fbpx Βρέθηκε στο Κουβέιτ και την Κύπρο διαφημίζοντας την Ελλάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Απριλίου, 2017 - 11:00
Η ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ «ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ»

Βρέθηκε στο Κουβέιτ και την Κύπρο διαφημίζοντας την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ζωή Τηγανούρια
Τραγούδι
Συναυλία

Και οι δύο συναυλίες στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στο μακρινό Κουβέιτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρέθηκε η Σαμοθρακίτισσα σολίστ του ακορντεόν και συνθέτρια Ζωή Τηγανούρια. Η αξιαγάπητη Ζωή βρέθηκε στις χώρες του κόλπου πρεσβεύοντας την Ελλάδα, σε μία συναυλία που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Γραφείο Οργάνωσης Πολιτιστικών Ταξιδιών και η ίδια περιέγραψε την εμπειρία της στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm χαρακτηρίζοντας την «μοναδική». 


«Τους έπαιξα ορχηστρικό ρεπερτόριο από την δισκογραφία μου, διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο. Ενθουσιαστήκανε, θέλανε φωτογραφίες και αυτόγραφα. Ήτανε μια μοναδική εμπειρία και δεν μας συμβαίνει καθημερινά αυτό το πράγμα. Μάλλον θα συνεχίσουνε οι συναυλίες μου σε αυτό το επίπεδο και σε άλλες χώρες εκεί γύρω. Τους εντυπωσιάζει το χρώμα το ελληνικό, η ορχηστρική μουσική, είναι άλλο κοινό, ιδιαίτερο κοινό» λέει η ίδια μιλώντας για τη συγκεκριμένη συναυλία, η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Κουβέιτ στην Ελλάδα, έγινε στο θέατρο Yarmouk του Κουβέιτ και την εκδήλωση προλόγισε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ, Ανδρέας Παπαδάκης. 


Από τα πολύ θετικά που παρατήρησε η καλλιτέχνιδα είναι ότι το κοινό της συγκεκριμένης χώρας γνώριζε αρκετά από τα κομμάτια που εκτέλεσαν οι ίδια και οι συνεργάτες της. Τη Ζωή Τηγανούρια συνόδευσαν επί σκηνής η Αρετή Κοκκίνου στην κιθάρα και ο Στέλιος Γενεράλης στα κρουστά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια: «Η μουσική είναι ο τρόπος επικοινωνίας, είναι διεθνής γλώσσα και το καλό με εμένα είναι ότι δεν με περιορίζει ο στίχος διότι δεν χρειάζεται να πω ελληνικά τραγούδια. Είναι διεθνής η μουσική, αφού παίζω ορχηστρική μουσική. Φυσικά δεν παράλειψα να τους παίξω κομμάτια του Χατζηδάκι, του Θεοδωράκη και του Τσιτσάνη, δικές μου συνθέσεις και κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Αλλά τα ξέρανε! Για παράδειγμα «Τα παιδιά του Πειραιά», φαινόταν από το πρόσωπό τους ότι τα ξέρανε - ότι είναι γνωστές οι μελωδίες».


Να θυμίσουμε ότι η Ζωή Τηγανούρια έχει συνθέσει και τον «ύμνο της Σαμοθράκης» ή αλλιώς το τραγούδι «Σαμοθράκης Βήμα» και ουσιαστικά πρόκειται για τη μελοποίηση ενός ποιήματος που έγραψε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος στο οποίο περιγράφονται οι ομορφιές του νησιού της Θράκης. 


Πριν από τη συναυλία στο Κουβέιτ, η καλλιτέχνιδα είχε βρεθεί στην Κύπρο, όπου συμμετείχε σε φιλανθρωπική συναυλία και η ίδια εξηγεί: «Τις προηγούμενες μέρες είχα βρεθεί στην Κύπρο όπου συμμετείχα στην φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε το νηπιαγωγείο «Μάνα». Την εκδήλωση έθεσε υπό της αιγίδα η Άντι Αναστασιάδη (σύζυγος του Κύπριου Προέδρου) και ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Φιλοξενήθηκα από τα ΜΜΕ της Κύπρου με πάρα πολύ θέρμη και δεν σας κρύβω ότι έχω ήδη λάβει προτάσεις και ετοιμάζω project για την Κύπρο. Μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ είχα και το ίδρυμα Θεοχαράκη όπου παίξαμε την «Μαγεία του ταγκό» με τον Σπύρο Μοσχόπουλο - ένα project που το έχουμε κινήσει πολύ. Έχουμε παίξει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αυτό το project, στο ίδρυμα Θεοχαράκη και σε διάφορους άλλους χώρους πολιτισμού»
Όσο για τα μελλοντικά της σχέδια, η Ζωή Τηγανούρια ετοιμάζει και πάλι εμφανίσεις στο εξωτερικό, έχοντας ήδη κλείσει και ημερομηνία συναυλίας στο Λονδίνο.

Παράλληλα καταρτίζει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών της εμφανίσεων και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να βρεθεί και στην Κομοτηνή, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο καθότι περιμένει τη σχετική απάντηση από τις τοπικές αρχές: «Κλείνουμε σιγά - σιγά τις καλοκαιρινές συναυλίες για όλη την Ελλάδα και στο Λονδίνο θα πάω στις 14 Μαΐου, άλλη μια πολύ ωραία συναυλία που ετοιμάζω τώρα, αυτή την περίοδο κάνουμε τις πρόβες και φυσικά δεν σταματούν τα δισκογραφικά δρώμενα. Έχω κάνει τις προτάσεις μου και στην περιοχή σας και αναμένω να μου απαντήσουν για το αν θα κάνω συναυλία ή όχι. Με αγκαλιάζουν πάντα, αλλά είναι αυτά τα γνωστά οικονομικά θέματα που πάντα όλοι τα βλέπουνε μπροστά τους και πάντα καθυστερούνε τις αποφάσεις».


Στα δισκογραφικά, έχει κυκλοφορήσει ένα cd από την εταιρεία παραγωγής της ίδιας (zoe music) που έχει τίτλο «Κάθε τέλος μια αρχή». Μεταξύ των κομματιών περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι που ερμηνεύει η Πολυτίμη, για την οποία η Ζωή Τηγανούρια λέει: «Η Πολυτίμη είναι μια νέα τραγουδίστρια πάρα πολύ καλή φωνή και πολύ καλός άνθρωπος».


Τέλος αξίζει να καταγράψουμε και το σχόλιο της καλλιτέχνιδος αναφορικά με την κρίση μέσα στην οποία ζούμε όλοι μας και την οποία η ίδια αντιμετωπίζει ως εξής: «Υπάρχει κρίση αξιών και θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της χώρας μας και να αναγεννηθεί ο πολιτισμός μας. Η τέχνη βοηθάει πάνω σε αυτό. Τώρα, για ποιο λόγο δεν προοδεύει η κατάσταση και πάει από το κακό στο χειρότερο δεν είμαι εγώ η αρμόδια να το κρίνω, αλλά τουλάχιστον βάζω το λιθαράκι μου να ξεφεύγουμε από αυτή την κατάσταση και να προχωράμε κάπως».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Απλοϊκές και βολικές για κάποιους εκτιμήσεις,  περί  δημάρχου που θυμώνει και  κρατάει μούτρα, η όπως εκτιμούν οι υποστηρικτές της  παίζει  κομματικά παιχνίδια  όταν  πρέπει να διεκδικήσει  για τον τόπο, μάλ