fbpx Το υπαίθριο masterchef των Ελευθερίων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Το υπαίθριο masterchef των Ελευθερίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
ΔΙΕΚ Κομοτηνής
Φαγητό
Ελευθέρια Θράκης

Με αφορμή την 9η Μαΐου - ημέρα της Ευρώπης - πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γαστρονομίας ευρωπαϊκών γεύσεων στην πλατεία Ειρήνης

Διονύσης Βοργιάς

Ένα υπαίθριο masterchef είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να δοκιμάσουν, όλοι όσοι βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου στην πλατεία Ειρήνης. Εκεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των Ελευθερίων, πραγματοποιήθηκε ένα φεστιβάλ γεύσεων. Πιο αναλυτικά, με αφορμή την 9η Μαΐου − ημέρα της Ευρώπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης" του τομέα "Τουρισμού - Μεταφορών", με την συνεργασία και των νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών πραγματοποίησαν για δεύτερη χρονιά φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο "Ευρωμαγειρεύοντας: Γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας". Έτσι εμείς είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη, δια χειρός των 40 σπουδαστών του ΙΕΚ και των καθηγητών-σεφ τους!


ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην πλατεία βρέθηκαν, για να συμμετάσχουν στη δράση και τις λοιπές υπαίθριες δραστηριότητες, τα 2ο, 9ο, 12ο νηπιαγωγεία Κομοτηνής, 7ο δημοτικό Κομοτηνής, διαπολιτισμικό δημοτικό Σαπών, ΓΕΛ Σουφλίου, μας ενημερώνει η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου που χαρακτηρίζει την εκδήλωση ως "γιορτή γεύσεων και γιορτή νέων", και συνεχίζει: "σήμερα τέτοιες εκδηλώσεις και γιορτές γίνονται σε όλη την Ευρώπη, για να αναλογιστούμε τα βήματα που έχει κάνει η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια.

Ήταν 9 Μαΐου (1950) άλλωστε όταν - μέσα από τη διακήρυξη Σουμάν - ξεκίνησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν κι αφορμή να δούμε τί έχουμε πετύχει και πού πάμε (σ.σ. ως Ε.Ε.) σε μία δύσκολη καμπή για την Ε.Ε. Όμως, αυτό που πάντα λέμε στην επαφή μας με τους πολίτες, πως ακόμη και σε αυτή την καμπή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε μία πολύ μακρά περίοδο ειρήνης, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο για την Ευρώπη που βγήκε από δύο Παγκόσμιους Πολέμους". Το μήνυμά της είναι πως "μόνο μέσα από την Ευρώπη των πολιτών της η Ευρώπη μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή".


ΕΝΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟ MASTERCHEF
Σεφ και καθηγήτρια στο Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής η Έφη Δούπα, μας ενημερώνει για τη δράση και τί λιχουδιές μαγείρεψαν μαθητευόμενοι και σεφ: "Οι σπουδαστές μας έδειξαν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ώστε να κάνουν παρασκευές που δεν γνώριζαν γιατί δεν ήταν μέσα στη γαστρονομική τους παλέτα ούτε στην ελληνική κουζίνα.

Φροντίσαμε να έχουμε γεύσεις που δεν έχουμε συνηθίσει στα μαγαζιά της Κομοτηνής, όπως κρύα σούπα γκασπάτσιο, σούπα χωριάτικης σαλάτας, παέγια θαλασσινών που φτιάχνουν σε Πορτογαλία και Ισπανία, φαρφάλε και πανακότα με γλυκό κυδώνι από την Ιταλία, σολομό από τη Νορβηγία, μπρουσκέτες σπαραγγιών από τη Γαλλία, και συνταγές από πολλές χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή δημιουργήσαμε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων, με αφορμή την 9η Μαΐου που είναι η μέρα της Ευρώπης, γιατί γεύση και μουσική ενώνει όλους τους ανθρώπους".

Η ίδια ευχαρίστησε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με το οποίο πραγματοποίησαν αντίστοιχη δράση και τέτοια εποχή πέρσι και χάρηκε που είδε τα πιάτα να γίνονται ανάρπαστα!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ