fbpx Βαμβάκι: Χαμηλές τιμές - προσδοκίες ανάκαμψης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2020 - 10:00
ΟΧΙ ΣΤΑ ΡΙΣΚΑ

Βαμβάκι: Χαμηλές τιμές - προσδοκίες ανάκαμψης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαμβάκι
Σταμάτης Κουρούδης

Στ. Κουρούδης: «Το βαμβάκι είναι στα χαμηλά των τελευταίων 11 ετών - ελπίζουμε οι τιμές να εκτιναχθούν όταν αλλάξει το κλίμα στην αγορά»

Τηλεδιασκέψεις, ευφυή γεωργία και πλευρική ενημέρωση, αξιοποιούν βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Πολύ χαμηλές είναι μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές στο βαμβάκι, ελέω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Ωστόσο, υψηλές είναι οι προσδοκίες, ότι το πέρας της κρίσης, θα φέρει γεωμετρική αύξηση των τιμών. Ο «Χ» συνομίλησε επί των τιμών και των τελευταίων εξελίξεων με τον ιδρυτή των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτη Κουρούδη.

Τιμές πρώτου μνημονίου – προσδοκίες για την μετακορωνοϊού εποχή
Οι τιμές φέτος στο βαμβάκι θυμίζουν αυτές που υπήρχαν πριν 11 χρόνια, ήτοι την εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στο πρώτο μνημόνιο. «Το βαμβάκι είναι στα χαμηλά των τελευταίων 11 ετών, δηλαδή είμαστε στα χαμηλότερα από την προηγούμενη οικονομική κρίση, κάτω από τα 50 σεντς (σύσπορο) έφτασε να παίζει το χρηματιστήριο βάμβακος», γνωστοποίησε ο κος Κουρούδης, μη κρύβοντας ότι το χρηματιστήριο βάμβακος «έχει πέσει πάρα πολύ».

Εν τω μεταξύ, άλλα αγροτικά προϊόντα, βασικά για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων, μπορεί αρχικά να μειώθηκαν οι τιμές τους, έκτοτε όμως ανέκαμψαν. Η εξήγηση έρχεται δια στόματος του εκκοκκιστή, που εξηγεί ότι οι ελαστικές δαπάνες -όπως το βαμβάκι- είναι αυτές που αντιδρούν πρώτες στις οικονομικές καταστάσεις, σε ανόδους και καθόδους.

Έχοντας όμως την εμπειρία ετών, ιδίως της προηγούμενης κρίσης, εκκοκκιστές και καλλιεργητές, ελπίζουν ότι «εάν ξεπεραστεί ο κορωνοϊός, οι τιμές θα εκτιναχθούν σαν ελατήριο, όταν αλλάξει το κλίμα στην αγορά», σημειώνει ο ιδρυτής των Θρακικών, και παρατηρεί: «Ειδικά εδώ στη Ροδόπη οι αγρότες καλλιεργούν επί πολλά χρόνια βαμβάκι, άρα έχουν ζήσει πολλά, όπως και το 2008, όπου μετά οι τιμές εκτινάχθηκαν τόσο που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί».
«Δεν είναι εποχές για ρίσκα»

Πάντως, η πραγματικότητα θέλει τους καλλιεργητές να ανησυχούν για το τι θα δουν στις τσέπες τους, με τις τιμές στα φετινά τους χαμηλά. Εκκοκκιστήρια ανά την Ελλάδα, πάντως, όπως τα Θρακικά, δίνουν εργαλεία στους καλλιεργητές, ώστε να εξασφαλίζουν εισόδημα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο τιμής για όλη τη χρονιά ή την σωστή αξιοποίηση της συμβολαιακής γεωργίας. Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, συμπέρασμα και μήνυμα του κου Κουρούδη για την φετινή καλλιεργητική χρονιά είναι πως «δεν είναι εποχές για ρίσκα», αλλά «για σιγουριά».

Ροδόπη: Ευφυή γεωργία σε 5.500 στρέμματα
Όσο συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, πάντως, η βαμβακοκαλλιέργεια δεν σταματά να εξελίσσεται σε 2020καλλιέργεια, κάτι που επιτυγχάνεται με την ευφυή γεωργία. Το πρόγραμμα λειτουργεί στην περιοχή μέσα από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, που μεσολαβεί μεταξύ καλλιεργητών και της εταιρίας Neuropublic που εφαρμόζει την ευφυή γεωργία.

«Είμαστε οι μόνοι στην περιοχή όπου εδώ και 3-4 χρόνια εφαρμόζουμε την ευφυή γεωργία», γνωστοποιεί ο κος Κουρούδης, ο οποίος εξηγεί ότι αυτά τα χρόνια αποκτήθηκε εμπειρία που μπορεί να θεωρηθεί σημαντική όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ευφυής γεωργία εφαρμόζεται στη Ροδόπη σε 5.500 στρέμματα και στόχος είναι να φανεί οικονομικό αποτέλεσμα, γιατί πλέον όλοι όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα έχουν εξοικειωθεί με αυτό.

Τί σημαίνει όμως ευφυής γεωργία; «Καλλιεργούμε με βάση τα δεδομένα: από μετεωρολογικούς σταθμούς, αισθητήρες εδάφους, δορυφόρους και άλλα. Με βάση αυτά βγαίνουν συμπεράσματα για την άρδευση και τη λίπανση και την αντιμετώπιση ασθενειών», απαντά ο Σταμάτης Κουρούδης, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, καθώς ξέρουν πότε να (μην) ποτίσουν, πότε να (μην) λιπάνουν και είναι ενήμεροι για το τι μέλλει γενέσθαι με τον καιρό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστρεπτικός παράγοντας για τις καλλιέργειες. Συγχρόνως, τα παραπάνω συντελούν σε ένα πιο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ειδοποίηση ακόμη και με ένα SMS
Για την καλλιεργητική περίοδο του 2020, ανακοίνωσε η Neuropublic, οι βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης θα έχουν πρόσβαση στην αναβαθμισμένη υπηρεσία του gaiasense, που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων:

Εξατομικευμένες συστάσεις και προειδοποιήσεις για κάθε αγροτεμάχιο, που αφορούν άρδευση, φυτοπροστασία, λίπανση, ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα μηνύματα θα αποστέλλονται αυτοματοποιημένα σε κάθε παραγωγό-συνδρομητή της υπηρεσίας. 

Οι παραγωγοί που δεν χρησιμοποιούν έξυπνο αλλά απλό κινητό, θα ειδοποιούνται με SMS για τις συστάσεις. Επίσης οι παραγωγοί δέχονται αναλύσεις (εδαφολογικές, ποιότητας νερού, φυλλοδιαγνωστικές), ψηφιακές καταγραφές και αναφορές από ειδικευμένο γεωπόνο, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις-ενημερώσεις.

Τηλε-ημερίδα από τα «Θρακικά»
Δεδομένου του κορωνοϊού, τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια με θέμα «Προοπτικές βαμβακοκαλλιέργειας 2020», την οποία παρακολούθησαν δεκάδες παραγωγοί από τη Θράκη κι όλη την Ελλάδα. 

Στην αρχή έκανε τοποθέτηση από την Αθήνα ο γνωστός αναλυτής εμπορευμάτων και εκπρόσωπος στην Ελλάδα μεγάλων εμπορικών οίκων Γιάννης Παπαδογιάννης. Η τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στους θετικούς και αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του βαμβακιού την εποχή του κορωνοϊού, και άφησε έναν συγκρατημένο τόνο αισιοδοξίας, ότι τα χειρότερα στις τιμές μάλλον τα είδαμε. 

Ακολούθως μίλησε από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ο Σταμάτης Κουρούδης. Με βάση και τα μεγάλα οφέλη της περσινής χρονιάς για όσους εντάχθηκαν στο Cotton+, υποστήριξε ότι η λύση είναι στην παραγωγή προϊόντος μεγαλύτερης αξίας, που η υπεραξία του επιστρέφει στον βαμβακοπαραγωγό. Τελείωσε δε με το ότι η φετινή χρονιά δεν είναι για ρίσκα. Πρέπει να επιλέξει κανείς τη σιγουριά σε όλους τους τομείς.

Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση από τις εταιρίες σπόρων και συγκεκριμένα από τον Βασίλη Ανδριώτη της «Σπύρος Ανδριώτης» (Deltapine), τον Γιάννη Γκιουρτσίδη της BASF (Fibermax-Stoneville) και τον Τόλη Κλειτσιώτη της Hellafarm (Progen). Ακολούθησε συζήτηση με όλους τους καλλιεργητές και απαντήσεις σε απορίες. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κι άλλες τηλεδιασκέψεις μελλοντικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και