fbpx Βραβείο Giuseppe Sciacca για τον Μανόλη Βαρβούνη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ

Βραβείο Giuseppe Sciacca για τον Μανόλη Βαρβούνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μανόλης Βαρβούνης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
Βραβείο

Έχει υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Η βράβευσή του έγινε από την Βίκυ Μπαφατάκη, γενική γραμματέα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μία έκπληξη επεφύλαξε το τέλος του διεθνούς συνεδρίου για τους Πομάκους της Θράκης, για τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ Μανόλης Βαρβούνης. Πρόκειται για το βραβείο Giuseppe Sciacca που του απονεμήθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαρτίου στο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή, από την Βίκυ Μπαφατάκη, γενική γραμματέα των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca. 
Τα διεθνή βραβεία, υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια χάρη στον κληρικό και καθηγητή Νομικής, Don Bruno Lima, ενώ έχουν έδρα τη Ρώμη και έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό. Είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους θεσμούς παγκοσμίως. Τα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca, με έδρα ετήσιας απονομής στο Βατικανό, προωθούν τον Πολιτιστικό, Επιστημονικό και Κοινωνικό Εθελοντισμό. 


 Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βραβείων. Τα Βραβεία Νέων, που δίνονται σε νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Τα Ειδικά Βραβεία που απονέμονται σε καταξιωμένες προσωπικότητες, τα Διπλώματα Αξίας που επιβραβεύουν κυρίως σε εθελοντές και τέλος το Απόλυτο Βραβείο, που πηγαίνει σε μια ιδιαίτερη και ενίοτε εξέχουσα προσωπικότητα.


Πρόκειται για τον δεύτερο σημαντικότερο θεσμό στην Ευρώπη και βραβεύονται κάθε χρόνο άνθρωποι από όλο τον κόσμο και ειδικά Έλληνες που διαπρέπουν στους παραπάνω τομείς και κατά συνέπεια προωθούν πολιτιστικά την Ελλάδα στο εξωτερικό. Προάγεται επίσης η αριστεία και η πολιτιστική διπλωματία. Πέρσι βραβεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας για το συνολικό ανθρωπιστικό του έργο. Για την προσφορά του στον τομέα του Πολιτισμού βραβεύτηκε στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μανόλης Βαρβούνης, με τον ίδιο να παραλαμβάνει ευχαριστώντας το βραβείο του και την κα Μπαφατάκη να εξαίρει το έργο του καθηγητή του ΔΠΘ. 


Η Βίκυ Μπαφατάκη ήταν παρούσα στο διεθνές συνέδριο για τους Πομάκους, το οποίο, άλλωστε, τελούσε υπό την αιγίδα των Διεθνών Βραβείων  Giuseppe Sciacca. Στην έναρξη του συνεδρίου ανέφερε: «Είναι σημαντικό να συναντώνται επιστήμονες και να φωτίζουν πτυχές που δεν γνωρίζουμε. Πέρα από προκαταλήψεις και ταμπού, είναι σημαντικό να συναντάται ο κόσμος μέσα από διαπολιτισμικά μονοπάτια, να γνωρίσουμε τις συνήθειες, τη γαστρονομία, την κουλτούρα, τα ήθη των Πομάκων, που είναι ακρίτες της οροσειράς της Ροδόπης από αρχαιοτάτων χρόνων. Και να δώσουμε το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης αυτών των ιδιότυπων και εξαιρετικών ανθρώπων στο ελληνικό γίγνεσθαι». 


Στο πλαίσιο των βραβείων Giuseppe Sciacca γίνονται και στην Ελλάδα σημαντικές δράσεις πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τον περασμένο Αύγουστο στα Στάγειρα, όπου πραγματοποιήθηκαν τα Αριστοτελικά Εντυπώματα. Τέλος να σημειώσουμε, ότι έχει υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.