fbpx Ξεκίνησε ο εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Ξεκίνησε ο εορτασμός των 100 χρόνων ελευθερίας στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
100 Χρόνια Ελεύθερης Θράκης
λογότυπο
Δήμος Κομοτηνής
Γιάννης Γκαράνης
Σοφία Μενεσελίδου

Γιάννης Γκαράνης: «Οι γιορτές αυτές θα είναι γιορτές της πόλης και των ανθρώπων της» 

Σοφία Μενεσελίδου: «Η διασφάλιση της μνήμης είναι υπόθεση των ανθρώπων αυτής της πόλης» 

Θανάσης Τσολάκης

Από την αίθουσα του πρώην ΡΕΞ το βράδι της Δευτέρας 17/02 δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων Ελευθερίας σε ό,τι έχει να κάνει με τον δήμο Κομοτηνής και τον προγραμματισμό που αυτός έχει καταρτίσει. 

Το βράδι της Δευτέρας παρουσιάστηκε το λογότυπο του δήμου Κομοτηνής το οποίο θα σφραγίσει το σύνολο των εκδηλώσεων του δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που θα διοργανωθούν «χοροί, συναυλίες, θεατρικά έργα, συνέδρια, ημερίδες» ενώ θα εκδοθεί και ένα λεύκωμα αλλά θα ανεγερθεί και ένα μνημείο, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. 

Από την ίδια αίθουσα προαναγγέλθηκαν και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού, ενώ αυτό που επεσήμανε η Σοφία Μενεσελίδου ήταν ότι «η διασφάλιση της μνήμης και των ιστορικών μας διαδρομών είναι υπόθεση των ανθρώπων αυτού του τόπου». Με αυτό το σχόλιο της, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του επετειακού εορτασμού για τον δήμο Κομοτηνής, θέλησε να δηλώσει τη μεγάλη συμμετοχή των φορέων και των ενεργών πολιτών  «που δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας». 

Το λογότυπο του ουρανού και της γης 
Στην κατηγορία των «εθελοντών» ανήκει και ο γραφίστας Γιώργος Παπαλεξάνδρου, ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο αφιλοκερδώς και θέτοντας εαυτόν  στην υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο πατέρας του που είναι ο εμπνευστής του «Θράκα Ιππέα» που εικονίζεται στο έμβλημα του δήμου Κομοτηνής. 

«Για το ίδιο το σχέδιο η έμπνευση ήταν η ίδια η Κομοτηνή. Το skyline» είπε ο κος Παπαλεξάνδρου μιλώντας για το δημιούργημά του, εννοώντας ότι ήθελε στο λογότυπο να δημιουργείται μία νοητή κορυφογραμμή των μνημείων και των εμβληματικών κτιρίων της Κομοτηνής με τελικό στόχο «να δημιουργήσουμε ένα brand για την πόλη μας στο σήμερα»

Τα χρώματα που χρησιμοποίησε είναι «το μπλε του ουρανού και της σημαίας μας και το πράσινο της εύφορης γης» για να δώσει μορφή στην ιδέα που «ωρίμαζε μέσα του για έναν χρόνο» και που ο δήμαρχος Κομοτηνής χαρακτήρισε «φωτισμένη δημιουργία». 

Το λογότυπο αυτό παρουσιάστηκε μετά από ένα σύντομο βίντεο με φωτογραφίες της Κομοτηνής στο διάβα αυτών των 100 χρόνων, που ήταν επενδεδυμένο μουσικά από τον Μαρίνο Τόκα. 

Γιάννης Γκαράνης: «Να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας έφεραν εδώ»
Ο δήμαρχος Κομοτηνής προεδεύει με τη σειρά του στη διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για τον εορτασμό των 100 χρόνων και αυτή είναι που δίνει το τελικό «πράσινο φως» σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2020. 

Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κος Γκαράνης σημείωσε ότι «η ιστορία νικάει όταν καθίσταται ως συνείδηση στις ψυχές των ανθρώπων ενός τόπου. Όλοι μαζί αρμονικά και ειρηνικά σφυρηλκατήσαμε την πρόοδο της Θράκης και του δήμου μας. Όλοι μαζί πορευτήκαμε με οράματα για μια πατρίδα ελεύθερη.

Μια πατρίδα που θα παίρνει παράδειγμα από τα διδάγματα των προγόνων της» και περιγράφοντας το πρίσμα υπό οποίο σχεδιάστηκαν οι εκδηλώσεις είπε ότι ο εορτασμός αυτός «θέλουμε να γίνει αφορμή να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας έφεραν εδώ και μας ενώνουν και μας χαρακτηρίζουν ως τόπο» γι’ αυτό και όπως τόνισε «οι γιορτές αυτές θα είναι γιορτές της πόλης και των ανθρώπων της». 

Οι δύο πρώτες εκδηλώσεις 
Στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο πρώην ΡΕΞ έδωσε το παρόν το σύνολο σχεδόν της παράταξης Γκαράνη, αλλά και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, εκπρόσωπος της αρμενικής εκκλησίας, ο νέος αστυνομικός διευθυντής και πολλοί ακόμη θεσμικοί, αλλά και απλοί πολίτες που θέλησαν να δουν πρώτοι το λογότυπο, όμως και να παρακολουθήσουν την συναυλία που ακολούθησε. Η συναυλία δόθηκε από το μουσικό σχήμα «Ρυθμός» και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τον νεότερο. 

Σε αυτή την εκδήλωση – τελετή ανακοινώθηκαν και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις του επετειακού εορτασμού: 

Η μεν πρώτη θα γίνει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και η σύλληψη είναι της Διευθύντριας ΔΔΕ Μαίρης Κοσμίδου. Η δράση περιλαμβάνει τη φύτευση 100 πλατανιών εκ των οποίων τα 98 θα φυτευτούν στις αυλές των σχολείων της Κομοτηνής και τα δύο –για συμβολικούς λόγους- στον προαύλιο χώρο της Τσανακλείου. 

Η δεύτερη εκδήλωση πάει περίπου έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου. Τότε, τέσσερις σύλλογοι της πόλης (Σαρακατσάνοι, Καππαδόκες, Ηπειρώτες και Θράκες) ενώνουν τις δυνάμεις και την ενέργεια τους σε «Κύκλους ιστορίας, κύκλους χορού και περηφάνιας» σε μία εκδήλωση που τη συνεργεία και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. 

Σύντομα, τέλος, θα αναρτηθεί από το δήμο Κομοτηνής και ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα δημοσιεύονται όλες οι εκδηλώσεις που θα αφορούν των εορτασμό των «100 χρόνων Ελευθερίας». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διακομματική με νεοδημοκρατικό κυρίως «καπέλο»,  κεκλεισμένων των θυρών, με  αποσπασματικές λογικές ικανοποίησης αιτημάτων περιφέρειας και δήμων για να γίνουν κάποια έργα που ψάχνουν να βρουν χρηματοδοτικά ε