fbpx Υγειονομική και οικονομική κρίση χτυπούν τη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Υγειονομική και οικονομική κρίση χτυπούν τη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
Ανέστης Βαφειάδης

Κατέβασε ρολά για δεύτερη φορά η Εστίαση - από Δευτέρα «φρένο» στις μετακινήσεις εκτός νομού - Αρνητικό κλίμα στο «ασθμαίνον» λιανεμπόριο

Αν. Βαφειάδης: «Δεν θέλω να ξανακούσω από υπουργό, ότι όλοι καλούμαστε να πληρώνουμε το μάρμαρο. Το πληρώνουν μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοί του»

Διονύσης Βοργιάς

Μνήμες Μαρτίου «ξύπνησαν» στη Ροδόπη, από τις 00:30 της Παρασκευής 30/10. Τα νέα μέτρα ιδιότυπου περιορισμού που εφαρμόζονται πλέον στο νομό μας, μπορεί να μην αποτελούν ευθεία εφαρμογή της καραντίνας της άνοιξης, πλην όμως δείχνουν ότι η περιοχή μας δοκιμάζεται πολύ σοβαρά υγειονομικά και οικονομικά.

Στην ΠΕ Ροδόπης ισχύουν πλέον τα πιο αυστηρά μέτρα «επιπέδου 4 - αυξημένου κινδύνου», που μεταξύ πολλών:

Πρώτον, έβαλαν λουκέτο εστίαση (εκτός από takeaway και delivery), γυμναστήρια και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Δεύτερον, από Δευτέρα 2/11 απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός ΠΕ Ροδόπης (εκτός από λόγους υγείας κι εργασίας).

Τρίτον, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις και περιορίζονται οι θρησκευτικές συναθροίσεις σε χώρους λατρείας.

Εκτός των τα παραπάνω, παραμένουν σε ισχύ:

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από 00:30 έως 05:00.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Όλα τα μέτρα μπορείτε να τα βρείτε στον «Χ» της Παρασκευής ή στο xronos.gr.

Η πόλη αδειάζει - η ανασφάλεια μεγαλώνει
Η ιδιότυπη αυτοψία στις 00:30 της Παρασκευής 30/10 στην πλατεία Ειρήνης, αποτυπώνει αποκαρδιωτικές εικόνες. Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων εστίασης μαζεύουν τις καρέκλες και οι επαγγελματίες βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους, δίχως όμως να γνωρίζουν πότε η κλειδαριά θα ανοίξει ξανά για κανονική λειτουργία. Η πλατεία είναι άδεια, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τις αφίσες του Δήμου να δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα μέσα ( ; ) μίας πανδημίας.

Το πρωινό φως βρίσκει κλειστά και τα πρακτορεία και τα γυμναστήρια της πόλης. Το λιανεμπόριο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, ωστόσο το κλίμα που υπάρχει στον πόλη μόνο εμπορικές συναλλαγές δεν ευνοεί. Η κίνηση που καταγράφουν οι έμποροι της Κομοτηνής την Παρασκευή είναι αισθητά μειωμένη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μηδενική. Ο κόσμος κρατάει χρήματα στην τσέπη, όσα του έχουν απομείνει, φοβούμενος τα ακόμη δυσκολότερα.

Τα σχολεία άνοιξαν κανονικά τις πόρτες τους για δια ζώσης λειτουργία, πλην όμως ο κατάλογος των σχολικών μονάδων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αλλά και των κατά τόπους σχολικών τμημάτων, αυξάνεται καθημερινά.

Οι τελευταίοι φοιτητές εσπευσμένα μαζεύουν τα πράγματά τους κι αποχωρούν από την Κομοτηνή, κίνηση που ενδέχεται να επιβαρύνει επιδημιολογικά κι άλλες περιοχές της χώρας μας.

Η πόλη της Κομοτηνής δοκιμάζεται επιδημιολογικά και οικονομικά και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουμε στην κανονική ροή της καθημερινότητας.

Ποιός θα πληρώσει τα σπασμένα;
«Δεν θέλω να ξανακούσω από υπουργό, ότι όλοι καλούμαστε να πληρώνουμε το μάρμαρο. Το πληρώνουν μόνο ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοί του. Κανένας άλλος δεν έχασε ούτε ένα ευρώ, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί των εξελίξεων στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ανέστης Βαφειάδης, απαντώντας εν πολλοίς στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή».

Ο κος Βαφειάδης βλέπει νέες προκλήσεις να ορθώνονται μπροστά στους επιχειρηματίες και δηλώνει: «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό το ιδιότυπο lockdown σε εστίαση, γυμναστήρια και πρακτορεία, γιατί μόνο εκεί έχουμε lockdown, να μην γελιόμαστε να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Φυσικά και τα εμπορικά μαγαζιά, παρόλο που είναι ανοιχτά, οι τζίροι τους θα παραμείνουν μηδενικοί». Ελπίζει να υπάρξει ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων, με δίκαιη όμως κατανομή, και από την Κυβέρνηση και από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ επίσης αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα, που βρίσκει τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά και τους εργαζομένους τους, να αγωνιούν ακόμη και για την επιβίωσή τους «αν δεν υπάρξουν γενναία μέτρα».

Αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, με ψυχραιμία παρατηρεί πως «δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε καθόλου την επιστημονική κοινότητα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ