fbpx Ξανά στο προσκήνιο το μεταναστευτικό/προσφυγικό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018 - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ "ΚΥΝΗΓΙ" ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ξανά στο προσκήνιο το μεταναστευτικό/προσφυγικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγικό
Πρόσφυγες
Μετανάστες

"Τεράστιες ελλείψεις στο σώμα συνοριοφυλάκων", καταδεικνύει στον "Χ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας

Δήμος Μπακιρτζάκης

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις χώρες των Βαλκανίων, παρά την πρόσφατη μετατόπιση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Την ώρα που οι υπηρεσίες στα σύνορα παραμένουν υποστελεχωμένες, τα κύματα μεταναστών και προσφύγων όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2018, αυξάνονται ανησυχητικά και επιβαρυντικά κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές κι επικουρικά για τις ακριτικές. 

Ο Έβρος στο προσκήνιο του ζητήματος
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το in.gr, περίπου 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα "εγκλωβισμένοι" στα Βαλκάνια, αριθμός που είναι ενδεικτικός του φαινομένου. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι και τις 8 Ιουλίου 24.000 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, ένας αριθμός αυξημένος κατά 122% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Άξιο αναφοράς είναι πως οι προσφυγικές ροές δια μέσω του Έβρου φαίνεται πως παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Από τις αρχές του χρόνου έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου ποταμού. Σύμφωνα με το dpa, πρόσφατα, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμπαν στο ότι η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2015 δεν συμπεριλαμβάνει τα σύνορα στον Έβρο.

Οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία αφορούν μόνον ανθρώπους που έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν ισχύει για την περιοχή του Έβρου, η Άγκυρα δεν έχει ουσιαστικά κίνητρο να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του ποταμού, φέρεται να αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Αυξημένες ροές, ανησυχία από τους συνοριοφύλακες
Την ίδια ώρα που οι ροές αυξάνονται, για μία ακόμη φορά οι συνοριοφύλακες χτυπούν "καμπανάκι" κινδύνου ότι, ελλείψει προσωπικού, η κατάσταση είναι δύσκολη, ακόμη σε περιόδους χωρίς έξαρση του φαινομένου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρελάς κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. "Με τόσες μεταναστευτικές ροές, που είναι συνεχόμενες, δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να επαναπαυτεί", ήταν το πρώτο σχόλιό του, κι ανέδειξε ότι - βάσει των στοιχείων - οι προσφυγικές ροές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. 

Η μεγάλη αύξηση αποτυπώθηκε πριν τρεις μήνες στον Έβρο, η "ηρεμία" όμως του τελευταίο διαστήματος δεν πρέπει να μας εφησυχάσει, αφενός γιατί υπάρχει αύξηση σε σχέση με πέρσι (στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό), αφετέρου γιατί οι μεταναστευτικές ροές μπορούν να αυξηθούν ραγδαία, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο οι συνοριοφύλακες είναι "κάθε μέρα στον αγώνα, στην δίωξη των λαθροδιακινητών, γι' αυτό η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέχρι έναν βαθμό". 

Άμεση η ανάγκη στελέχωσης, χρονίζει το αίτημα
"Χρειάζεται να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες για να είμαστε σε ετοιμότητα", σημείωσε ο Παναγιώτης Χαρελάς, εξηγώντας εν πολλοίς ότι το σήμερα διαχειρίσιμο πρόβλημα, αύριο μπορεί να μην είναι μη αντιμετωπίσιμο, και στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουμε καλό παρελθόν με την πρόληψη "εξαναγκαζόμενοι" σχεδόν πάντα σε πρόχειρες λύσεις της τελευταίας στιγμής. 
"Αυτό που φωνάζουμε εμείς και πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτεία και από την κοινωνία είναι η στελέχωση των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης. Αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης, για να είμαστε σε ετοιμότητα", σχολίασε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι μεγαλύτερος αριθμός συνοριοφυλάκων σημαίνει περισσότερες συλλήψεις λαθροδιακινητών.  

Ο πρόεδρος δεν κρύβει πως "είναι θέμα διαχείρισης και πολιτικής βούλησης", αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, εξηγώντας ότι οι συνοριοφύλακες ακολουθούν πιστά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ως οφείλουν.

Γεμάτα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων
Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, αυτά φαίνεται πως ήδη φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους από όσους πραγματικά μπορούν. "Είναι οι δομές που έχουν τεράστιες ελλείψεις και ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων είναι πολύ μεγάλος για να μπορούν να ανταποκριθούν και να εξυπηρετήσουν τους εισερχόμενους μετανάστες μέσα στην χώρα", εξηγεί ο Παναγιώτης Χαρελάς, σημειώνοντας την εξαγγελία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει δηλώσει πως θα δημιουργηθούν κάποιες ανοιχτές δομές κυρίως στην κεντρική και ηπειρωτική Ελλάδα για την αποσυμφόρηση των νησιών.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μίζερες λογικές,  μικροκομματικές τακτικές,  ή ακόμα ενδεχομένως και διαφορετικές απόψεις επικρατούν για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή μας, που προφανώς δεν είναι αποδεκτές στο σύνολ