fbpx Βραδυκινησία στην παλιά γέφυρα, αβεβαιότητα σε αυτή που κατέρρευσε
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΜΨΑΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ

Βραδυκινησία στην παλιά γέφυρα, αβεβαιότητα σε αυτή που κατέρρευσε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γέφυρα Κομψάτου
Πτώση

Σύμφωνα με τη δέσμευση του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, η παλιά γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία εντός του 2017


2 μήνες και 20 μέρες μετά την κατάρρευση της "νέας", εγκρίθηκε η εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης

Διονύσης Βοργιάς

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η ...προσωρινή λύση για την όδευση μεταξύ Αμβροσίας και Ιάσμου, καθώς αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Μέτιος, απευθυνόμενος προς το περιφερειακό συμβούλιο.


"Όσον αφορά στην παλιά γέφυρα προχωρήσαμε, σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό, σε δοκιμαστικές φορτώσεις, για τις οποίες θα έχουμε σε λίγες ημέρες τα αποτελέσματά τους. Θεωρώ πως η γέφυρα θα δοθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους", είπε ο κος Μέτιος. Πράγματι, σε επιτόπια επίσκεψή του, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Χρόνος είχε διαπιστώσει και αναδείξει το παραπάνω, προσφέροντας την απαραίτητη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην παλιά γέφυρα, μιας που τα ερωτήματα των κατοίκων των νομών Ροδόπης και Ξάνθης πληθαίνουν καθημερινά. 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ
Βραδυκίνητα προχωράει το ζήτημα της καινούργιας γέφυρας, η οποία και κατέρρευσε στις 10  Σεπτεμβρίου, κόβοντας στα δύο Ίασμο-Αμβροσία, ευτυχώς όμως χωρίς να θρηνήσουμε θύματα.


Περισσότερους από δύο μήνες μετά την κατάρρευση, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ενέκρινε σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ιδίας, του Δήμου Ιάσμου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και τις προτάσεις αποκατάστασης αυτής.


Επομένως, με απλά λόγια, 2 μήνες και 20 μέρες μετά την κατάρρευση, εγκρίθηκε η εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης. "Το ΤΕΕ ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη, γι' αυτό και χρειάζονται αυτά τα χρήματα ", αναγνώρισε ο περιφερειάρχης.


Ο περιφερειάρχης δεν δίστασε να επιτεθεί και στον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος μιλώντας στον "Χ" είχε δηλώσει ότι θα δοθούν χρήματα για την αποκατάσταση της γέφυρας, μόνο όταν βρεθούν οι υπαίτιοι της πτώσης και αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. "Παρά τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε ο κος Σπίρτζης στον «Χρόνο» περί απόδοσης ευθυνών και πως δεν θα δώσει χρήματα στην Περιφέρεια αν δεν βρει τους υπεύθυνους, πρέπει να σας πω ότι η περιφέρεια εξασφάλισε τα χρήματα που απαιτούνται για το τμήμα της γέφυρας που έπεσε", ανέδειξε ο Χρήστος Μέτιος.


Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, εισηγήθηκε ο κος Καλούδης. "Να υπάρξει μία πλήρης διερεύνηση και να αποκτήσουμε μία καλή εικόνα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ήδη η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει πιστώσεις για τη νέα και την παλιά γέφυρα, και κυρίως την ανακατασκευή της γέφυρας. Όμως, τίποτα δε μπορεί να γίνει, αν δεν προηγηθεί η διερεύνηση των αιτιών", είπε μεταξύ πολλών.


ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Κανένα χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, αναφορικά με την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γέφυρας. Για μία ακόμη φορά, ο κος Μέτιος ανέδειξε ότι τα "χέρια" της Περιφέρειας είναι δεμένα, ωσότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα: "Πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα".


Η εγγύηση που έδωσε προς το σώμα αρκέστηκε στη δήλωση ότι "θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό, όταν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση της νέας γέφυρας".


Θέση επί του ζητήματος πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα είναι σοβαρό" και ζήτησε μία απάντηση για τον χρόνο της αποκατάστασης: "Ποιος είναι ο χρόνος για όλα αυτά, περίπου", διερωτήθηκε και τόνισε ότι "μιλάμε για χρονοβόρες διαδικασίες. Λογικά, με αυτό το χρονοδιάγραμμα, αν τελειώσει στα 2μιση χρόνια θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι".
Θέση πήρε και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος ανέδειξε ως σημαίνουσας σημασίας, τη διασφάλιση ότι δεν θα διακινδυνεύσει κανείς. 


"Η κατάρρευση έχει στοιχίσει πολλαπλά στους κατοίκους της περιοχής. Είναι καθήκον μας η αποκατάσταση να γίνει με επιστημονικές μεθόδους", είπε μεταξύ πολλών άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το