fbpx Αν. Βαφειάδης: «Περιμένουμε απαντήσεις για τον αντικαπνιστικό από 10/11»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ

Αν. Βαφειάδης: «Περιμένουμε απαντήσεις για τον αντικαπνιστικό από 10/11»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανέστης Βαφειάδης
αντικαπνιστικός νόμος

Το κάπνισμα κόπηκε μεν, αλλά μαζί ψαλιδίστηκε και ο τζίρος

Θανάσης Τσολάκης

Άκαπνα παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα εστίασης και στην Κομοτηνή, υπό την δαμόκλειο σπάθη των προστίμων για τον αντικαπνιστικό νόμο. Οι σερβιτόροι ενημερώνουν ευγενικά τους θαμώνες ότι μπορούν δεν μπορούν να καπνίσουν στο εσωτερικό του καταστήματος, την ώρα όμως που οι επιχειρηματίες βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται σημαντικά. 

«Ήρθε και ο αντικαπνιστικός και έφερε μείωση περίπου 30%» είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm o Ανέστης Βαφειάδης που προεδρεύει της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης. Και αυτό που περιμένει τώρα ο συνδικαλιστικός φορέας είναι η μείωση αυτή να αποτυπωθεί και στην έρευνα που κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος κάθε χρόνο μετά τις γιορτές για να καταγράψει τον οικονομικό σφυγμό της αγοράς. «Στο τέλος των γιορτών θα κάνουμε την έρευνα μας, αλλά με τον κόσμο που μιλάω βλέπω ότι υπάρχει θέμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε δείγματα, αλλά δεν έχουμε πλήρη εικόνα», υπογραμμίζει ο κος Βαφειάδης. 

Περιμένοντας τις απαντήσεις… 
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι πλέον καθολική και σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο φόβο των προστίμων που μπορεί να φτάσουν έως και τις 10.000 ευρώ, αναλόγως την περίπτωση. 

Όμως, πέρα από το τζίρο των καταστηματαρχών, ο οποίος μειώνεται, μειώνονται και οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της καφεστίασης καθώς η μείωση λειτουργεί επαγωγικά. «Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΣΕ, αναμένονται 60.000 απολύσεις και 4.000 - 5.000 λουκέτα λόγω του αντικαπνιστικού» αναφέρουν καταστηματάρχες της βόρειας Ελλάδας που δηλώνουν υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει χώρος και για τους καπνιστές. 

Σε αυτή τη φάση κάθε κατάστημα πράττει κατά το δοκούν και διαμορφώνει τον εξωτερικό του χώρο σε άτυπο «καπνιστήριο», αφού δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. 

Όπως λέει ο κος Ανέστης Βαφειάδης, «δεν έχει έρθει ερμηνευτική εγκύκλιος» την ώρα όμως που όπως λέει «τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν κάνει ερωτήσεις στο υπουργείο Υγείας από 10 Νοεμβρίου». Φέρνει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ανεμοφράκτες που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η ανάρτησή τους δημιουργεί «κλειστό» χώρο ή όχι, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί επαγγελματίες εκτιμούν ότι θα πρέπει στις όποιες ρυθμίσεις του αντικαπνιστικού νόμου να ληφθεί υπόψη και το κλίμα κάθε περιοχής, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ελληνική επικράτεια. 

Απαγορεύεται και ο ναργιλές 
Μπορεί στην Κομοτηνή και τη Θράκη εν γένει τα λεγόμενα «ναργιλεδάδικα» να μην είναι πάρα πολύ της μόδας, όμως σίγουρα υπάρχουν καταστήματα που προσφέρουν και αυτού του είδους την απόλαυση σε όσους επιθυμούν. Αυτό, όμως, μέχρι προ αντικαπνιστικού. Τα προϊόντα του ναργιλέ λογίζονται ως «καπνικά», άρα η χρήση τους απαγορεύεται και τώρα ιδιοκτήτες καταστημάτων και άνθρωποι του κλάδου έσπευσαν να ιδρύσουν σωματείο, ώστε να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που τους χτυπάει την πόρτα. «Ήταν αναγκαίο να δημιουργήσουμε το σωματείο και επιδιώκουμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, για να του εκφράσουμε τις ανησυχίες μας.

Ζητούμε να εξαιρεθούν από τον νόμο τα μαγαζιά με ναργιλέ ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση, όπως στο εξωτερικό. Δεν γίνεται να συγκρίνονται αυτά τα καταστήματα με εστιατόρια ή καφετέριες» λέει μιλώντας ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης η Διονυσία Καραθανάση, εισαγωγέας καπνού και αξεσουάρ ναργιλέ. Το σωματείο μέσα σε λίγες ημέρες μετράει 70 μέλη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη συνάντηση με τον υπουργό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.