fbpx Βαρυχειμωνιά στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΑ ΑΣΠΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Βαρυχειμωνιά στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
χειμώνας
χιόνι
Χιονόπτωση
κακοκαιρία

Την προσοχή όλων εφιστά ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου


Κλειστά σχολεία στους δήμους Μαρωνείας - Σαπών και Ιάσμου, στις δημοτικές ενότητες Οργάνης και Κέχρου, αλλά και στην Εσοχή και Δρύμη στη δημοτική ενότητα Φιλλύρας 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Επιδείνωση παρουσίασε από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και καθ' όλη την χθεσινή μέρα ο καιρός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Από το κύμα κακοκαιρίας δεν γλύτωσε η Ροδόπη, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε όλο το νομό. Όπως συνήθως ο χιονιάς άφησε κατευθείαν το αποτύπωμά του στον ορεινό όγκο του νομού, με κλειστούς δρόμους, σχολεία και κατά τόπους μικροπροβλήματα, χωρίς ωστόσο να καταγράψουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου.


Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και αυτά τα 24ωρα, με χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τόπους χιονοπτώσεις, γι' αυτό και οι κάτοικοι ιδίως του ορεινού όγκου του νομού, καλούνται να προσέχουν κατά τις μετακινήσεις τους και να πειθαρχούν στην ανακοινώσεις της τροχαίας και της πολιτικής προστασίας.


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Κληθείς να μεταφέρει την κατάσταση που επικράτησε τη Δευτέρα στο νομό, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου, ο οποίος πρώτα και κύρια σημείωσε τα κλειστά σχολεία της Δευτέρας. Έτσι, σε Κερασιά, Κέχρο, Χλόη, Άνω Βυρσίνη, Κάτω Κάρδαμο, Κύμη, Μυρτίσκη, Εσοχή, Οργάνη, διεκόπη η λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ μάθημα δεν έκαναν και τα παιδιά των νηπιαγωγείων του δήμου Αρριανών. 


"Ο ορεινός όγκος έχει πρόβλημα", διαπίστωσε ο κος Παπαλεξίου, ενώ για τα εντός της Κομοτηνής είπε: "Μέσα στην πόλη, στα σημεία που υπήρχε πρόβλημα, προληπτικά ο δήμος Κομοτηνής είχε ρίξει αλάτι και μέχρι τη Νυμφαία". Ο ίδιος επέστησε την προσοχή των κατοίκων της Ροδόπης, ιδίως όσων μένουν στον ορεινό όγκο αλλά και δίπλα σε ιρλανδικές διαβάσεις, αναφορικά με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, την προσπελασιμότητα ή μη ιρλανδικών διαβάσεων και την γενική προσοχή και πειθαρχία στις ανακοινώσεις.  Ο κος Παπαλεξίου μίλησε και ευρύτερα για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, πληροφορώντας μας ότι δεν έχει καταγραφεί σημαντικό πρόβλημα εντός των πόλεων, ενώ στο ορεινό όγκο της Περιφέρειας συναντάμε τα γνωστά προβλήματα.


Ακόμη κι αν ο χιονιάς σταματήσει, όμως, ο κος Παπαλεξίου χτυπάει καμπανάκι κινδύνου, γιατί οι μετακινήσεις με λιωμένο χιόνι κρύβουν ακόμη περισσότερες παγίδες και δύναται να προκαλέσουν ατυχήματα. Αναφορικά με τα επόμενα 24ωρα, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του νομού εξηγεί πως "θα δούμε βήμα-βήμα μέχρι την Τετάρτη πως θα εξελιχθεί την κατάσταση", εξηγώντας πως οι καιρικές προβλέψεις δεν πέφτουν πάντα μέσα γι' αυτό και οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση. "Ο μηχανισμός είναι έτοιμος και υπάρχει αλάτι υπάρχει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ήδη για τη Ροδόπη έχουν φύγει οι αλατιέρες για τον ορεινό όγκο ο δήμος Κομοτηνής είναι και αυτός σε ετοιμότητα. Νομίζω ότι αν συμβεί κάτι θα τρέξουμε γρήγορα", είπε ο κος Παπαλεξίου μεταφέροντας αναλυτικά την χθεσινή εικόνα.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΧΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΡΓΑΝΗΣ
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm επίσης φιλοξενήθηκαν ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κέχρου και ο αντιδήμαρχος Οργάνης του δήμου Αρριανών, για να μεταφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους την κατάσταση, μιας που γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες των περιοχών τους σε κάθε χιονόπτωση και κακοκαιρία.


Πρόεδρος Κέχρου ο Αλή Χασεκί μας λέει ότι "από χθες (σ.σ. Κυριακή βράδυ) όλα είναι παγωμένα στην περιοχή μας. Είχαμε πολύ πυκνή ομίχλη, που επικρατούσε από το Σάββατο και πολύ υγρασία λόγω της ομίχλης". Ο ίδιος δηλώνει πως η τοπική κοινότητα είναι προετοιμασμένη αλλά το χιόνι ήταν αρκετό τη Δευτέρα. 


"Έχουμε περίπου δέκα πόντους χιόνι, αλλά ο κεντρικός δρόμος παρέμεινε ανοιχτός, γιατί ανεβάσαμε από το πρωί την αλατιέρα της Αποκεντρωμένης και ρίξαμε αλάτι", είπε ο πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αλατιέρα είναι δωρεά του ΤΑΠ, δηλαδή είναι καινούργια και σύγχρονη. "Είναι το παρθενικό της ταξίδι", όπως λέει ο κος Χασεκί, ο οποίος ανέδειξε ότι με αλυσίδες ο κεντρικός δρόμος είναι προσπελάσιμος, αλλά τα σχολεία τη Δευτέρα - όπως ήταν λογικό - έκλεισαν.


Αντιδήμαρχος Οργάνης ο Μολλά Ισμαήλ δήλωσε ότι μέχρι και το μεσημέρι είχε βγει μόνο η αλατιέρα στους δρόμους, δηλαδή δεν χρειάστηκε εκχιονιστικό μηχάνημα, και διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία κι εκεί έμειναν κλειστά. "Στους δρόμους είχε πάγο μόνο το βράδυ (σ.σ. της Κυριακής) επειδή είχε βρέξει. Ο πάγος ήταν κρυφός, γι' αυτό και κλείσαμε τα σχολεία", μας είπε αναφορικά με την κακοκαιρία και τους κινδύνους που πάντα κρύβονται σε αυτή. 


Ο κος Ισμαήλ ζήτησε από τους δημότες του ορεινού όγκου να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. "Δεν έχουμε ιρλανδικές διαβάσεις, αλλά οι οδηγεί πρέπει να είναι προσεκτικοί και πάντα να έχουν μαζί τους αλυσίδες, γιατί η αλατιέρα δεν μπαίνει και μέσα στα χωριά. Ειδικά μέσα στα χωριά πρέπει να προσέχουν", είπε, και στάθηκε στον σχεδιασμό για την κακοκαιρία: "Έχουμε χωρίσει την αλατιέρα, δηλαδή την πλευρά της Οργάνης την καθαρίζουμε εμείς σαν Δήμος, ενώ την πλευρά του Κέχρου την καθαρίζει η Περιφέρεια".


ΡΟΔΟΠΗ: ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ - ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, χθες Δευτέρα υπήρχαν διακοπές κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας. Στην ίδια ανακοίνωση, ενημερωνόταν και το ευρύ κοινό για το που χρειάζονταν αλυσίδες. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, δηλαδή - προσοχή - μπορεί σήμερα τα σημεία να είναι περισσότερα ή λιγότερα. 


Παρόλα αυτά, ενδεικτικά παραθέτουμε ότι χθες ο επαρχιακός δρόμος Ξυλαγανής-Ιμέρου παρέμεινε κλειστός επ' αόριστον  λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία και στις ιρλανδικές διαβάσεις Αγ. Μαρίνας Ιμέρου, Μωσαϊκου, Ηφαίστου, Μεσοχωρίου, ενώ απαιτείται προσοχή κατά τη διέλευση και στις ανοιχτές ιρλανδικές διαβάσεις καθώς και πειθαρχία στα νέα απαγορευτικά της τροχαίας. 
Επίσης, χθες Δευτέρα αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χρειάστηκαν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Οργάνης - Μυρτίσκης – Πάτερμα – Κύμης – Εσοχής – Ραγάδας – Κέχρου – Χαράδρας, πρέπει όμως να έχετε στις αποσκευές σας παντού και πάντοτε τις αλυσίδες, ώστε να τις βάλετε αν ξεσπάσει απρόσμενος χιονιάς.

 

ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΗ, ΚΕΧΡΟ, ΕΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΡΥΜΗ

Κλειστά τα σχολεία στους  δήμους Μαρωνείας -Σαπών και  Ιάσμου


Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Μαρωνείας- Σαπών και Ιάσμου, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των δήμων. Επίσης κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη δημοτική ενότητα Οργάνης και Κέχρου, ενώ στη δημοτική ενότητα Φιλύρας, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Εσοχή και τη Δρύμη. 


Η επίσημη ανακοίνωση για το δήμο Ιάσμου έχει ως εξής:
"Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 27/2/18 (σ.σ.: σήμερα), τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ιάσμου λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας (σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010)."


Η σχετική επίσημη ανακοίνωση για το Δήμο Μαρωνείας -Σαπών έχει ως εξής: 
Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού που επικρατεί σε ολόκληρο το Δήμο ,με απόφαση του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , αύριο (σ.σ.: σήμερα),  Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 δεν θα λειτουργήσουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές