fbpx Βγήκε από τα συρτάρια μελέτη για το λιμάνι Φαναρίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020

Βγήκε από τα συρτάρια μελέτη για το λιμάνι Φαναρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιμάνι Φαναρίου
Παραλίες
Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων
Δήμος Κομοτηνής

Το Φανάρι πρώτο σε αφίξεις σε τουριστικά σκάφη, ανάμεσα στα πέντε λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων 


"Πίεση" για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα από την αύξηση τουριστικών σκαφών τους θερινούς μήνες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τις ευκαιρίες για συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων που προσφέρουν οι πρόσφατα εκδοθείσες προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 για τα μέτρα «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», καθώς και «Καινοτομία στην αλιεία» και ιδιαίτερα το πρώτο μέτρο, θέλει να εκμεταλλευτεί το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων. Στοχευμένα και σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, ανέσυρε παλιά μελέτη από τα συρτάρια, την οποία επιθυμεί να επικαιροποιήσει και να την εντάξει για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας. Η μελέτη αφορά στο λιμάνι του Φαναρίου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή δύο πλωτών προβλητών μέσα στο λιμάνι Φαναρίου. Παράλληλα, προβλέπει έργα εκσυγχρονισμού του λιμένα, όπως εργασίες για τον φωτισμό κ.ά.


Το λιμάνι του Φαναρίου είναι χαρακτηρισμένο ως αλιευτικό καταφύγιο, επειδή εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της περιοχής. Παρουσιάζει λοιπόν αλιευτική κίνηση σε όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία αυξάνεται το καλοκαίρι λόγω των ερασιτεχνών αλιέων. Δεν παρουσιάζει εμπορική κίνηση, γιατί λόγω του βάθους του δεν μπορούν να προσεγγίσουν φορτηγά πλοία. Τα τελευταία χρόνια όμως παρουσιάζει αυξημένη κίνηση και σε τουριστικά σκάφη, εξέλιξη που σχετίζεται και με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του.


Τέσσερα αλιευτικά καταφύγια, του Φαναρίου, της Μαρώνειας, του Ιμέρου και των Αβδήρων και ένα λιμάνι, το Πόρτο Λάγος, έχει στην αρμοδιότητά του το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων. Ανάμεσα σε αυτά το καταφύγιο του Φαναρίου εμφανίζει τη μεγαλύτερη κίνηση και το φετινό καλοκαίρι σε τουριστικά σκάφη και ακολουθεί το καταφύγιο των Αβδήρων. "Έχουμε αρκετά σκάφη από το εξωτερικό και κυρίως από την Βουλγαρία και από κάποιες άλλες χώρες, όπως Βρετανία, σίγουρα είναι περισσότερα από το παρελθόν", παρατηρεί η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων Κωνσταντινιά Ζουρνατζίδου και μας κάνει γνωστό πως "οι περισσότεροι ξένοι περνάνε από το λιμενικό ταμείο, λένε πόσο καιρό θα μείνουν και πληρώνουν. Κάποιοι έρχονται για λίγες μέρες και κάποιοι μπορεί να δηλώσουν ότι θα μείνουν για δύο μήνες, τρεις μήνες, εξαρτάται από την κάθε περίπτωση".


Ακριβώς, λόγω αυτής της αυξημένης κίνησης σκαφών τους θερινούς μήνες, "έχουνε πρόβλημα με τον χώρο, γιατί είναι πολλά τα σκάφη και δεν βρίσκουνε να δέσουνε εύκολα", παρατηρεί η κα Ζουρνατζίδου και προσθέτει "αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα. Όμως υπάρχει μια μελέτη του Δήμου Κομοτηνής, τη οποία δουλεύουμε αυτή την στιγμή, την οποία ζήτησα από τον Δήμο Κομοτηνής. Αυτήν την μελέτη προϋπολογισμού γύρω στις 700 με 800 χιλιάδες ευρώ, θέλουμε να την εντάξουμε στο πρόγραμμα Αλιείας. Η μελέτη αυτή έχει και πλωτές εξέδρες, κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αύξηση που έχουμε στην κίνηση τουριστικών σκαφών".


Το χρηματοδοτικό μέτρο «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια», απευθύνεται προς Περιφέρειες της χώρας, Δήμους και Λιμενικά Ταμεία και περιλαμβάνει δράσεις για:


α) Επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών στους αλιευτικούς λιμένες, στις ιχθυόσκαλες, στους τόπους εκφόρτωσης και στα καταφύγια, περιλαμβανομένων των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις για τα απόβλητα και τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων (για σκοπούς βελτίωσης της ποιότητας, του ελέγχου και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων που εκφορτώνονται, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας).

β) Επενδύσεις σε αλιευτικούς λιμένες, ιχθυόσκαλες, τόπους εκφόρτωσης και καταφύγια, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμόρφωση με την υποχρέωση εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων και για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα υποχρησιμοποιούμενα συστατικά των αλιευμάτων.
 

γ) Επενδύσεις για την κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών καταφυγίων προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των αλιέων.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου επιχειρεί με άλλες ενέργειες να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα Φαναρίου. Όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του "υπάρχει μελέτη για αυτόματους πωλητές ρεύματος και νερού. Η μελέτη αυτή είναι έτοιμη στο υπουργείο ΑΝαυτιλίας αυτή την στιγμή και εγώ θέλω να την υποβάλω στο Leader αλιείας όταν θα ανοίξει. Ελπίζω να ανοίξει σύντομα και ως τότε να είμαστε έτοιμοι και εμείς. 


Επίσης ήδη έχουμε παραγγείλει τα κάγκελα για τις σκάλες στο λιμάνι Φαναρίου. Υπάρχουν κάποιες σκάλες που κατεβαίνουν στην θάλασσα και είναι επικίνδυνες, γι' αυτό έχουμε παραγγείλει τα κάγκελα. Πιστεύω στα μέσα του άλλου μήνα να έχουνε τοποθετηθεί σε όλες τις σκάλες του λιμανιού". 


Για όλα τα παραπάνω το Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων συνεργάζεται με τις τοπικές λιμενικές αρχές του Πόρτο Λάγους και του Φαναρίου και με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο