fbpx Ξεκίνησαν οι παραδόσεις βαμβακιού στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις βαμβακιού στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρακικά Εκκοκκιστήρια
Σταμάτης Κουρούδης
Βαμβάκι

Τρία «εργαλεία» για καλύτερες τιμές διαθέτουν οι παραγωγοί

Διονύσης Βοργιάς

«Ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού – το να μείνουμε υγιείς είναι το πρωταρχικό. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας, το προσωπικό μας και τους συνεργάτες μας, να πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς κατά την παράδοση βαμβακιού». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στον «Χ» από τις εγκαταστάσεις των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων ο πρόεδρος της επιχείρησης Σταμάτης Κουρούδης.

Αυτές τις ημέρες σιγά-σιγά έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις-παραλαβές βαμβακιών, υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Τις πρώτες ημέρες γίνονται παραδόσεις βάμβακος κυρίως από ξηρικά χωράφια, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου «θα μπούμε στα δυνατά» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Κουρούδης, ο οποίος παρατήρησε ότι η καλλιεργητική χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, λόγω καιρού, ωστόσο βελτιώθηκε στη συνέχεια.

Τρία «εργαλεία» για καλύτερες τιμές
Στη μεγάλη εικόνα, η εποχή είναι δύσκολη για τη βαμβακοπαραγωγή, καθώς ο κορωνοϊός έχει πλήξει καίρια την κατανάλωση, άρα έχει μειωθεί η ζήτηση και ως ντόμινο «οι τιμές είναι πιεσμένες», όπως παρατήρησε ο Σταμάτης Κουρούδης, ο οποίος ενημέρωσε ότι στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια υπάρχουν τουλάχιστον τρία «εργαλεία» μέσα από τα οποία βελτιώνονται οι τιμές, δημιουργώντας υπεραξία στο παραγόμενο βαμβάκι.

Το πρώτο είναι η καλλιέργεια ποιοτικότερων ποικιλιών που έχει ως αποτέλεσμα ένα βαμβάκι με καλύτερα χαρακτηριστικά (άρα υψηλότερη τιμή). Το δεύτερο είναι η παράδοση βαμβακιού με όσο το δυνατό πιο χαμηλή υγρασία (που βελτιώνει κι αυτό την τιμή). Το τρίτο είναι η δυνατότητα «κλεισίματος» της τιμής όλη τη διάρκεια της χρονιάς (που επίσης συντελεί σε καλύτερες τιμές και μεγαλύτερη σιγουριά των παραγωγών). Τα εργαλεία αυτά «οι παραγωγοί μας τα τελευταία χρόνια τα έχουν μάθει και συμμετέχουν ακόμη περισσότερο», παρατήρησε ο εκκοκκιστής.

Στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εργάζονται όλο τον χρόνο περί των 30 εργαζομένων, ενώ την περίοδο των παραδόσεων-παραλαβών προσλαμβάνονται επιπλέον περί των 100 εποχιακών.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ