fbpx "Βουτιά" στα ενοίκια των καταστημάτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

"Βουτιά" στα ενοίκια των καταστημάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενοίκια
Ακίνητα
Λουκέτο

"Σε σχέση με το παρελθόν τα ενοίκια καταστημάτων έχουν υποχωρήσει μέχρι και 60%", διαπιστώνειη Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ροδόπης


Λιγότεροι φέτος οι φοιτητές, έχουν αφήσει και πολλά διαμερίσματα χωρίς ενοικιαστή

Διονύσης Βοργιάς

Πόρτα κλειδωμένη, χώρος άδειος, ενοικιαστήριο απέξω. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σε ολοένα και περισσότερες στέγες, που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, στην Κομοτηνή. Τα λουκέτα πληθαίνουν εν καιρώ κρίσης, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βλέπουν το "σταθερό" τους εισόδημα είτε να μειώνεται είτε να χάνεται εντελώς. 


Στην Κομοτηνή, οι εμπορικοί δρόμοι μετρούν μεν λιγότερα ανοίκιαστα μαγαζιά, όμως σημειώνουν μεγάλες μειώσεις στα μισθώματα, ενώ οι πιο μακρινοί από το κέντρο δρόμοι χρόνο με το χρόνο "ερημώνουν" εμπορικά. Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, η πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ροδόπης Χρύσα Κυριακούση καταθέτει πολλά στοιχεία. 


ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
"Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και τα μαγαζιά κλείνουν", είναι αρχή όλων των δεινών σύμφωνα με την Χρύσα Κυριακούση, η οποία χρόνο με το χρόνο παρατηρεί ολοένα και χαμηλότερα μισθώματα στα ενοίκια. 


Αναλυτικά σημειώνει: "Οι τιμές των ενοικίων υποχωρούν ακόμη περισσότερο. Σε σχέση με το παρελθόν τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει μέχρι και 60%. Υπάρχουν και πιο μεγάλες διαφορές, όπως μαγαζιά στο κέντρο που είχαν νοίκι 1.500 ευρώ και τώρα νοικιάζονται με 500. Η Βενιζέλου και τα μαγαζιά της πλατείας, κάπως διατηρούν τις τιμές τους, αν και υπάρχει κι εκεί υποχώρηση. Σε δρόμους όπως η Παρασίου και η Ν. Ζωίδη υπάρχουν ενοικιαστήρια της τάξης των 300 ευρώ, ενώ παλιά σε αυτούς τους δρόμους δεν έβρισκες κάτω από 1.000 ευρώ".


Η ίδια επίσης παρατηρεί πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά σε περιφερειακούς δρόμους. "Τα μαγαζιά του κέντρου έχουν πλέον φθηνότερα ενοίκια και αυτό επιτρέπει σε μαγαζιά που ήταν πιο μακριά, να έρθουν προς το κέντρο. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί τα μαγαζιά στις κεντρικές αρτηρίες και να έχουν μείνει πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου. Και όσα είναι αδιάθετα, τα δίνουν για πολύ χαμηλά ενοίκια", όπως σημειώνει. 


Επίσης, η κα Κυριακούση αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει και στις ενοικιάσεις σπιτιών, ιδίως μικρών διαμερισμάτων που παραδοσιακά προσφέρονται προς φοιτητές. "Δεν ξέρω τι έπαιξε ρόλο, πχ οι μεταγραφές, η συγκατοίκηση, ότι δεν ήρθαν στην Κομοτηνή ή όλα μαζί, το αποτέλεσμα ήταν η Κομοτηνή να έχει λιγότερους φοιτητές φέτος", σχολιάζει εν προκειμένω.


ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΡΙΜΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ
Το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμοι χώροι, έχει δώσει μεγάλη δύναμη προς τους ενοικιαστές, οι οποίοι ζητούν ολοένα και μεγαλύτερες μειώσεις στο καταβληθέν μίσθωμα. "Οι μισθωτές, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά άδεια καταστήματα, έρχονται με μορφή τελεσίγραφου στον ιδιοκτήτη και του λένε: 


Ή μου το δίνεις 300 ή πάω απέναντι. Κάπως έτσι είναι το κλίμα, δεν φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, οι ιδιοκτήτες εξευτελίζουν το ακίνητό τους", εξηγεί σχετικά η Χρύσα Κυριακούση, και προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο: "Επίσης, οι ιδιοκτήτες συναινούν πλέον σε βραχυχρόνιες μισθώσεις της τάξης ακόμη και των τριών μηνών, δηλαδή τα πάντα είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια των ενοικιαστών".


ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα οικονομικό πλαίσιο, όπου οι φόροι καλά κρατούν. 
Ο φόρος που επιβάλλεται επί των εισοδημάτων από ενοίκια, ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης που συνοδεύει πάντα τα εισοδήματα, αυξάνουν τη φορολογία και αποτελούν ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο που έχουν κατά νου τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 


Κληθείσα να καταθέσει την άποψή της και σχετικά με την φοροεπιδρομή στην ακίνητη περιουσία, η Χρύσα Κυριακούση απαντά ως εξής: "Τα ενοίκια έχουν πέσει την ίδια στιγμή που οι φόροι έχουν αυξηθεί και είναι στα ύψη. Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα θα μείνει ως έχει. 


Οι αντικειμενικές τιμές μπορεί να μειωθούν αλλά θα ανέβουν οι συντελεστές. Τελικώς από τους ιδιοκτήτες θα εισπραχθούν 3δις, άρα οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα ίδια ευρώ".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές