fbpx Βγαίνει εκτός συνόρων ο «Περπατώ»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

Βγαίνει εκτός συνόρων ο «Περπατώ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μιχάλης Ραγκούδης
Περπατώ
ΑμΕΑ
Αδριανούπολη

Επιδιώκει διασυνοριακές συνεργασίες, μας πληροφορεί ο Μιχάλης Ραγκούσης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με το βλέμμα στραμμένο εκτός συνόρων είναι πλέον ο δραστήριος σύλλογος της Κομοτηνής «Περπατώ». Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Ραγκούσης βρέθηκε στην Αδριανούπολη, όπου είχε επαφές με τον δήμαρχο της πόλης προκειμένου να εξεταστούν ενδεχόμενα συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών. Μιλώντας για τη συνάντηση στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Ραγκούσης είπε: «Σαν σύλλογος θέλουμε να αναπτυχθούμε σε διάφορες δράσεις στην ευρύτερη γειτονική μας περιοχή, κυρίως εκμεταλλευόμενοι ευρωπαϊκά προγράμματα. Ανακοινώθηκαν τα προγράμματα INTERREG Ελλάδα Βουλγαρία όπου ο σύλλογος είχε καταθέσει και έχει εγκριθεί σε μια επιλογή. Επίσης θα τρέξουν αρκετά προγράμματος Erasmus φέτος με την Γερμανία, την Πολωνία με την Λιθουανία. Σκεφτόμασταν ότι εκμεταλλευόμενοι την κοντινή απόσταση μεταξύ της Αδριανούπολης και της Κομοτηνής που είναι δύο πόλεις με έντονο το φοιτητικό στοιχείο και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, να δούμε αν μπορούσαμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να συνεργαστούμε σε κοινές δράσεις σε ότι αφορά την αναπηρία σε έξυπνες πρακτικές και καλές λύσεις που υπάρχουν στην ανάπτυξη και δημιουργία πόλεων οι οποίες να είναι φιλικές για όλους»


Από τη συνάντηση αυτή ο κος Ραγκούσης διαπίστωσε ότι η τουρκική πόλη δείχνει ενδιαφέρον σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες αν και σαν γενική εικόνα δεν είναι ακόμη φιλική προς αυτά. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Αδριανούπολης εξήγησε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι γίνονται προσπάθειες και μάλιστα είδε πολύ θετικά όλες τις δράσεις που γίνονται στην Κομοτηνή και προκύπτουν από τη συνεργασία του συλλόγου με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς εν γένει: «Ο δήμαρχος της πόλης μας είπε ότι μπαίνουν σε μια διαδικασία και αυτοί πλέον να μετατρέψουν την πόλη τους σε πιο φιλική για άτομα με αναπηρία, γιατί δεν έχουν τις υποδομές τις οποίες θα ήθελαν να έχουν. 


Εκτιμούν ότι έτσι χάνουν και ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία. Αν θέλεις να έχεις ισχυρές πόλεις και ένα τουριστικό προϊόν δεν είναι δυνατόν να αποκλείεις από το πελατολόγιό σου τα άτομα με αναπηρία τα οποία ενδεχομένως είναι και πιο ισχυροί ουσιαστικά οικονομικοί τουρίστες. Μας είπε ότι είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμα οι δράσεις που κάνουνε, είδαν με πολύ ενδιαφέρον αυτά που κάνουμε εμείς εδώ στην Κομοτηνή με τον σύλλογο Περπατώ τα τελευταία χρόνια. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς η άριστη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Κομοτηνής. 
Όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχει μια άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και των ιδιωτικών φορέων, των ΜΚΟ όπως ο Περπατώ»
Εν τέλει, το πρόσημο που βάζει ο κος Ραγκούσης σε αυτή τη συνάντηση –στην οποία συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου- είναι θετικό. Σημειώνει δε, ότι σύντομα θα έχουμε και νεότερα από την καινούργια αυτή συνεργασία: «Μας πήγανε και γνωρίσαμε μια νέα δομή την οποία έχουν φτιάξει και ξεκίνησε τον Δεκέμβρη σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία. 


Είναι ένας πολυχώρος εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης. Γενικά ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό ραντεβού νομίζω ότι μπήκανε κάποιες βάσεις για να το προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπάνω. 


Εγώ θεωρώ ότι οι συνεργασίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες και μεγαλύτερες, η τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο και οι φορείς όπως ο Περπατώ και ο αντίστοιχος Περπατώ ή η αντίστοιχη δομή από την Αδριανούπολη πρέπει να συνυπάρξουνε. Αν θες να έχεις επιλεξιμότητα σε προγράμματα πρέπει να είσαι ισχυρός από την ομάδα των φορέων».
Σύντομα οι άνθρωποι του συλλόγου Περπατώ θα δρομολογήσουν την επόμενη κίνησή τους. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά