fbpx "Βοήθεια" ζητούν οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

"Βοήθεια" ζητούν οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βοήθεια στο Σπίτι
Εργαζόμενοι

Πανελλαδική απεργία με διπλό στόχο: Καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους είναι απλήρωτοι - Μονιμοποίηση ύστερα από 15 χρόνια
16 εργαζόμενοι στις δομές Φαναρίου, Αιγείρου, Νέου Σιδηροχωρίου, Κομοτηνής, εξυπηρετούν πάνω από 500 άτομα

Διονύσης Βοργιάς

Απείργησαν οι 230 εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι σε όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, συστρατευόμενοι στην πανελλαδική απεργία που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Μαρτίου. Αρκετοί από αυτούς κατέβηκαν και στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κεντρική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπως οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι Ιάσμου.


Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και βρίσκονται στον αέρα μιας που ενόσω ο μήνας Μάρτιος "κλείνει", από τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχει υπογραφεί ακόμη η προγραμματική σύμβαση για την εργασία τους. Κάποιοι από τους εργαζομένους απασχολούνται απλήρωτοι αυτό το διάστημα (κάτι που δεν ισχύει στον Δήμο Κομοτηνής) κι αυτό σαφώς τους προβληματίζει για το εργασιακό παρόν και μέλλον τους, ως εκ τούτου παρέθεσαν συνέντευξη τύπου, προς ενημέρωση του κοινού, το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Μαρτίου.

Σε αυτή παρέστησαν η πρόεδρος του ενιαίου συλλόγων δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης Φωτεινή Αντωνιάδου, ο αντιπρόεδρος του εν λόγω συλλόγου Δημήτρης Μάγγας, και η κοινωνική λειτουργός του Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Κομοτηνής Ελλάδα Ηρακλέους. 


ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Το Βοήθεια στο Σπίτι έχει ξεκινήσει από το 2002 στους Δήμους και φυσικά αφορά την κοινωνική φροντίδα ατόμων ηλικιωμένων, με αναπηρία, και άλλων", είπε η κα Αντωνιάδου, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια ως "ομηρία την εδώ και 15 χρόνια ανανέωση των συμβάσεων" ζητώντας μονιμοποιήσεις. Είπε ότι οι εργαζόμενοι "διεκδικούν τα αυτοδίκαια δικαιώματά τους: Το ουσιαστικό είναι η μονιμοποίησή τους και τώρα προέκυψε και η πληρωμή τους". Καταληκτικά δήλωσε την αμέριστη στήριξη του συλλόγου στους συναδέλφους εργαζομένους του Βοήθεια στο Σπίτι. 


Για "αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων" έκανε λόγο ο κος Μάγγας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "συμπαραστεκόμαστε γιατί είναι συνάδελφοί μας δημοτικοί υπάλληλοι". Ζήτησε την πληρωμή των δεδουλευμένων καθώς και την στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό γιατί οι διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας δημιουργούν "ανασφάλεια στους εργαζομένους".

Χαρακτήρισε σε άλλο σημείο του λόγου του ως τις υπηρεσίες που προσφέρει το Βοήθεια στο Σπίτι "όχι πολυτελείας, αλλά αιχμής, ιδίως στις εποχές που ζούμε στις οποίες πολύς κόσμος από αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να επιβιώσει".

"Μέχρι την μονιμοποίησή τους, να υπάρχει τουλάχιστον η απρόσκοπτη χρηματοδότηση", είπε σε άλλο σημείο και ζήτησε προσλήψεις και στο Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Κομοτηνής καθώς "τα 16 άτομα είναι πάρα πολύ λίγα".


ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500 ΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ
Στην αξία των δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών στάθηκε η εργαζομένη του Βοήθεια στο Σπίτι Ελλάδα Ηρακλέους, η οποία είπε ότι πανελλαδικά εξυπηρετούνται περί των 100.000 ανθρώπων (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, ευπαθείς οικογένειες) ενώ σε τοπικό επίπεδο τα τέσσερα Βοήθεια στο Σπίτι του καλλικρατικού Δήμου Κομοτηνής (Φαναρίου, Νέου Σιδηροχωρίου, Αιγείρου, Κομοτηνής) εξυπηρετούν "500 άτομα αλλά άτυπα ακόμη περισσότερα" όπως είπε χαρακτηριστικά. 


Η κα Ηρακλέους τόνισε ότι οι υπηρεσίες έχουν αποτέλεσμα την πρόληψη φαινομένων απομόνωσης και ιδρυματοποίησης των επωφελούμενων ενώ παράλληλα ενισχύεται η πρωτοβάθμια υγεία. Τόνισε ότι "είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό και πλέον έχουμε τεράστια εμπειρία 15 ετών στην πλάτη μας, που μας δίνει ένα πλεονέκτημα, να γνωρίζουμε τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.

Έχουμε προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ αλλά βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας, με διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεών μας. Η εκάστοτε κυβέρνηση λέει ότι θα μας μονιμοποιήσει (αλλά καμία δεν το κάνει)".


Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κομοτηνής είναι 16, και υπάρχει το εξής πρόβλημα: "Όταν ένας εργαζόμενος παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί, έχουμε φτάσει στο σημείο η θέση αυτή να μην αναπληρώνεται, άρα υπάρχουν κενά που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία".

Γι' αυτό, όπως λέει η Ελλάδα Ηρακλέους, υπάρχει αυτό το διάστημα ένα κενό οικογενειακής βοηθού "την θέση της οποίας καλύπτουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί της". Καταληκτικά ζήτησε την αντικατάσταση του στόλου οχημάτων ο οποίος έχει φθαρεί με τα χρόνια.


ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Το ευχάριστο νέο έρχεται από τον Δήμο Κομοτηνής, οι εργαζόμενοι στον οποίο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως λέει η Ελλάδα Ηρακλέους. "Δεν υπάρχει θέμα με τα δεδουλευμένα μας. Είμαστε σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, αλλά δεν εφησυχάζουμε", είπε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ