fbpx Το ξεχωριστό πλανητάριο του 2ου μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 9 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΣΑΣ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ξεχωριστό πλανητάριο του 2ου μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής
Μειονοτική Εκπαίδευση
Μαθητές

Έχει τοποθετηθεί στον φιλόξενο χώρο του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και το επισκέπτονται πλήθος μαθητών από διάφορα δημοτικά σχολεία

Διονύσης Βοργιάς

Ένα πλανητάριο πολύ πιο ξεχωριστό από τα "συνηθισμένα" είχαμε την ευκαιρία να δούμε κατά την επίσκεψή μας στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το πρωί της Παρασκευής 8 Ιουνίου. Εκεί στήθηκε το πλανητάριο που έφτιαξαν οι μαθητές της έκτης τάξης του 2ου μειονοτικού σχολείου Κομοτηνής μαζί με την δασκάλα τους Μαρίνα Μολλά. Το πλανητάριο επισκέφτηκαν όλοι οι μαθητές του 2ου μειονοτικού, καθώς και του Μάστανλη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα το επισκεφτούν και μαθητές των κοντινών, με το 4ο Γυμνάσιο, Δημοτικών Σχολείων (όπως 7ο, 8ο, 11ο). 


Τμήμα-τμήμα οι μαθητές μπήκαν μέσα στο πλανητάριο, όπου έκαναν ένα μαγικό ταξίδι στον ηλιακό μας σύστημα, με τη βοήθεια της Μαρίνας Μολλά και του προέδρου του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Θράκης Ανδρέα Αμανατίδη. Το πλανητάριο είναι έργο των εξής μαθητών: Αϊσεγκιούλ, Αϊσενούρ, Αϊσενoύρ, Εδά, Ελίφ, Εμίρ, Εμρέ, Μπεϊζά, Μπεϊζά, Μπερέν, Μπιλγκέ, Οζάν, Σεζέρ, Σενά Νουρ, Σουδέ, Φατμανούρ και Χιουμεϊρά.


Χαρούμενη από το επίτευγμα των μαθητών της παρουσιάζεται η Μαρίνα Μολλά, η οποία πρώτα και κύρια μνημονεύει τους μαθητές που συνέβαλαν στο εγχείρημα, κατόπιν ευχαριστεί την Μαριάννα Σάρτη - διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής - για την παραχώρηση του χώρου και την Νατάσα Λιβεριάδου - πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής - για την έμπρακτη στήριξή της. "Φτιάξαμε με την έκτη τάξη ένα πλανητάριο από χαρτί", θα μας πει, παρόντος και του υποδιευθυντή του σχολείου Βασίλη Θεοδωρίδη.

Και θα συνεχίσει: "Δουλεύουμε για δεύτερη χρονιά προγράμματα σχετικά με την αστρονομία, διαθεματικά, αλλά και στη γυμναστική με τη βοήθεια του γυμναστή μας Πυγμαλίωνα Μυλωνά. Στο κλείσιμο της χρονιάς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα θεατρικό κι ένα ...πλανητάριο. Εμπνεόμαστε από την αστρονομία και μαθαίνουμε - μέσα στο πλανητάριο - για το ηλιακό μας σύστημα".

Όπως μας λέει "οι μαθητές είναι πολύ χαρούμενοι και έχουν πολλές ιδέες", ενώ δεν κρύβει πως ούτε η κατασκευή ούτε η μεταφορά του πλανηταρίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά το χαμόγελο των παιδιών φαίνεται να είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Το θετικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως οι μαθητές της έκτης τάξης θέλησαν να δείξουν σε άλλους μαθητές το πλανητάριο που έφτιαξαν.

 
Από πλευράς του ο Ανδρέας Αμανατίδης θα μας ενημερώσει ότι ο ρόλος του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Θράκης στο όλο εγχείρημα είναι επικουρικός, δηλαδή "ήρθαμε για να βοηθήσουμε το έργο της κας Μολλά, κι αυτό που κάνουμε είναι ότι δίνουμε μία σωστή κατεύθυνση πάνω στο θέμα της αστρονομίας και ίσως το κάτι περισσότερο στην παρουσίαση". Ο ίδιος έφερε μαζί του διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο έκανε ακόμη πιο όμορφη την όλη εμπειρία. Όσον αφορά στον σύλλογο, λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια "με πάνω από 130 μέλη" όπως μας λέει ο πρόεδρος.


Στηρίζει τα γύρω κι όχι μόνο σχολεία το 4ο Γυμνάσιο
Στον χώρο συναντάμε και τη διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής Μαριάννα Σάρτη, για να πει τα εξής: "Το 2ο μειονοτικό και η κα Μολλά ζήτησαν από εμάς, γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση από άλλα σχολεία, να παραχωρήσουμε τον χώρο, για να στηθεί το πλανητάριο ώστε να το επισκεφτούν παιδιά του σχολείου και άλλων σχολείων".


Η ίδια μας εξηγεί ότι πάντα το σχολείο είναι ανοιχτό σε τέτοιες προτάσεις, ενώ είναι ανοιχτό και προς την κοινωνία. Ως παράδειγμα φέρει την καθημερινή λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου, και ώρες 15:00 - 23:00, για δημότες και αθλητικούς συλλόγους, όπως και την παραχώρηση χώρων ή του γυμναστηρίου σε νηπιαγωγεία ή άλλα σχολεία για τις δράσεις τους. Τέλος, στο σχολείο λειτουργεί από πέρσι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γνωριμίας με το σχολείο, δηλαδή το επισκέπτονται οι απόφοιτοι των κοντινών Δημοτικών Σχολείων (6ο, 7ο, 8ο, 11ο), που ανήκουν χωροταξικά στο 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Φέτος, ήδη οι μαθητές τελευταίας τάξης του 6ου Δημοτικού έχουν ξεναγηθεί στο σχολείο και ενημερωθεί για τις δράσεις του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές