηπέτρου, Γιάννης Τσιτσώνης και Μαρία Κεραμέα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε