fbpx Βροχή τα παράπονα...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Βροχή τα παράπονα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα
Πλημμυρικά φαινόμενα
Ήφαιστος
Κόσμιο

Όλοι συνηγορούν ότι χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση σε ποτάμια και ρέματα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Βροχή τα παράπονα μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η βροχόπτωση της περασμένης Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, στους οικισμούς του Ηφαίστου, της Παραδημής, του Μεσοχωρίου, του Κοσμίου και των Παγουρίων. Και μπορεί οι ζημιές να ήταν περιορισμένες, κυρίως σε ορισμένα σημεία του Ηφαίστου, όμως αναδεικνύεται η ανάγκη να γίνει μία γενναία παρέμβαση σε ποτάμια και ρέματα, σε σημεία όπου επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα. 


Τα προβλήματα στον οικισμό Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής από την έντονη βροχόπτωση ξεκίνησαν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Κυριακής. Το ποτάμι που διέρχεται δίπλα από τον οικισμό φούσκωσε και βρήκε δίοδο σε παρακείμενα χωράφια απειλώντας σπίτια, στάβλους με ζώα. Η γέφυρα που περνάει κάτω από τον δρόμο έφραξε λόγω φερτών υλικών. Οι κάτοικοι ήταν αγανακτισμένοι.


 Ο κος Αμπτουλά είδε τον μπαξέ του, όπου διατηρεί θερμοκήπια με φυτά για να βγάζει τα προς το ζην, να πλημμυρίζει και τα φυτά να χάνονται κάτω από το νερό. Τα ζώα που είχε στην αυλή του, μερικές κότες και πρόβατα, βρήκαν καταφύγιο στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Παραδίπλα ο κος Κεμάλ μας δείχνει τον στάβλο με τα ζώα που κινδύνευσε να πλημμυρίσει και ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα στον Ήφαιστο. 


Δεν είμαστε τριτοκοσμική περιοχή...
Την ίδια ώρα ο κος Χουσεΐν Χουσεΐν αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και το γνωρίζουν όλοι: Δήμος, αντιπεριφέρεια, τωρινοί και παλιοί βουλευτές μειονοτικοί και μη. "Πριν δέκα ημέρες είχα πει ότι είχαμε πρόβλημα στον οικισμό και μας είπαν ότι θα γίνουν (παρεμβάσεις). Αλλά τελικά έχουμε πολλά θα. Τόσα χρόνια εγώ υποφέρω από αυτά. Για να χτίσω το σπίτι μου, πήρα δάνειο από την τράπεζα. Δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρες, ζητάμε να γίνουν τα κατάλληλα έργα που χρειάζεται ο Ήφαιστος. Μία ζωή κατηγορούν τον Ήφαιστο, δυστυχώς όμως αυτούς πρέπει να κατηγορήσουμε. Δηλώνω πως όταν έρθουν οι εκλογές δεν θα αφήσω κανέναν να επισκεφτεί τον οικισμό. Ο Ήφαιστος άλλαξε σελίδα και δεν ψηφίζουμε κανέναν. Δεν είμαστε εμείς τριτοκοσμική περιοχή. Θέλουμε να μας κάνουν τα έργα. Τότε θα ψηφίσουμε αυτούς που πραγματικά αξίζουν. Αλλά, αν μέχρι τις εκλογές δεν γίνουν έργα, να μην τολμήσουν να επισκεφτούν τον οικισμό μας. Όλοι ξέρουν το πρόβλημα της περιοχής, αλλά τίποτα".


Βελέντζες, κουβέρτες, τενεκέδες, πλαστικά, ξύλα...
Στην περίπτωση του Ηφαίστου η παρέμβαση του Δήμου ήταν άμεση. Επί τόπου ήταν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Θέμης Τζενετίδης συντονίζοντας τις ενέργειες που απαιτούνταν για μην υπάρξουν σοβαρότερα προβλήματα. Με ένα αποφρακτικό έγιναν εργασίες κάτω από τη γέφυρα για να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες ενώ μηχάνημα του Δήμου εργάστηκε μέσα στο ποτάμι για να δημιουργήσει δίοδο για να φύγει το νερό. 


Βελέντζες, κουβέρτες, τενεκέδες, πλαστικά, ξύλα, έφραξαν τη δίοδο με τον κο Τζενετίδη να λέει "είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα, δεν υπάρχει αστυνόμευση. Αν δεν είχαμε αυτά τα φερτά υλικά δεν θα γινόταν αυτό το φαινόμενο". Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν τις εργασίες, ζητώντας μια μόνιμη παρέμβαση στον οικισμό τους, αφού σχεδόν μετά από κάθε νεροποντή αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. 


Στο ίδιο έργο θεατές, λέει η Φελίνα Καζάκου
"Στο ίδιο έργο θεατές με εικόνες κατεστραμμένων περιουσιών από τις βροχοπτώσεις, να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Περιουσίες και γεωργικές εκτάσεις κατεστραμμένες. Πολίτες μιας δεύτερης κατηγορίας στο οικισμό Ηφαίστου και στις γειτονιές της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης να πνίγονται κάθε φορά μετά από μια νεροποντή. Τα ίδια προβλήματα στους οικισμούς της Παραδημής, του Μεσοχωρίου, του Κοσμίου και των Παγουρίων".  


Το κατηγορώ της Φελίνας Καζάκου ήρθε στον απόηχο μίας ακόμα βροχόπτωσης, με την ίδια να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τη δημοτική αρχή: "Ένα είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα είναι περισσότερο συχνά, έντονα, μη προβλέψιμα και αντιμετωπίσιμα, αν δεν λάβουμε εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα. Απαιτούμε λοιπόν από τη Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, που διανύει τη δεύτερη θητεία της, να προχωρήσει κατά προτεραιότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κατάλληλων έργων προκειμένου να προλαμβάνονται αντίστοιχες καταστροφές".


Δεν υπήρχαν ακραία περιστατικά, λέει ο Γιάννης Μουρτίδης
Στον Ήφαιστο βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολεοδομίας Γιάννης Μουρτίδης αντικρούοντας την κριτική της κα Καζάκου λέγοντας "δεν υπήρχαν ακραία περιστατικά, δεν είχαμε πλημμύρες στα σπίτια, δεν είχαμε φθορές περιουσίας των δημοτών μας ούτε στο Κόσμιο, ούτε στην Παραδημή, ούτε στο Μεσοχώρι, ούτε στον Ήφαιστο".

Ειδικά για την περίπτωση του Ηφαίστου επέστησε την προσοχή των κατοίκων λέγοντας "οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην πετάνε τα σκουπίδια και κλείνουν τα φρεάτια". Ταυτόχρονα βέβαια παραδέχτηκε πως "θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο ποτάμι. Αυτή είναι ευθύνη της περιφέρειας, το πρόβλημα δημιουργείται από το ποτάμι, όταν υπάρχει υπερχείλιση του ποταμού δημιουργείται το πρόβλημα". Αντίστοιχη παρέμβαση πρέπει να γίνει και στο δρόμο προς Παραδημή και Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, όπου επίσης είναι ευθύνη της Περιφέρειας. 
 
\
Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην