fbpx "Ξαναζωντανεύει" το δημοτικό σχολείο Προσκυνητών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΩΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

"Ξαναζωντανεύει" το δημοτικό σχολείο Προσκυνητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσκυνητές
Σχολείο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών

"Ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία ο χώρος" μας λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Πάνος Παρασκελίδης

Πολυχώρος με αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, μουσείο, κ.ά. χάρη στο μεράκι των ανθρώπων του χωριού

Διονύσης Βοργιάς

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Προσκυνητών Πάνου Παρασκελίδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών, το σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Προσκυνητών και του νηπιαγωγείου, "ξαναζωντανεύει" ως πολυχώρος δραστηριοτήτων, με αίθουσα εκδηλώσεων, χορού, γυμναστήριο, μουσείο. 


"Ο καλύτερος τρόπος για να συντηρείται ένας χώρος είναι να αποτελεί ζωντανό κύτταρο μέσα στην κοινωνία", μας λέει ο κος Παρασκελίδης γι' αυτή την ανάπλαση η οποία αποτέλεσε αρχικά ιδέα του Συλλόγου. "Το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου αποφάσισε να μεταφερθεί εκεί, για όλες τις πρόβες του. Ήταν μια γενναία απόφαση, γιατί το κτίριο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Από εκεί κι έπειτα έπρεπε να γίνουν τρεις βασικές κινήσεις: Πρώτον, να αντικατασταθούν τα σπασμένα τζάμια και κουφώματα. Δεύτερον, να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος, και τρίτον, να υπάρξει παροχή νερού", σχολιάζει για τις παρεμβάσεις που έγιναν και για την "πλούσια" δράση που αναπτύσσει ο τοπικός Σύλλογος. 


Πιο αναλυτικά, ο κος Παρασκελίδης αναδεικνύει πως "για τα τζάμια και τα κουφώματα, ο δήμος μας βοήθησε στο 1/3 των χρημάτων, και τα υπόλοιπα τα κάλυψαν ιδιώτες χορηγοί και μέλη του συλλόγου. Για την ηλεκτροδότηση, τα φωτιστικά ήταν χαλασμένα, οι πρίζες επίσης και ο γενικός χαλασμένος. Με την ιδιότητά μου ως εργαζομένου στη ΔΕΗ, περίπου τον Μάρτιο έκανα μια συνομιλία με τον διευθυντή της ΔΕΗ κο Στρατηγόπουλο, ο οποίος μας βοήθησε με τεχνικό προσωπικό και υλικά. Ο άνθρωπος έδειξε από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον και, στο πλαίσιο των κοινωφελών δράσεων της εταιρίας, μας βοήθησε. Το συνεργείο δούλεψε τέσσερις ημέρες στον χώρο. Και ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών με τη σειρά του έδωσε την παροχή ρεύματος. Πλέον, ο δήμος έχει αναλάβει τις πληρωμές νερού και ρεύματος. Φυσικά, κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε όλα τα σχολεία που έχουν κλείσει αλλά λειτουργούν, δηλαδή το αίτημά μας δεν ήταν παράλογο, απλώς ζητήσαμε να γίνει και στους Προσκυνητές ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες κοινότητες που είχαν σχολείο". 


Στόχος είναι ένας-ένας οι χώροι να ολοκληρώνονται. "Από εκεί κι έπειτα, σε κάθε χώρο που προχωράμε, μαζεύουμε λεφτά, τον καθαρίζουμε, τον βάφουμε και προχωράμε", σχολιάζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών Νίτσα Αγγελακούδη, που χαίρεται να βλέπει τον Σύλλογο δραστήριο, με 220 μέλη στις τάξεις του."Μεταφέραμε και τα τέσσερα χορευτικά μας στο σχολείο και έχουμε αρχίσει να το αξιοποιούμε. Θα στεγάσουμε πολλές δράσεις στο δημοτικό. Θέλουμε να το κάνουμε έναν πολυχώρο, με γυμναστήριο, αίθουσες, μουσείο, πολλές δραστηριότητες. Σαν σύλλογος βάλαμε πολλά χρήματα, αλλά πρέπει να πούμε μεγάλο ευχαριστώ και σε όσους μας δωρίζουν χρήματα, ανώνυμα ή επώνυμα. Είναι μια δράση εθελοντική όλου του χωριού, σε συνεργασία με τον δήμο. Όσοι μεγάλωσαν στους Προσκυνητές, θέλουν να γίνει ο χώρος, όλοι βοηθούν", μας δηλώνει γι' αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία. 


"Κάποια στιγμή θέλουμε να μεταφέρουμε και το λαογραφικό μας μουσείο εκεί, γιατί ο χώρος που στεγάζεται τώρα δεν είναι κατάλληλος", συνεχίζει, αναφορικά με τα σχέδια. Εκτός από το παλιό δημοτικό, ο Σύλλογος αυτό το διάστημα "τρέχει" κι άλλα σχέδια. "Ανακαινίσαμε και την αίθουσα όπου στεγάζεται ο σύλλογός μας. Τελευταία παρέμβαση ήταν αυτή στο δάπεδο, όπου βάλαμε καινούργια πλακάκια και το βάψαμε. Επόμενος στόχος είναι να κάνουμε επεμβάσεις και στο ιατρείο", καταλήγει η κα Αγγελακούδη.


Όμορφες πρωτοβουλίες ανθρώπων που "πονούν" τον τόπο τους και αναπληρώνουν την αδιαφορία της Πολιτείας!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.