fbpx Ξεχείλισαν οι κάδοι από σκουπίδια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ξεχείλισαν οι κάδοι από σκουπίδια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Μουρτίδης
Σκουπίδια

Τακτικότερη αποκομιδή ζητούν κάτοικοι, την συνδρομή των κατοίκων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων ζητάει ο Γιάννης Μουρτίδης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τακτικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων ζητούν κάτοικοι, την συνδρομή των κατοίκων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων ζητάει ο Γιάννης Μουρτίδης. Τα παραπάνω ανέδειξαν οι εικόνες  των κάδων που ξεχείλισαν από σκουπίδια σε γειτονιές της Κομοτηνής. Αποδέκτης των παραπόνων των κατοίκων έγινε ο «Χ» για μη αποκομιδή των απορριμμάτων για πολλές ημέρες σε οδούς όπως η Φιλιππουπόλεως, αλλά και μία μεγάλη έκταση στο δρόμο μεταξύ Κομοτηνής και Καρυδιάς.

Ο φακός αδιάψευστος μάρτυρας καταγράφει το πρωί της Τρίτης 20 Αυγούστου τους γεμάτους απορρίμματα κάδους, τα σκουπίδια περιμετρικά αυτών, ανακυκλώσιμα και μη να καταλήγουν στους ίδιους κάδους.  Από την Πέμπτη δεν έχουν μαζέψει τα σκουπίδια, μας λέει κάτοικος που συναντάμε σε γειτονιά της πόλης και μας υποδεικνύει τα σκουπίδια, την δυσοσμία και τα παιδιά που παίζουν τριγύρω. 

Την Παρασκευή έγινε η τελευταία αποκομιδή απορριμμάτων, αποκρίνεται στην καταγγελία ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιάννης Μουρτίδης. Επιβεβαιώνει κατά αυτόν τον τρόπο την διαπίστωση ότι τουλάχιστον επί τριημέρου δεν έγινε η αποκομιδή απορριμμάτων από γειτονιές της πόλης. Το Σάββατο δεν πέρασε το απορριμματοφόρο από εκεί, παρά από συγκεκριμένες οδούς της Κομοτηνής. Επίσης την Κυριακή, όπως είναι γνωστό, δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων. Το γιατί η αποκομιδή δεν έγινε ούτε την Δευτέρα 19 Αυγούστου παραμένει άγνωστο. Τελικά τα απορρίμματα απομακρύνθηκαν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 20 Αυγούστου.

Στα παράπονα των δημοτών για τακτικότερη αποκομιδή, ο κος Μουρτίδης αποκρίθηκε λέγοντας ότι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων και υπενθύμισε τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, προκειμένου να γίνουν καθημερινή συνήθεια όλων μας. 

 1. Συσκευάζουμε τα οικιακά μας απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες, στεγνές, καλά δεμένες και τις τοποθετούμε μέσα στους κάδους απορριμμάτων, κυρίως τις βραδινές ώρες, λίγη ώρα πριν την αποκομιδή τους από τα απορριμματοφόρα του Δήμου. 
 2. Δεν αφήνουμε απορρίμματα έξω από τους κάδους, καθώς επιβαρύνουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης. 
 3. Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης απορρίπτουμε μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί κλπ) όχι οικιακά απορρίμματα, διότι ακυρώνουμε όλη την προσπάθεια ανακύκλωσης.
 4. Συμπιέζουμε τις χάρτινες κούτες σε δέματα, για να μειώνουμε τον όγκο τους.
 5. Δεν μετακινούμε τους κάδους από τις οριοθετημένες θέσεις τους.
 6. Δεν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας μπροστά από τους κάδους. Την ίδια στιγμή, ένα απορριμματοφόρο ίσως δεν μπορέσει να φτάσει μέχρι τον κάδο που «κλείνουμε».
 7. Βγάζουμε βόλτα τα αγαπημένα μας κατοικίδια αλλά θυμόμαστε να περισυλλέξουμε τα περιττώματά τους από τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.
 8. Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κλπ) σε δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς προηγουμένως να έχουμε επικοινωνήσει με τον Δήμο μας, για να προγραμματισθεί η απόσυρσή τους. (Τηλ. 2531022810)
 9. Συγκεντρώνουμε τα προϊόντα των κλαδεμάτων σε δέματα και τα ξερά φύλλα και άνθη, σε μαύρες ανθεκτικές σακούλες. 
 10. Δεν αφήνουμε μπάζα και οικοδομικά υλικά ανακαίνισης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα πέσουμε πάνω τους περνώντας. 
  Φροντίζουμε να νοικιάζουμε τους ειδικούς κάδους οικοδομής από εταιρίες, προκειμένου να μεταφερθούν σε περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης. Η περισυλλογή τους δεν αποτελεί υποχρέωση του Δήμου. 
 11. Δεν στολίζουμε με αφίσες και αυτοκόλλητα τις κολώνες, τα παγκάκια και τους κοινόχρηστους χώρους. Μπορούμε να στολίσουμε τη βιτρίνα του καταστήματός μας. 
 12. Δεν αφήνουμε το παλιό μας αυτοκίνητο ή δίκυκλο στο πεζοδρόμιο. Αν δε το χρειαζόμαστε πια, ενημερώνουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας για την απόσυρσή του.
   

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλώς πράττουν και διαμαρτύρονται οι Ομοσπονδίες στον υπουργό Ανάπτυξης και στον περιφερειάρχη,  για να μη φορολογηθούν για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων,  όπως στη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεδ